Maseczki
Maseczka z truskawekMożna ją wykonać z samych truskawek, rozgniatając dokładnie 4-5 owoców i nakładając powstałą w ten sposób papkę na twarz. Po wyschnięciu zmywamy skórę letnia wodą. Taka maseczka likwiduje "świecącą cerę", łagodzi stany zapalne skóry i wybiela piegi. Jednak jeżeli chcemy odżywić twarz, do truskawek dodajmy płaską łyżkę miodu oraz łyżkę śmietany "kremówki". Można też dodać do niej surowe żółtko. Tak przygotowana maseczkę trzymamy na twarzy ok. 15 minut. Następnie można zmyć ją ciepłym mlekiem lub ciepłą, przegotowaną wodą. Maseczka miodowaMożemy zastosować również maseczkę z samego miodu pszczelego. W tym celu na twarz lekko rozgrzaną ciepłym ręcznikiem nakładamy cienką warstwę miodu - tak by nie ściekał z policzków. Po około 20 minutach zmywamy delikatnie maseczkę ciepłą, a następnie zimną wodą, aby zamknąć pory. Maska doskonale regeneruje i odmładza zmęczoną skórę twarzy i dekoltu, należy jednak wcześniej sprawdzić, czy nie jesteśmy uczulone na produkty pszczele. Maseczki tej nie powinny stosować osoby o tzw. cerze naczynkowej.
martunia.n