szybki pprzepis na wedline.txt

(1 KB) Pobierz
W�dlina.

Schab,szynka lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawa�ka mi�sa, je�li kawa�ek
jest p�aski jak w przypadku schabu mo�na da� mniej je�li jest to bry�ka miesa
np �opatka to mozna dac wi�cej)
1 �y�ka cukru
1/2 p�aska �y�eczka pieperzu naturalnego
1/2 p�aska �y�eczka pieprzu zio�owego
4 z�bki czosnku
2 �yzki majonezu
inne przyprawy: li�c laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
w�asnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wod� wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie ma�e kuleczki). Ca�o��
zagotowa� i wystudzi�. Do zimnej zalewy dodajemy kawa�ek mi�sa. Doprowadzi�
do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mi�so w garnku
przykrytym pokrywk� na ca�a noc. RANO zn�w doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywk� garnek. Kiedy zalewa zupe�nie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywi�cie mo�emy mieso w czasie "lezakowania" w
zalewie obraca�, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin