egzamin styczen 2009.docx

(193 KB) Pobierz

STYCZEŃ 2009

Zadanie 1.

Dostawę posiłków m.in. dla uczestników konferencji lub podróżnych w samolocie

określa się terminem

A. cabotage.

B. catering.

C. cardeck.

D. charter.

Zadanie 2.

Room service to

A. kompleksowa obsługa gościa hotelu.

B. procedura sprzątania jednostki mieszkalnej.

C. organizowanie usług gastronomicznych poza hotelem.

D. podawanie posiłków do jednostki mieszkalnej.

Zadanie 3.

Na klamce pokoju od strony korytarza wisi wywieszka „maid in room” co oznacza

A. „nie przeszkadzać”.

B. „wstęp wzbroniony”.

C. „pokój w trakcie remontu”.

D. „pokój w trakcie sprzątania”.

Zadanie 4.

Osoby, które korzystają z dowolnych usług i produktów obiektu hotelarskiego,

z wyjątkiem noclegowych, zalicza się do

A. odwiedzających.

B. podróżnych.

C. passantów.

D. turystów.

Zadanie 5.

Obiekt posiadający co najmniej 30 miejsc noclegowych, świadczący minimalny

zakres usług związanych z pobytem klientów i dostosowany do samoobsługi gości to

A. kemping.

B. schronisko.

C. dom wycieczkowy.

D. schronisko młodzieżowe.

Zadanie 6.

Które obiekty hotelarskie, według ustawy o usługach turystycznych, dostosowane są

do samoobsługi klientów?

A. Schroniska i kempingi.

B. Domy wycieczkowe i schroniska.

C. Kempingi i schroniska młodzieżowe.

D. Schroniska młodzieżowe i domy wycieczkowe.

Zadanie 7.

Na Pojezierzu Mazurskim znajdują się strzeżone obiekty noclegowe umożliwiające

nocleg w namiotach, parkowanie samochodu oraz przyrządzanie posiłków.

Jak nazywają się opisane obiekty hotelarskie?

A. Pola biwakowe.

B. Pola namiotowe.

C. Kempingi.

D. Pensjonaty.

Zadanie 8.

Do zadań której z wymienionych organizacji należą: obrona interesów członków,

wspólna promocja, ochrona prawna, doskonalenie wiedzy zawodowej, integracja

środowisk hotelarskich i producentów na rzecz hotelarstwa oraz doradztwo

inwestycyjne?

A. Polskiej Instytucji Hotelarskiej.

B. Polskiej Instytucji Hotelarzy.

C. Polskiej Izby Hotelarstwa.

D. Polskiej Izby Hoteli.

Zadanie 9.

Skrót nazwy polskiej organizacji, która zrzesza podmioty zajmujące się turystyką

kempingową, to

A. PTSM

B. PTTK

C. PFC i C

D. PSH i T

Zadanie 10.

Które działanie nie jest realizowane przez Polskie Zrzeszenie Hoteli?

A. Utrwalanie polskiej gościnności.

B. Rozwijanie usług hotelarskich na świecie.

C. Przestrzeganie i rozwijanie etyki zawodowej hotelarzy.

D. Rekomendowanie zakładów hotelarskich i gastronomicznych.

Zadanie 11.

Na podstawie logo i przedstawionej w ramce charakterystyki określ nazwę polskiej

organizacji hotelarskiej.



• członkami są przedsiębiorstwa hotelarsko-turystyczne,

• prowadzi obiekty hotelowe, wczasowo-wypoczynkowe

i sanatoryjne,

• powstała w 1996 roku.

 

A. Polskie Zrzeszenie Hoteli.

B. Polska Izba Hotelarstwa i Turystyki.

C. Polski Związek Hotelarstwa i Turystyki.

D. Polskie Stowarzyszenie Hotelarstwa i Turystyki.

Zadanie 12.

W czterech tabelach przedstawiono charakterystykę obiektu hotelarskiego na

podstawie wybranych wymagań kategoryzacyjnych. Który z opisów najpełniej

charakteryzuje hotel 4*?

A.Wymagania: Kategorie Hotel ****

1. Wentylacja mechaniczna w części ogólnodostępnej.

 

2. Telefon i faks dostępny dla gości w recepcji.

x

3. Zapewnienie gościom sprzedaży gorących napojów

przez całą dobę.

 

B.Wymagania: Kategorie Hotel ****

1. Sala klubowa z telewizorem.

 

2. Minibar lub lodówka w pokoju w obiekcie zlokalizowanym

w miejscowości wypoczynkowej.

x

3. Usługi motoryzacyjne.

 

C.Wymagania: Kategorie Hotele ****

1. Strzeżone garaże lub strzeżone parkingi.

x

2. Dostęp do Internetu w pokojach lub na odrębnych stanowiskach.

x

3. Dźwigi osobowe w obiektach powyżej 2 kondygnacji

w części przeznaczonej dla gości.

x

D.

Wymagania: Kategorie Hotele ****

1. Możliwość oglądania telewizji w miejscu ogólnodostępnym.

 

2. Przechowalnia sprzętu rekreacyjnego.

x

3. Kwiaciarnia lub możliwość dostarczenia kwiatów.

x

Zadanie 13.

Według Rozporządzenia Ministra Gospodarki w sprawie obiektów hotelarskich

wyposażenie podstawowe węzła higieniczno-sanitarnego przy jednostkach

mieszkalnych w hotelach 1*, 2*, 3* 4*, 5* powinno obejmować:

A. wannę lub kabinę natryskową, umywalkę z oświetleniem, wc.

B. wannę z baterią, umywalkę z gniazdkiem elektrycznym, wc.

C. umywalkę z wc, kabinę natryskową, ręczniki.

D. umywalkę z lustrem, wannę z osłoną, wc.

Zadanie 14.

Trzy kategorie oznaczone cyframi rzymskimi wyróżnia się dla

A. motelu.

B. domu wczasowego.

C. pensjonatu.

D. domu wycieczkowego.

Zadanie 15.

Tabela zawiera wykaz usług hotelarskich ponumerowanych od 1 do 5. Które

z wymienionych usług są obowiązkowe dla hoteli, moteli i pensjonatów w kategorii

3*, 4*, 5*?

A. 1, 3, 5

B. 1, 2, 4

C. 3, 4, 5

D. 2, 3, 4

Zadanie 16.

Które sformułowanie charakteryzuje zakres usług centrum biznesu w hotelu?

A. Wystawianie faktur i organizowanie wycieczek na życzenie gości biznesowych

to główne zadania centrum biznesu.

B. Centrum biznesu świadczy głównie usługi informacyjne i organizuje dla gości

biznesowych konferencje i szkolenia.

C. Organizowanie spotkań biznesowych poza hotelem to jedyne zadanie centrum

biznesowego.

D. Centrum biznesu jedynie udostępnia pomieszczenia do pracy wyposażone

w komputer i faks.

Zadanie 17.

Usługa informacji turystycznej w hotelu jest

A. nieobowiązkowa i bezpłatna.

B. nieobowiązkowa i odpłatna.

C. obowiązkowa i bezpłatna.

D. obowiązkowa i odpłatna.

Zadanie 18.

Podstawową usługą świadczoną przez pensjonat jest nocleg oraz

A. przechowywanie bagażu i rzeczy wartościowych.

B. możliwość parkowania samochodów.

C. całodzienne wyżywienie.

D. podawanie śniadań do pokoju.

Zadanie 19.

Instrumentem marketingu w hotelarstwie, na który wpływają rodzaj pokoi, wielkość

grupy, ilość zamówionych usług, pora roku, jest

A. dystrybucja.

B. promocja.

C. personel.

D. cena.

Zadanie 20.

Jak określa się pierwszą fazę cyklu życia produktu w macierzy BCG?

A. Zagadkowe dzieci.

B. Dojne krowy.

C. Gwiazdy.

D. Psy.

Zadanie 21.

Hotel, który sprzedaje swoje usługi tylko przez kilka wybranych biur podróży, stosuje

dystrybucję

A. wyłączną.

B. selektywną.

C. intensywną.

D. bezpośrednią.

Zadanie 22.

Podstawowym zadaniem hotelu, uwzględniając klasyfikację Maslowa, jest

zaspokajanie potrzeby gościa w zakresie

A. akceptacji.

B. samorealizacji.

C. przynależności.

D. bezpieczeństwa.

Zadanie 23.

Uzgodnienie szczegółów warunków umowy hotelowej nie może odbywać się

poprzez komunikację

A. telefoniczną.

B. niewerbalną.

C. bezpośrednią.

D. korespondencyjną.

Zadanie 24.

Czynnikami wpływającymi na łagodzenie skutków sezonowości popytu na usługi

w hotelu są

A. organizacja konferencji i przedsezonowe obniżki cen.

B. posezonowe obniżki cen i wzrost dochodów turystów.

C. zwiększenie podaży usług i organizacja zawodów sportowych.

D. zwiększenie przepustowości turystycznej i sprzedaż przedsezonowa.

Zadanie 25.

Właściciel hotelu „Albatros” wprowadził podwyżkę cen, nie zmieniając jakości usług.

W tej sytuacji popyt na usługi

A. zmaleje.

B. wzrośnie.

C. wzrośnie, ale podaż zmaleje.

D. pozostanie bez zmian.

 

Zadanie 26.

Do czynników wpływających na podaż usług gastronomicznych w hotelu zalicza się

A. dochody klientów i koszty wytworzenia.

B. zastosowane technologie i ceny noclegów.

C. dochody klientów i zastosowane technologie.

D. zastosowane technologie i koszty wytworzenia.

Zadanie 27.

Który z podanych obiektów noclegowych, mimo pełnego obłożenia, nie może

odmówić udzielenia noclegu turystom?

A. Sanatorium.

B. Schronisko.

C. Kemping.

D. Hotel.

Zadanie 28.

Do hotelu w Warszawie przybywa Premier Francji. Gość zostanie przywitany w holu

recepcyjnym przez

A. dysponenta.

B. dyrektora hotelu.

C. kierownika recepcji.

D. kierownika concierge.

Zadanie 29.

Zadaniem bagażowego wobec gościa, który wymeldował się z hotelu, jest przede

wszystkim

A. przeniesienie bagażu do pokoju.

B. udzielenie informacji o topografii hotelu.

C. przeniesienie bagażu we wskazane miejsce.

D. udzielenie informacji o usługach oferowanych przez hotel.

Zadanie 30.

Obsługując przyjęcia dyplomatyczne w hotelu, należy zastosować serwis

A. mieszany.

B. francuski.

C. niemiecki.

D. amerykański.

Zadanie 31.

Prawidłowo wypełniona faktura za pobyt gościa w hotelu nie zawiera danych

dotyczących

A. daty wystawienia faktury.

B. numeru rezerwacji.

C. sprzedawcy.

D. nabywcy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zadanie 32.

Przedstawiony wzór dokumentu to

A. voucher.

B. kwit bagażowy.

C. kontrolka potwierdzająca.

D. kontrolka sejfu depozytowego.

Zadanie 33.

Zadanie 34.

Do przechowywania sztućców, nakryć, obrusów w obsłudze kelnerskiej danego

rewiru służą

A. pomocniki kelnerskie.

B. regały kelnerskie.

C. szafki kelnerskie.

D. wózki kelnerskie.

Zadanie 35.

Podstawowym sprzętem dla pracownika pralni hotelowej są

A. stół detaszerski i prasa do odzieży.

B. pralnico-wirówki i suszarki.

C. prasa do odzieży i pralnice.

D. suszarki i stół detaszerski.

 

Zadanie 36.

W zamówieniu wyżywienia dla grupy francuskich turystów zaznaczono śniadania

kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy należy przygotować?

A. Kawa/sok, bagietka, wędliny.

B. Kawa/sok, rogaliki, masło, dżem.

C. Herbata/mleko, jajecznica, pomidor.

D. Herb...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin