CTO
Gatunek
C
T
O
bydło
<1r. 38,0-39,5°C
> 1r.37,5-39,0°C
40-80/min
10-30/min
owce, kozy
38,5-40,0°C
70-80/min
12-20 (30)/min
świnia
Pros. 39-40,5°C
dorosłe 38-40°C
60-80/min
8-18/min
WZORY ZĘBOWE
1. Przeżuwacze
· Mleczne 003/3(1)3=20
· Stałe 0033/3(1)33=31
(w nawiasie: zmodyfikowany kieł dołączył do siekaczy)
2. Świnie
· Mleczne 313/313=28
· Stałe 3143/3143=44
LOKALIZACJA UDERZEŃ SERCA BYDŁO
3-5 p.m.ż. poniżej linii stawu barkowego (najlepiej w 4 p.m.ż.)
PUNKTA MAXIMA
1. Ton nad zastawką półksiężycowatą pnia płucnego
· Bydło: 3 p.m.ż. L w okolicy linii połowiącej 1/3 dolną
· Świnie: 2 p.m.ż. L niedaleko mostka
2. Ton nad zastawką półksiężycowatą aorty
· Bydło: 4 p.m.ż. L poniżej linii stawu barkowego
· Świnie: 3 p.m.ż.L tuż poniżej linii stawu barkowego
3. Ton nad zastawką dwudzielną
· Bydło: 4 p.m.ż. L poniżej punktu głównego aorty
· Świnie:4 p.m.ż. L
4. Ton nad zastawką trójdzielną
· Bydło: 3 p.m.ż. P na linii połowiącej 1/3 dolną
· Świnie: 3 p.m.ż. P
· NERKI
Bydło: prawa-12 kręg piersiowy do 3 lędźwiowego
Lewa- 3-5 kręg lędźwiowy
MOCZ
1. Objętość na dobę
· Bydło: 8-22l
· Owce, kozy: 0,5-2l
· Świnie: 2-6l
2. Częstość oddawania moczu na dobę:
· Bydło: 5-7x
· Owce, kozy: 1-3x
· Świnie: 2-3x
ODDYCHANIE
1. Typ oddychania
· Żebrowo-brzuszny
2. Rytm (wdech:wydech)
· Bydło 1:1,2
· Koza 1:2,7
· Owca 1:1
3. Odgłos opukowy
· Jawny
4. Tylna granica płuc
L. żeber
Linia guza biodrowego
Linia guza kulszowego
Linia stawu barkowego
Bydło
13
11
-
8
Owca, koza
Świnia
14
9
7
5. Szmery nad płucami
· Bydło: oskrzelowo-pęcherzykowy (wyjątek tylno-grzbietowa 1/3 część pola piersiowego)
· Świnia: oskrzelowy w fazie wydechu
6. Nakłucie jamy piersiowej
Przeżuwacze i świnie: L 5 p.m.ż.
P 4 p.m.ż.
BADANIE ZATOKI CZOŁOWEJ
Bydło: opukujemy w linii meandrycznej
Fizjologicznie odgłos opukowy pudełkowy, przytłumienie/stłumienie gdy płyn czy nowotwory
KASZEL REAKCYJNY
Bydło: zatkanie nosa na 30s, naciskanie na tchawicę i majtanie nią
WĄTROBA
1. Opukiwanie
Bydło: stłumienie bezwzględne występuję w P 10-12 p.m.ż. na szerokość dłoni; przechodzi w stłumienie nerkowe
2. Biopsja
Bydło: miejsce nakłucia leży 20-30 cm w bok od linii pośrodkowej grzbietu w obrębie pola stłumienia wątrobowego w 11 lub 12 p.m.ż.; igłę kierujemy na przeciwległy staw łokciowy
PUNKCJA DO JAMY OTRZEWNEJ
Bydło: 8-10 cm doogonowo od wyrostka mieczykowatego, 8-10 cm od linii pośrodkowej po stronie prawej
PRAGNIENIE
Bydło: 50-80 l wody przy żywieniu paszą suchą i 25-40 l przy żywieniu paszą zieloną
ODBIJANIE
Bydło 600l dziennie
DEFEKACJA
Bydło 10-24x dziennie, 30-50 kg
WĘZŁY CHŁONNE (przeżuwacze)
1. Węzły chłonne żuchwowe
· Gładka powierzchnia, wielkości orzecha włoskiego
2. Węzły chłonne szyjne powierzchowne (przedłopatkowe)
· Leżą tuż powyżej stawu barkowego
· Długie na 9cm, wałeczkowatego kształtu
3. Węzły chłonne podbiodrowe (fałdu podkolanowego)
· Leża w 1/3 odległości od stawu kolanowego na linii prowadzącej od guza biodrowego do stawu kolanowego
· Walcowaty kształt, długość 6-11 cm, gładka powierzchnia
4. Węzły chłonne pachwinowe powierzchowne (nadwymieniowe)
· Leża u podstawy wymienia przy tylnych ćwiartkach
· Gładka powierzchnia, kuliste o średnicy 2-6 cm
ŻWACZ
1. Oglądanie
L dół głodowy
2. Omacywanie
· Przykładamy płaską dłoń do powłok ciała w okolicy L dołu głodowego
· konsystencja:
Twór o konsystencji miernie miękkiej do elastyczno-ciastowatej w środkowej części, chełbocząca u dołu, a u szczytu skurczu narząd sprawia wrażenie napiętego
3. Opukiwanie
· Z góry na dół
· Na górze jawny dźwięk bębenkowy
· Niżej na szerokość dłoni strefa o stopniowo wzrastającym stłumieniu
4. Osłuchiwanie
...
anex78