Celiakia (glutenozależna choroba trzewna) spowodowana jest nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w otoczkach zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa). Czynnikiem szkodliwym jest gliadyna - rozpuszczalna w alkoholu frakcja tych białek.Spożywanie pokarmów zawierających gluten powoduje zanik błony śluzowej jelita cienkiego (atrofia kosmków). Prowadzi to do zaburzeń wchłaniania i wyniszczenia organizmu. Pod wpływem stosowania diety bezglutenowej następuje regeneracja kosmków jelitowych i ustapienie objawów klinicznych.Choroba ta najczęściej objawia się we wczesnym dzieciństwie, pomiędzy 6 miesiącem a 3 rokiem życia, ale możliwe jest też ujawnienie się jej w wieku dojrzałym. Do głownych objawów nieleczonej dziecięcej celiakii należą przewlekłe biegunki, utrata masy ciała, zahamowanie wzrostu, powiększenie obwodu brzucha, oraz zmiany usposobienia.
Przyczyny:Pytanie to pozostaje na razie bez odpowiedzi, ponieważ nie wiadomo jaki jest mechanizm uszkadzającego działania glutenu na śluzówkę jelita. Obecnie równoprawne są są cztery hipotezy wyjaśniające istotę tej choroby:
· teoria immunologiczna - przyczyną zaburzeń jest alergia (uczulenie) na gluten, a miejscem reakcji alergicznej jest śluzówka jelita. Poparciem dla tej teorii jest obecność przeciwciał antygliadynowych u osób chorych, nie przestrzegających diety.
· teoria toksyczna - przyczyną choroby jest wrodzony i dziedziczny brak enzymu jelitowego rozkładającego gluten. Nierozłożony gluten działa toksycznie doprowadzając do uszkodzeń i zaniku kosmków jelitowych.
· teoria wirusowa - za etiologią wirusową choroby, przemawia podobieństwo fragmentu sekwencji aminokwasowej białka ludzkiego adenowirusa typu 12 i frakcji a-gliadyny.
· teoria wady błony komórkowej enterocytów - błona komórek okrywających kosmki jelitowe ma nieprawidłową budowę, gluten działa na komórkę toksycznie - komórki giną i dochodzi do zaniku kosmka. Według tej teorii wada ta jest wrodzona.
Objawy:Obraz choroby zależy od wieku chorego. Inne objawy dominują w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym, inne u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym a jeszcze inne u ludzi dorosłych. Na obraz kliniczny choroby ma też wpływ sposób leczenia (brak leczenia, leczenie niesystematyczne, leczenie systematyczne). Należy pamiętać, że każdy przypadek chorobowy jest inny i nie zawsze muszą występować wszystkie objawy chorobowe. W przypadku niektórych z wymienionych objawów stwierdzono ich współwystępowanie z celiakią, nie wiadomo jednak czy istnieje zależność pomiędzy nietolerancją glutenu a innymi jednostkami chorobowymi
Przedstawione poniżej objawy pogrupowane są według układów których dotyczą.
Przewód pokarmowy
· biegunka
· utrata masy ciała
· osłabienie
· zaburzenia związane z upośledzonym wchłanianiem białka i witaminy K (obrzęki stóp, łatwe powstawanie wylewów podskórnych)
· biegunka tłuszczowa
· zaparcia
· zwiększona liczba wypróżnień (do 10 dziennie)
· zwiekszone ryzyko wystąpienia schorzeń zapalnych jelita
· zwiększone ryzyko pojawienia się nowotworu jelita
Układ krwiotwórczy
· anemia (na skutek złego wchłaniania żelaza lub/i kwasu foliowego)
· hiposplenizm
· trombocytoza z ciałkami Howell-Jolly'ego
· skaza krwotoczna (niedobór witaminy K)
Układ kostny
· osteoporoza (skutek upośledzonego wchłaniania wapnia)
· nie osiągnięcie szczytowej masy kostnej
Układ nerwowy - póżno objawowe powikłania neurologiczne
· polineuropatia
· miopatia
· ataksja móżdżkowa
· zanik tkanki mózgowej i otępienie
· zapalenie naczyń mózgowych
· zapalenie pnia mózgowego
· zwiększone ryzyko wystąpienia padaczki
· zwiększona częstośc występowania depresji
Nerki i wątroba
· kłębuszkowe zapalenie nerek
· nefropatia IgA pod wpływem diety bezglutenowej
· stłuszczenie wątroby
· atrezja dróg żółciowych
· pierwotna marskość żółciowa
· przewlekłe zapalenie wątroby
Inne schorzenia towarzyszące
· zapalenie naczyń
· krioglobulinemia
· schorzenia tarczycy
· cukrzyca insulinozależna
· zaburzenia płodności kobiet
Aby ustrzec się przed tymi objawami należy przestrzegać 100% diety bezglutenowej
Leczenie:Jedyną skuteczną formą leczenia choroby trzewnej jest stosowanie diety eliminacyjnej polegającej na całkowitym wykluczeniu z posiłków produktów zawierających gluten, czyli produktów zbożowych (żyto, pszenica, jęczmień, owies). Spożycie nawet najmniejszych ilości tych produktów może prowadzić do bardzo ciężkich objawów chorobowych. Dzieci w ostrym okresie celiakii wymagają leczenia szpitalnego, później leczenie dietą kontynuowane jest już w domu. Jeżeli u dziecka występuje też nietolerancja innych pokarmów (np. laktozy, sacharozy) również je należy wyłączyć z diety. Wczesne rozpoznanie i prawidłowe leczenie doprowadza szybko do poprawy stanu dziecka.
AMY22