Zapiekanka z ziemniaków i bekonu z estragonem.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka z ziemniaków i bekonu z estragonem

Zapiekanka z ziemniaków i bekonu z estragonem

 

Składniki:

80 dag ziemniaków

duża cebula

2 łki posiekanego świeżego estragonu lub łeczka suszonego

natka pietruszki

30 dag bekonu lub boczku

szklanka śmietany 12-proc. lub mleka

15 dag startego sera cheddar

łka tłuszczu

l

pieprz

 

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Połową wyłóż natłuszczone żaroodporne naczynie, posyp solą i pieprzem, a potem posiekaną cebulą, Świeżym lub suszonym estragonem i pokrojonym w kostkę bekonem lub boczkiem. Teraz przykryj pozostałymi ziemniakami. Powierzchnię wygładź, polej śmietaną i przykryj wysmarowanąuszczem folią.

 

Wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (200°C) na 1-1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij folię, posyp ziemniaki startym serem i ponownie wstaw do piekarnika jeszcze na 15-20 minut. Zapiekanka powinna mieć lekko brązowy kolor.

 

Przed podaniem udekoruj danie świeżym estragonem lub natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin