Kalarepka duszona z marchewka i mala cukinia.doc

(20 KB) Pobierz
Kalarepka duszona z marchewka i mala cukinia

Kalarepka duszona z marchewka i mala cukinia
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
3 kalarepki,
300 g mlodej marchewki,
200 g malych cukini,
3 lyzki masla,
100 ml bialego wytrawnego wina, bulionu lub wody,
1 lyzka pokrojonego koperku,
cukier, sol, pieprz.

1. Kalarepki obrac, oplukac, pokroic na osemki. Marchewki obrac, oplukac, pokroic w kawalki, cukinie umyc, odciac konce, pokroic w kawalki dlugosci 6
cm, a kazdy kawalek na 6 slupkow.
2. Na patelni rozgrzac maslo, wlozyc pokrojone kalarepki i marchewke. Dusic pod
przykryciem 5 min. Wlac wino, bulion lub wode. Doprawic cukrem, pieprzem i
sola. Dusic bez przykrycia 10 min.
3. Dodac cukinie, dusic jeszcze 5 min. Pod koniec dodac koperek.
- Uduszone jarzyny mozna wymieszac z 500 g ugotowanego ryzu lub makaronu. Jarzyny mozna tez ostudzic, zalac sosem winegret i podawac na zimno.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 54.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin