Madeira cake.doc

(88 KB) Pobierz
Madeira cake

Madeira cake

Składniki:

·         240 g miękkiego masła

·         200 g drobnego cukru (dałam 130 g, wg mnie to wystarczy) + 2 łyżki na posypanie

·         otarta skórka i sok z 1 cytryny

·         3 duże jajka

·         300 g mąki

·         3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

·         3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

* zamiast ostatnich trzech składników w oryginale: 210 g self-raising flour, 90 g plain flour

Masło, skórkę z cytryny i cukier zmiksować na jasną, gładką masę. Wbijać jajka, po jednym, dalej miksując, na zmianę z łyżką mąki. Wmieszać resztę mąki i sok z cytryny.

Keksówkę (moja o górnych wymiarach 13 x 23 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Nałożyć ciasto, wyrównać, posypać dwoma łyżkami cukru.

Piec 1 godzinę w temperaturze 170ºC. Sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy.

Smacznego :)

madeira cake

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin