· 500 ml kwasu buraczanego
· 500 g buraków
· 50 g grzybów suszonych
· 1 pietruszka
· ½ selera
· 1 cebula
· 1 liść laurowy
· ziele angielskie
· 1 ząbek czosnku
· sól, pieprz
· cukier
1. Buraki i warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wywarem grzybowym, dodać 0,5 l wody, przyprawy i gotować 1 godzinę.
2. Barszcz przecedzić, dodać kwas buraczany, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, zagotować i podawać z uszkami z grzybami.
3. Zamiast kwasu buraczanego do barszczu można dodać sok wyciśnięty ze starych buraków. Można też utrzeć buraki, dodać do ugotowanego barszczu, raz zagotować i odcedzić
4. Barszcz tak przygotowany należy doprawić sokiem z cytryny.
5. Zamiast cukrem, barszcz można doprawić miodem.
6. Do barszczu można dodać 100 ml czerwonego wina.
Milka02