Zupa grzybowa(2).doc

(111 KB) Pobierz
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

składniki

·         10 dag suszonych grzybów najlepsze borowiki

·         25 dag włoszczyzny bez kapusty

·         10 ziaren pieprzu

·         1 cebula do grzybów

·         20 dag śmietany

·         sól

Sposób przygotowania

1.     Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimą wodą na kilka godzin (można na noc). Grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Potem dodajemy włoszczyznę i gotujemy pół godziny. Przelewamy zupę przez sito. Solimy.

2.     Można zaostrzyć smak sokiem cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, również mieszając (energicznie), śmietanę do garnka z zupą. Kapelusze grzybów kroimy w paseczki, podajemy oddzielnie.

3.     Zupa grzybowa jest najlepsza ze zrobionymi w domu łazankami. Ale może być (ostatecznie) kupiony makaron.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin