Cytrynowe ciasteczka z lukrem.doc

(122 KB) Pobierz
Cytrynowe ciasteczka z lukrem

Cytrynowe ciasteczka z lukrem

cytrynowe ciastka z lukrem

 

Składniki:

·         250g miękkiego masła

·         skórka otarta z cytryny

·         sok z połówki cytryny

·         100g cukru pudru

·         1 jajko

·         350 g mąki - dałam co najmniej 400 dosypując po trochu aż ciasto przestało się kleić

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Na stolnicy posypanej mąką wałkujemy ciasto na 3-4 mm i wycinamy szklanką lub foremką ciastka. Układamy w niedużych odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w 190 stopniach.

Z drugiej połówki cytryny robimy dosyć gęsty lukier, energicznie rozcierając wyciśnięty z niej sok z cukrem pudrem. Najlepiej smarować ciasteczka od razu po wyciągnięciu z pieca, wtedy lukier będzie pięknie błyszczał i nie zmatowieje.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin