Pojemnik: D- Liliana Składniki: 2 galaretki, 1 bita śmietana w proszku np. śnieżka
D-11 Mix-max
Oddzielnie rozpuścić 2 galaretki najlepiej jeśli mają różne kolory. W D-11 w szklance mleka lub wody ubić śnieżkę. Do 1 tężejącej galaretki dodać połowę ubitej śnieżki, a do drugiej galaretki resztę śnieżki. Lilianę dobrze spłukać zimną wodą, wlać jedną galaretkę i wstawić na chwilę do lodówki, jak stężeje wlać drugą zamknąć i odpowietrzyć.
Jak całość stężeje odwrócić i otwierać od góry, a następnie od dołu i całość zostaje na pokrywce
Składniki:
3 szkl. mleka. 3 śmietanki do ubijania(śnieżki); 4 galaretki (2 zielone, 2 czerwone), owoce do dekoracji
2 zielone galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, ostudzić. Ubić 3 śnieżki z 3 szkl mleka, wlać ostudzoną galaretkę, ubijając cały czas mikserem, aż połączy się ze śmietaną. Większą część ubitej masy wylać do wysmarowanej delikatnie olejem formy , mniejszą część formy. Poczekać aż dobrze stężeje. Rozpuścić 2 czerwone galaretki w 1 l wody, wylać na zastygniętą masę do dużej formy i do formy piętrowej, poczekać aż zastygnie. Przed podaniem na stół wyjąć z formy dużej i małej. Położyć piętrowo dekorować owocami lub bitą śmietaną. Przeznaczony dla około 10 osób.
Wskazówki: można wykorzystać tylko dużą formę, może być to torcik z samych galaretek lub z owocami.
PTASIE MLECZKO 3
Pojemniki TW: D10 Shaker, D37 Candy, B14 szczęśliwe Trio lub D20 Liliana
Składniki: 2 galaretki owocowe, 1 śmietana „Śnieżka”, 1 szklanka mleka
Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu w Candy. Mleko i śmietanę energicznie roztrzepać w Shakerze tak długo, aż podwoją swoją objętość. Gdy galaretka zacznie tężeć, stopniowo wlewać do niej śmietankę, dokładnie miksując. Tak przygotowaną masę przełożyć do Szczęśliwego Trio lub Liliany i wstawić do lodówki do stężenia. Na dno foremki można ułożyć owoce sezonowe.
PTASIE MLECZKO 4
Składniki: 6galaretek owocowych (po2 w 3 różnych smakach), 1puszka mleka skondens. niesłodzonego
Każde 2 galaretki rozpuścić w ½litra wody, pozostawić je do lekkiego zastygnięcia (tak do połowy zagęszczenia). Następnie do szefa kuchni(D63) wlać najjaśniejszą galaretkę i używając końcówki mieszającej przez nakładkę lejka dolewamy 1/3 puszki mleka, po wymieszaniu przelewamy do Liliany i tak postępujemy z pozostałymi galaretkami aż do najciemniejszej. Możemy też każdą warstwę poprzekładać owocami zalanymi czystą galaretką lub w warstwy ptasiego mleczka powkładać pokrojone kostki z galaretki itp.
MURZYNKI W ŚMIETANIE
Pojemniki TW: D37 Candy, D20 Liliana
Składniki: 12 sztuk murzynków – „Całuski”, ½ l śmietany, 1 łyżka cukru, 1 cukier waniliowy,
2 galaretki, owoce: np. ananasy, brzoskwinie, truskawki
Galaretkę ugotować i ostudzić. Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy. Do Liliany wlać troszkę galaretki, a następnie ułożyć owoce. Na galaretkę ułożyć murzynki. Ubić śmietanę i wlać do niej resztę galaretki. Zalać murzynki. Wstawić na chwilę do lodówki. Po stężeniu wyjmujemy z Liliany i przekładamy na talerz lub zostawiamy na przykrywce.
PIANKA RABARBEROWA
Składniki: 1 galaretka o smaku wiśniowym, ½ kg rabarbaru, 3 łyżki cukru, 200g śmietany kremówki
Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki, dusić z ½ szkl. wody około 10min. Dodać cukier. Galaretkę rozprowadzić w ¼ szkl. wody(gorącej). Połączyć z rabarbarem. Schłodzić. Ubić śmietanę, połączyć z tężejącą masą rabarbarową. Przełożyć do Liliany. Pozostawić do stężenia w lodówce na ok. 1 godzinę.
KSIĄŻĘCY PRZYSMAK
Produkty TW: Łyżka silikonowa, Orbital 500 ml, Zawsze Sypkie 1L, Miska, Liliana
Składniki : 1 duża paczka długich biszkoptów; Owoce (świeże lub z puszki - truskawki, mandarynki, ananas)
300g serka białego np. Toska, 3–4 łyżki cukru; 1 cukier waniliowy;
Likier lub aromat (np. rum, wanilia itp.); Sok owocowy do biszkoptów
Sok i aromat (likier) wlać do miski. Biszkopty maczać w płynie i układać pionowo w „żeberkach” Liliany Owoce pociąć na kawałki. Na dno Liliany ułożyć parę kawałków owoców. Serem wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać owoce i wymieszać. Ułożyć do połowy formy, przykryć warstwą biszkoptów. Ułożyć kolejna warstwę i zakończyć biszkoptami. Formę zamknąć i umieścić w lodówce na ok. 2 godz.
MUS Z TUŃCZYKA
20 ml żelatyny, 125 ml rosołu z drobiu(kostka), 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
25 ml posiekanej cebuli, 15ml soku z cytryny, 1 ubite na sztywno białko jajka,
125ml bitej śmietany, 125ml masła lub margaryny, przyprawy do smaku, parę kropel Tabasco
Rozpuścić żelatynę w gorącym rosole, dodać tuńczyka wraz z sosem własnym, tłuszcz, cebulę, sok z cytryny, przyprawy, sos Tabasco, wymieszać i ostudzić. Dodać ubite białko i bitą śmietanę, wymieszać całość i wlać
do Liliany. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
RAFAELLO
Składniki: 400ml schłodzonego mleka; 2śnieżki; 1 biała czekolada; 120g kokosu; 1 wafel tortowy;
1 galaretka cytrynowa; ¾szkl. Wody; 1 op. biszkoptów okrągłych
Mleko ubić razem ze śnieżką w Mix Maxie. Czekoladę rozpuścić dodając trochę śmietany, przestudzić i dodawać po troszku do ubitej śmietany. Następnie dodawać przestudzoną galaretkę. Dodać kokos z pokruszonym waflem i wszystko razem zmiksować.Na spód Liliany wyłożyć biszkopty i wlać zmiksowaną masę. Wierzch udekorować wiśniami lub innymi owocami. Wstawić do lodówki.
SERNIK NA SŁONO
Składniki: ½kg sera śmietankowego (ser na sernik), 2-3 łyżki śmietany, 2 - 3 łyżki majonezu,
1 sos Knora (koperkowo - ziołowy lub włoski); papryka konserwowa; ogórek konserwowy;
szynka lub łosoś
1 ogórek świeży (wcześniej utarty na Zosi Samosi - tarka) oraz pozostałe składniki ugnieść Ziemniaczanym Tłuczkiem. Do masy dodać 2 - 3 łyżki drobno pokrojonej papryki konserwowej, 2 - 3 łyżki drobno pokrojonego ogórka konserwowego, 2 - 3 łyżki kukurydzy, 2 -3 łyżki drobno posiekanej szynki lub łososia - dodajemy według swojego uznania. Wszystko to wymieszać dodając 2 - 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej ½ szklanki wody. Odstawić do zastygnięcia.
DESER RYŻOWO PORZECZKOWY
Składniki: 1galaretka o smaku wiśniowym, 200g porzeczek, 2łyżki cukru, 1woreczek ryżu,
1szkl 30% śmietany
Ryż ugotować w Cudzie Kuchennym, ostudzić. Porzeczki oczyścić i zmiksować z cukrem w Candy, galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Połączyć z ryżem i musem porzeczkowym. Śmietanę ubić, połączyć z tężejącym deserem. Przełożyć do Liliany i schłodzić w lodówce około 45minut. Przed podaniem udekorować śmietaną i owocami.
TRUSKAWKOWY WIANEK
Składniki: 1kg truskawek; 500g serka waniliowego; 1szkl cukru pudru; 200ml śmietany kremówki żelatyna spożywcza (na 2,5 l płynu); 1 opakowanie cukru waniliowego; cukier do smaku
W D37 Candy ugnieść truskawki z cukrem pudrem przy pomocy D13 Ziemniaczanego Tłuczka. Przełożyć do Dużej miski do ciasta, dodać serek waniliowy, cukier i całość wymieszać J06 łyżką do ciasta . Ubić śmietankę kremówkę, dodać do masy truskawkowej i całość wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1 szklance wody, dobrze wymieszać i dodać do całości. Masę wlać do formy Liliana, dobrze zamknąć i odstawić do lodówki aby dobrze zastygło (ok. 5 godzin).
CZEKOLADA
Składniki: ½kostki margaryny, 1szkl.cukru, 5łyżek mleka, aromat, kilka łyżek kakao (jak kto lubi),
orzechy, bakalie, wiórki kokosowe,
Wszystko włożyć i wymieszać na wolnym ogniu tak, aby rozpuścił się cukier. Do gotowej masy dodawać stopniowo rozcierając mleko w proszku. Gotową czekoladę można uformować w Lilianie
igla111