interna praktyczny.doc

(75 KB) Pobierz

CTO

Gatunek

C

T

O

bydło

<1r. 38,0-39,5°C

> 1r.37,5-39,0°C

40-80/min

10-30/min

owce, kozy

38,5-40,0°C

70-80/min

12-20 (30)/min

świnia

Pros. 39-40,5°C

dorosłe 38-40°C

60-80/min

8-18/min

 

WZORY ZĘBOWE

1.       Przeżuwacze

·         Mleczne 003/3(1)3=20

·         Stałe 0033/3(1)33=31

(w nawiasie: zmodyfikowany kieł dołączył do siekaczy)

2.       Świnie

·         Mleczne 313/313=28

·         Stałe 3143/3143=44

 

LOKALIZACJA UDERZEŃ SERCA BYDŁO

3-5 p.m.ż. poniżej linii stawu barkowego (najlepiej w 4 p.m.ż.)

 

PUNKTA MAXIMA

1.       Ton nad zastawką półksiężycowatą pnia płucnego

·         Bydło: 3 p.m.ż. L w okolicy linii połowiącej 1/3 dolną

·         Świnie: 2 p.m.ż. L niedaleko mostka

2.       Ton nad zastawką półksiężycowatą aorty

·         Bydło: 4 p.m.ż. L poniżej linii stawu barkowego

·         Świnie: 3 p.m.ż.L tuż poniżej linii stawu barkowego

3.       Ton nad zastawką dwudzielną

·         Bydło: 4 p.m.ż. L poniżej punktu głównego aorty

·         Świnie:4 p.m.ż. L

4.       Ton nad zastawką trójdzielną

·         Bydło: 3 p.m.ż. P na linii połowiącej 1/3 dolną

·         Świnie: 3 p.m.ż. P

·         NERKI

Bydło: prawa-12 kręg piersiowy do 3 lędźwiowego

              Lewa- 3-5 kręg lędźwiowy

 

 

MOCZ

1.       Objętość na dobę

·         Bydło: 8-22l

·         Owce, kozy: 0,5-2l

·         Świnie: 2-6l

2.       Częstość oddawania moczu na dobę:

·         Bydło: 5-7x

·         Owce, kozy: 1-3x

·         Świnie: 2-3x

 

 

ODDYCHANIE

1.       Typ oddychania

·         Żebrowo-brzuszny

2.       Rytm (wdech:wydech)

·         Bydło 1:1,2

·         Koza 1:2,7

·         Owca 1:1

3.       Odgłos opukowy

·         Jawny

 

4.       Tylna granica płuc

Gatunek

L. żeber

Linia guza biodrowego

Linia guza kulszowego

Linia stawu barkowego

Bydło

13

11

-

8

Owca, koza

13

11

-

8

Świnia

14

11

9

7

 

5.       Szmery nad płucami

·         Bydło: oskrzelowo-pęcherzykowy (wyjątek tylno-grzbietowa 1/3 część  pola piersiowego)

·         Świnia: oskrzelowy w fazie wydechu

6.       Nakłucie jamy piersiowej

Przeżuwacze i świnie: L 5 p.m.ż.

                                       P 4 p.m.ż.

 

BADANIE ZATOKI CZOŁOWEJ

Bydło: opukujemy w linii meandrycznej

Fizjologicznie odgłos opukowy pudełkowy, przytłumienie/stłumienie gdy płyn czy nowotwory

 

KASZEL REAKCYJNY

Bydło: zatkanie nosa na 30s, naciskanie na tchawicę i majtanie nią

 

WĄTROBA

1.       Opukiwanie

Bydło: stłumienie bezwzględne występuję w P 10-12 p.m.ż. na szerokość dłoni; przechodzi w stłumienie nerkowe

2.       Biopsja

Bydło: miejsce nakłucia leży 20-30 cm w bok od linii pośrodkowej grzbietu w obrębie pola stłumienia wątrobowego w 11 lub 12 p.m.ż.; igłę kierujemy na przeciwległy staw łokciowy

 

 

PUNKCJA DO JAMY OTRZEWNEJ

Bydło: 8-10 cm doogonowo od wyrostka mieczykowatego, 8-10 cm od linii pośrodkowej po stronie prawej

 

PRAGNIENIE

Bydło: 50-80 l wody przy żywieniu paszą suchą i 25-40 l przy żywieniu paszą zieloną

 

ODBIJANIE

Bydło 600l dziennie

 

DEFEKACJA

Bydło 10-24x dziennie, 30-50 kg

 

WĘZŁY CHŁONNE (przeżuwacze)

1.       Węzły chłonne żuchwowe

·         Gładka powierzchnia, wielkości orzecha włoskiego

2.       Węzły chłonne szyjne powierzchowne (przedłopatkowe)

·         Leżą tuż powyżej stawu barkowego

·         Długie na 9cm, wałeczkowatego kształtu

3.       Węzły chłonne podbiodrowe (fałdu podkolanowego)

·         Leża w 1/3 odległości od stawu kolanowego na linii prowadzącej od guza biodrowego do stawu kolanowego

·         Walcowaty kształt, długość 6-11 cm, gładka powierzchnia

4.       Węzły chłonne pachwinowe powierzchowne (nadwymieniowe)

·         Leża u podstawy wymienia przy tylnych ćwiartkach

·         Gładka powierzchnia, kuliste o średnicy 2-6 cm

 

ŻWACZ

1.       Oglądanie

L dół głodowy

2.       Omacywanie

·         Przykładamy płaską dłoń do powłok ciała w okolicy L dołu głodowego

·         konsystencja:

              Twór o konsystencji miernie miękkiej do elastyczno-ciastowatej w środkowej części, chełbocząca u dołu, a u szczytu skurczu narząd sprawia wrażenie napiętego

 

 

3.       Opukiwanie

·         Z góry na dół

·         Na górze jawny dźwięk bębenkowy

·         Niżej na szerokość dłoni strefa o stopniowo wzrastającym stłumieniu

4.       Osłuchiwanie

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin