MIKRO PLUS DZBANEK
KREM POMIDOROWY Z BAZYLIĄ Składniki:- 1 kostka Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY- 1 cebula- 400 g pomidorów bez skórki- 2 łyżki posiekanej bazylii- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- sól, pieprz i cukier do smaku
1 cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie w kuchence mikrofalowej z mocą 650 W przez ok. 2 min. Rozpuścić kostkę rosołową w 0,5 l wody i gotować w mocy 650 W przez 5 min. W trakcie gotowania zamieszać. Dodać pomidory z puszki, zamieszać, gotować przez kolejne 4 min. Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i bazylię do smaku i dalej gotować przez 2-3 minuty w tej samej mocy. Po ugotowaniu zupę można zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
ZUPA GULASZOWA Z KURCZAKA
Składniki:
20 dkg piersi z kurczaka, 1 cebula,
1 mała marchewka, kawałek selera,
Listek laurowy, pieprz, sól,
2 łyżeczki Vegety
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oliwy
Pierś pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i vegetą, cebulę pokroić w drobną kostkę, a warzywa utrzeć na tarce, wszystko wymieszać z oliwą i wstawić na 700 W na 5-6 min, przemieszać. Uzupełnić gorącą wodą do 1 litra, dodać pozostałe przyprawy i wstawić na 5 minut na 600W. Zrobić zaklepkę wymieszać z zupą i wstawić na 1 min, na 600W
igla111