Pączki bakaliowe.doc

(73 KB) Pobierz
Pączki bakaliowe

Pączki bakaliowe

Drukuj

E-mail

 

Napisał Krystyna   



Skład:
3 pełne szklanki mąki
1/2szklanki cukru
½ szklanki ciepłego mleka
5-6dkg drożdży
6 łyżek masła
1 łyżka stopionego masła
2 jaja, skórka otarta z cytryny i pomarańczy
3/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki rumu
sól
1 l oleju do smażenia;
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Jaja i masło wyjąć z lodówki. Rodzynki sparzyć, osączyć, włożyć do miseczki, zalać rumem. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z letnim mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu. Jajka starannie utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, dodawać po łyżeczce miękkie masło i po ćwierć łyżeczki skórek otartych z cytrusów. Lekko ogrzaną mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Do ubitych jaj wlać drożdżowy rozczyn i, starannie mieszając, stopniowo

wsypywać mąkę. Wyjąć ciasto na stolnicę i przez 10-15 minut dokładnie wyrabiać, po czym włożyć do miski, przykryć ściereczką, zostawić w cieple, by wyrosło. Następnie dodać rodzynki z rumem, smażoną skórkę pomarańczową, ponownie wyrabiać przez 5-10 minut. Ciasto lekko posmarować stopionym masłem, przykryć miską i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, lekko zwilżonymi dłońmi odrywać po kawałku, formować małe kulki i układać na ściereczce posypanej mąką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać olej w garnku, wkładać po kilka pączków i smażyć na średnim ogniu. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin