Zapiekanka z ziemniaków po grecku.rtf

(7 KB) Pobierz
Zapiekanka z ziemniaków po grecku

Zapiekanka z ziemniaków po grecku

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

30 dag mielonego mięsa

2 cebule

10 dag margaryny

25 dag pomidorów

szklanka mleka

3 dag startego ostrego żółtego sera

łka mąki

jajo

pieprz

l

2 łki posiekanej natki pietruszki

 

Obrane, drobno posiekane cebule wymieszaj z mięsem, dodaj wodę (3/4 szklanki), podgrzewaj na wolnym ogniu, aż woda wyparuje. Potem dodaj część margaryny i powoli duś, mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, wymieszaj, ponownie duś powoli przez 20 minut. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem.

 

Żaroodporne naczynie wysmaruj margarynąka). Na dnie ułóż warstwę obranych i pokrojonych w bardzo cienkie plasterki ziemniaków, oprósz je solą i pieprzem. Na ziemniakach ułóż przygotowane mięso, a następnie warstwę pozostałych ziemniaków. Całość posyp solą i pieprzem.

 

Margarynę) stop, wymieszaj z mą, rozprowadź mlekiem. Mieszając doprowadź do wrzenia. Sos wymieszaj z jajem i startym serem, na koniec przypraw solą. Przygotowaną potrawę polej sosem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut. Podawaj z zieloną sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin