Barszcz wigilijny(1).doc

(90 KB) Pobierz
Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

składniki

·         500 ml kwasu buraczanego

·         500 g buraków

·         50 g grzybów suszonych

·         1 pietruszka

·         ½ selera

·         1 cebula

·         1 liść laurowy

·         ziele angielskie

·         1 ząbek czosnku

·         sól, pieprz

·         cukier

Sposób przygotowania

1.     Buraki i warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wywarem grzybowym, dodać 0,5 l wody, przyprawy i gotować 1 godzinę.

2.     Barszcz przecedzić, dodać kwas buraczany, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, zagotować i podawać z uszkami z grzybami.

3.     Zamiast kwasu buraczanego do barszczu można dodać sok wyciśnięty ze starych buraków. Można też utrzeć buraki, dodać do ugotowanego barszczu, raz zagotować i odcedzić

4.     Barszcz tak przygotowany należy doprawić sokiem z cytryny.

5.     Zamiast cukrem, barszcz można doprawić miodem.

6.     Do barszczu można dodać 100 ml czerwonego wina.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin