TW z książki.doc

(75 KB) Pobierz
TYGRYS

TYGRYS

 

Pojemniki TW : D10 Shaker lub D11 Mix-Max,  D37 Candy 2l , B11 Duża miska do ciasta lub

                          D68 Finezja duża miska do ciasta

Składniki: 5 jajek, 200 g mąki pszennej, 500 g mąki żytniej, 200 ml oleju, 200 ml wody,

                 1 proszek do pieczenia, 1 cukier waniliowy

 

Jajka z olejem rozbijamy w Shakerze. W Candy odmierzamy mąkę, cukier oraz wodę. Wlewamy do miski. Zamykamy do wyrobienia, a następnie połowę przelewamy do Candy i dodajemy 2 łyżki kakao. Do pozostałego ciasta misce dodajemy 2 łyżki mąki. Wlewamy do formy na przemian białą i ciemną masę. Piec w temp. 170ºC przez 50 minut. Smacznego!

 

SŁODKIE ROLADKI Z MORELAMI

 

Składniki : filety z kurczaka, suszone morele, rodzynki, jajko, bułka tarta, olej

 

Filety rozbić, posolić i popieprzyć. Na każdy filet położyć połówki moreli i kilka uprzednio namoczonych rodzynek. Zwinąć w roladki, obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na oleju na małym ogniu.

 

DONATY MARTY

 

Produkty TW: B11 duża miska do ciasta,  J06 łyżka do ciasta, D05 Stolnica, D06 Wałek, J27 Kubeczek,

           D10 Shaker

Składniki: 500g mąki, 1 serek homogenizowany waniliowy, 1 szklanka cukru, olejek migdałowy, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka roztrzepać w Shakerze i wraz z innymi składnikami umieścić w misce do ciasta i zamknąć. Energicznie potrząsamy miską do połączenia składników. Wyrobione ciasto przy pomocy łyżki do ciasta przekładamy na stolnicę, krótko wyrabiamy ręcznie, a następnie wałkujemy na placek grubości 5-7 mm. Kubeczkiem wykrawamy krążki, a otwór w Donacie robimy przykrywką od Shakera. Smażymy w tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem.

 

CIASTO DROŻDŻOWE

 

Pojemniki TW: D10 Shaker lub D11 Mix-Max, B11 duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta

Składniki: 500g mąki, ½ kostki tłuszczu płynnego (masło, margaryna), 3 łyżki cukru (można dodać cukier waniliowy), 3 jaja, 30 g drożdży, 250ml mleka

 

W Shakerze przygotowujemy zaczyn z mleka i drożdży. Uzupełniamy resztą mleka i mieszamy. Kolejno mąkę, cukier, jaja, tłuszcz wkładamy do miski, na koniec wlewamy drożdże z mlekiem. Miskę zamykamy i potrząsamy ruchami poziomymi, jak w przypadku innych ciast. Miski nie otwieramy! Gdy ciasto wyrośnie miska sama się otworzy, wydając przy tym charakterystyczny dźwięk.

 

SZYBKIE CIASTO ORZECHOWE

 

Pojemniki TW: D37 Candy,J06 łyżka do ciasta

Składniki: 250g masła, 250g cukru, 4 jajka, sok i skórka z ½ cytryny, 250 g mąki, ½ proszku do pieczenia, 250g zmielonych orzechów, 100g czekolady grubo połamanej.

 

Do Candy wsypać cukier, dodać masło i jajka. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać zmielone orzechy i połamaną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wlać do wysmarowanej formy i piec 60 minut w temp. 200ºC. zimne ciasto polać polewą i ozdobić migdałami.

 

 

 

BUŁKI

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, D10 Shaker,J06 łyżka do ciasta, D05 stolnica

Składniki: 500g mąki, 50g drożdży, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli

 

Do miski wsypać mąkę. Mleko, drożdże, cukier, sól i jajko rozbić w Shakerze. Dodać do mąki i zostawić do wyrośnięcia. Następnie uformować bułeczki. Piec na złoty kolor.

 

BUŁECZKI Z TŁUSZCZEM

 

Pojemniki TW: D10 Shaker, B11 duża miska do ciasta

Składniki: 500g mąki, 1 paczka drożdży, ¼ l ciepłego mleka, 1 jako, 1 łyżeczka soli, 1 szczypta cukru,

                   250g pokrojonej w kostki, wysuszonej słoniny i boczku, 1 drobno pokrojona cebula.

 

Do mleka w shakerze wsypać drożdże i wymieszać. Całą zawartość wlać do mąki przygotowanej w misce. Dodać jajko, sól, cukier, słoninę i cebulę. Przykrywamy pokrywkę i mieszamy. Stawiamy miskę w ciepłym miejscu do momentu, aż pokrywka odskoczy. Ciasto zostawiamy dwa razy do wyrośnięcia. Z tak przygotowanego ciasta formujemy małe bułeczki i kładziemy je na posmarowaną blachę. Pieczemy w temp. 200ºC około 30 minut.

 

KOŁACZ  DROŻDŻOWY

 

Pojemniki TW: B11 Duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta, D05 stolnica, D06 Wałek, D10 Shaker

Składniki: 500g mąki, ½ łyżeczki soli, 2 łyżki tłuszczu, 4 łyżki cukru, 50g drożdży, 200ml mleka

Nadzienie: 200g kremu czekoladowego lub powideł

 

Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, tłuszcz rozpuścić i lekko wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w szczelnie zamkniętej misce do ciasta. Jeżeli ciasto za luźne - dodać mąki.

Miskę wstawić do ciepłej wody i poczekać, aż sama się otworzy.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ½ cm, przeciąć na 3 paski równej szerokości. Na każdy pasek nałożyć nadzienie (równomiernie, przez środek paska) – skleić brzegi tworząc 3 rulony i spleść je w warkocz. Uformować kołacz lub rogal, przełożyć na blachę posmarowaną i posypaną mąką. Posmarować białkiem. Piec na złoty kolor.

 

PIJAK

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, D10 Shaker

Składniki: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

                     Masa: 1 budyń, 1 kostka masła roślinnego

 

Budyń rozpuścić z mlekiem w Shakerze

Jaja ubić z cukrem na parze. Zdjąć, gdy masa będzie letnia i dalej ubijać, aż będzie zimna i puszysta. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 200ºC ok. ½ godziny.

Na upieczony i wystudzony biszkopt położyć masę budyniową (budyń utarty z masłem). Na budyń położyć czarne porzeczki. Okrągłe biszkopty nasączyć alkoholem i kłaść na masę (brzuszkami do góry). Polać polewą czekoladową.

 

TRUSKAWKOWIEC

 

Pojemniki TW: D37 Candy, D20 Liliana 

Składniki: 500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 400ml śmietany kremówki

 

Truskawki zmiksować, 2 galaretki rozpuścić w ½ l wrzącej wody i wystudzić. Kremówkę ubić w Candy. Do ubitej śmietany dodać zmiksowane truskawki i dalej ubijać mikserem. Na koniec dodać wystudzoną galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Wlać do pojemnika na ser i włożyć do lodówki.

 

ROGALE DROŻDŻOWE

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, D10 Shaker, D37 Candy,, D05 stolnica, D06 Wałek, J06 łyżka do ciasta

Składniki: 600 g mąki tortowej, 2 łyżki tłuszczu, 6 żółtek, 1 szklanka mleka, 50g drożdży, szczypta soli,

                  6 małych łyżeczek cukru, 50g wódki, 4 kostki margaryny, 2 duże łyżki spirytusu lub octu.

 

Drożdże rozkruszyć i wsypać do Shakera, dodać trochę cukru, zalać letnim mlekiem oraz dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie zamknąć i miksować. Do Candy nalać ok. 400 ml ciepłej wody, wstawić Shaker otwierając zatyczkę. Zostawić do wyrośnięcia ok. 15-20 minut.

W trakcie rośnięcia drożdży roztopić w rondelku tłuszcz i lekko wystudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, zamknąć dokładnie miskę, odessać powietrze i wymieszać na sucho. Gdy rozczyn wyrośnie wlać do miski, dodać wódkę, żółtka i tłuszcz. Miskę zamknąć, odessać i energicznie kilka razy wymieszać. Otworzyć miskę i przy pomocy łyżki uformować ciasto. Ponownie zamknąć miskę, odessać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy miska się otworzy, ponownie zamknąć i odessać. Po drugim otworzeniu się miski wyjmujemy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5cm. Kroimy rozwałkowane ciasto w prostokąty około 10cm długie i 5cm szerokie. W środku przecinamy i przewijamy do środka. Po wyrobieniu ciasta rozgrzewamy tłuszcz w garnku i smażymy.

 

PLACEK „PYCHOTKA”

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta

Składniki: 6 jabłek średniej wielkości, 3 jajka, 2 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka  

                   sody, 1 szkl. pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, figi, morele)

 

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalii i odstawić na godzinę do chłodnego miejsca (lodówka). Następnie wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystkie składniki wymieszać łyżką do ciasta i włożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut.

 

MURZYNEK

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, łyżka do ciasta

Składniki: ½ kostki margaryny, 200g cukru, 1 jako, 400g mąki, 1 łyżeczka sody, 2 łyzki kakao,

                   200ml mleka, 1 łyżka dżemu.

 

Wszystkie składniki włożyć do miski i bardzo energicznie wymieszać. Piec około 50 minut w temperaturze 150ºC

 

BUŁECZKI Z SEREM

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, łyżka do ciasta

Składniki: 250g mąki żytniej, 250g serka homogenizowanego, 1 jajko, 0,5 proszku do pieczenia, 1 łyżka

                mleka, szczypta soli, sezam, mak, kminek

 

Wszystkie produkty włożyć do miski, dokładnie wymieszać i uformować malutkie bułeczki. Bułeczki obtoczyć w sezamie, maku lub kminku. Bułeczki ułożyć na posmarowaną blachę. Piec 10 do 20 minut w temperaturze około 200ºC

 

KOKOSOWE CIASTO

Pojemniki TW: D10 Shaker, B11 Duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta

Składniki: 200g mąki, 200g cukru, 1 paczka proszku do pieczenia, sok i skórka z ½ cytryny,

                   3 roztrzepane jajka,  5 łyżek wiórków kokosowych

 

Jajka roztrzepać w Shakerze. Wszystkie składniki wsypać do miski zachowując kolejność: najpierw produkty sypkie, a następnie płynne. Zamknąć miskę, dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wlać na blachę. Pieć około 30minut w temp. 180ºC

CIASTO ORZECHOWO-CZEKOLADOWE

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta

Składniki: 300g mąki, 150g cukru, 150g orzechów mielonych, 150 ml oleju, 3 jajka,  1 proszek do

                   pieczenia, 1 tabliczka startej czekolady, 1 szklanka ostudzonej kawy

 

Wszystkie składniki wsypujemy do miski, zamykamy i energicznie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na posmarowaną blachę lub do prodiża. Pieczemy ok. 20 minut w temp.180-200ºC

Upieczone ciasto polewamy polewą (wg uznania) i dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta,J06 łyżka do ciasta

Składniki: 100g drożdży, 750g mąki, ¾ szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 3 jaja, szczypta soli,

                   100g masła. /Kruszonka: mąka, cukier, masło // Polewa: cukier puder, mleko, kakao

 

Drożdże rozkruszyć w misce i zasypać cukrem (po pewnym czasie rozpuszczą się). Rozpuścić tłuszcz, zmieszać z zimnym mlekiem, a następnie wlać do miski. Jajka starannie wymieszać łyżką do ciasta z pozostałymi składnikami w misce. Na koniec dodać mąkę i mak. Całość wymieszać w zamkniętej misce „sposobem TW”. Po wyrośnięciu ciasta w ciepłej wodzie, rozłożyć je na blasze. Zrobić kruszonkę, piec około 30minut w temp. 180-200ºC. po wyjęciu z pieca polać polewą.

 

CIASTO DROŻDŻOWE

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta, D29 Zosia Samosia

Składniki: Rozczyn: 1 szklanka mleka, 1 szklanka mąki, ½ szklanki cukru, 100g drożdży, szczypta soli

Ciasto: 3 szklanki mąki, 3 żółtka, ½ szklanki oleju // Posypka: 2,5 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, ½ szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 100g wiórek kokosowych

 

Rozczyn: w misce rozpuścić drożdże w mleku, dodać przesianą mąkę, cukier i sól. Miskę szczelnie zamknąć. Kolistymi ruchami połączyć składniki, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w temp. pokojowej.

Ciasto: wymienione składniki dodać do wyrośniętego rozczynu, dokładnie wymieszać łyżką do ciasta. Boki miski posmarować olejem (1/2 łyżki) i szczelnie zamknąć. Kolistymi ruchami wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (wyrośnięte ciasto samo otwiera pokrywkę)

Posypka: wymienione składniki zagnieść i wstawić do zamrażalnika na 15minut.

 

Wyrośnięte ciasto włożyć na dużą blachę, wcześniej wysmarowaną olejem. Ułożyć połówki śliwek (przekrojoną częścią go góry) lub pasemka jabłek, posypać posypka startą na tarce Zosia Samosia o grubych oczkach. Przed włożeniem do piekarnika ciasto powinno na blasze trochę podrosnąć. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godziny.

 

JAGODZIANKI

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta,J06 łyżka do ciasta, D05 stolnica, D06 wałek

Składniki: 500g mąki, 2 łyżki tłuszczu; 4 łyżki cukru, ½ łyżeczki soli, 50g drożdży, 200ml mleka.

Dodatki: A. jagody świeże lub z kompotu, B. śliwki świeże lub z kompotu

 

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, tłuszcz rozpuścić, połączyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać w misce do ciasta i odstawić do wyrośnięcia.

A.    ciasto rozwałkować na stolnicy, nałożyć jagody i złożyć na pół jak pierogi. Brzegi skleić, posmarować białkiem i piec na złoty kolor. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

B.     Ciasto rozwałkować na stolnicy. Szklanką wykroić koła, posmarować białkiem. Na każde koło położyć pół śliwki skórką do dołu, posypać szczyptą bułki tartej. Piec na złoty kolor, posypać Ciepłe jagodzianki cukrem pudrem.

 

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, D10 Shaker, D37 Candy,J06 łyżka do ciasta, D05 Stolnica, D06 Wałek

Składniki: 500g mąki, 120g tłuszczu, 2 żółtka, 50g drożdży, 1 szkl. mleka, 4 łyżki cukru, szczypta soli Masa twarogowa: 500g twarogu, 1 jajko, 1 cukier waniliowy, cukier do smaku

 

Mąkę wsypujemy do miski. W shakerze rozrabiamy drożdże z mlekiem, cukrem i niewielką ilością mąki. Gdy ciasto wyrośnie, wlewamy je do mąki. Następnie dodajemy rozpuszczony tłuszcz, żółtka i wyrabiamy w misce. Po wyrośnięciu rozkładamy ciasto na stolnicy i rozwałkowujemy. Nakładamy urobiony twaróg i zwijamy.

Pokrojone kawałki ciasta układamy na formie i wkładamy do pieca. Pieczemy na złoty kolor. Smacznego!

 

DROŻDŻÓWKA W MISCE DO CIASTA

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta,J06 łyżka do ciasta

Składniki: 2 jajka, 1/3 szklanki oleju, 50g drożdży, ½ l mleka, 6 łyżek cukru, 1 zapach (śmietankowy),

                  500-700 g mąki wrocławskiej

 

Mleko zagrzać w garnku, aby było ciepłe (nie gorące). Zostawić w garnuszku 1/3, resztę wlać do miski. Do garnuszka dodać drożdże i dobrze wymieszać z mąką. Zostawić na parę minut, a w międzyczasie wsypać do mleka w misce cukier, zapach, olej, roztrzepane jajka i trochę mąki. Wszystko razem dobrze wymieszać łyżką do ciasta. Dodać z garnka wyrośnięte drożdże i resztę mąki, aby ciasto było dosyć gęste. Miskę zamknąć i wstawić do ciepłej wody, gdy przykrywka otworzy się, ciasto wykładamy na blachę, nakładamy owoce, posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut. (Czas przygotowania i pieczenia drożdżówki około 45minut)

 

JABŁECZNIK Z MIGDAŁOWĄ SKÓRKĄ

 

Pojemniki TW: B11 Duża miska do ciasta, J06 Łyżka do ciasta, DO5 stolnica, D06 wałek

Składniki: CIASTO: 400g mąki pszennej, 30g drożdży, 70g cukru, 250ml mleka, szczypty soli,

                   70g masła, 1 jajko, tłuszcz do smarowania formy/ NADZIENIE: 1kg kwaskowatych jabłek,

                    sok z 1 cytryny, 50g cukru, rodzynki //SKÓRKA: 100g masła, 150g cukru, 1 zapach rumowy

                  2 łyżki mleka, 100g posiekanych migdałów

 

Zaczyn przygotowujemy w shakerze. Do mleka z drożdżami dosypać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Zasypać niewielką ilością mąki. Odstawić na 15minut. Gdy zaczyn wyrośnie zagnieść ciasto drożdżowe lub pokręcić w misce do ciasta. W czasie wyrastania ciasta obrać jabłka, pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem; gotować 10 minut w 1 filiżance wody. Następnie ostudzić i dodać rodzynki. Masło na skórkę rozpuścić z cukrem, zapachem rumowym i mlekiem, dodać migdały. Blachę posmarować i rozwałkować na niej połowę, jeszcze raz zagniecionego ciasta. Ułożyć jabłka. Resztę ciasta rozwałkować d rozmiarów blachy, położyć na jabłka. Brzegi obu części dokładnie docisnąć do siebie, górną powierzchnię nakłuć widelcem, równomiernie rozsmarować masę migdałową. Całość odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzany do temp. 220ºC. piec około 25minut.

 

KEKS BANANOWY

 

Pojemniki TW: D10 Shaker, J06łyżka do ciasta, B11 Duża miska do ciasta

Składniki: 2 szkl. mąki, 1-1,5 szkl. cukru, 1 torebka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy,

                   1 szkl. zmiksowanych bananów (miękkie i dojrzałe). 3 całe jajka, ½ szkl. rozpuszczonej

                    margaryny, szczypta soli

 

Jajka roztrzepać w shakerze. Do miski wsypać produkty sypkie, a następnie dodać płynne. Dobrze wymieszać. Piec w foremce do keksu około 30minut w temp. 200ºC.

 

 

PYSZNE CIASTO DROŻDŻOWE

 

Pojemniki TW: B11 Duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta, D10 Shaker

Składniki: CIASTO: 500g mąki, 100g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 jajko i 1 żółtko, ½ kostki roztopionej

                  ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin