Zapiekanka z ziemniaków i bekonu z estragonem
Składniki:
80 dag ziemniaków
duża cebula
2 łyżki posiekanego świeżego estragonu lub łyżeczka suszonego
natka pietruszki
30 dag bekonu lub boczku
szklanka śmietany 12-proc. lub mleka
15 dag startego sera cheddar
łyżka tłuszczu
sól
pieprz
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Połową wyłóż natłuszczone żaroodporne naczynie, posyp solą i pieprzem, a potem posiekaną cebulą, Świeżym lub suszonym estragonem i pokrojonym w kostkę bekonem lub boczkiem. Teraz przykryj pozostałymi ziemniakami. Powierzchnię wygładź, polej śmietaną i przykryj wysmarowaną tłuszczem folią.
Wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (200°C) na 1-1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij folię, posyp ziemniaki startym serem i ponownie wstaw do piekarnika jeszcze na 15-20 minut. Zapiekanka powinna mieć lekko brązowy kolor.
Przed podaniem udekoruj danie świeżym estragonem lub natką pietruszki.
power504