UPRAWA POMIDORÓW.pdf

(726 KB) Pobierz
AGROTECHNIKA INTEGROWANEJ PRODUKCJI POMIDORA POD OSŁONAMI
Metodyka
INTEGROWANEJ PRODUKCJI
POMIDORÓW POD OSŁONAMI
Zatwierdził
na podstawie art. 5 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin
(Dz.U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94 z późn. zmianami)
Adam Zych
Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Warszawa, kwiecień 2005 r.
60082896.002.png 60082896.003.png
Metodyka: Integrowana Produkcja pomidorów pod osłonami
kwiecień 2005 r.
Zatwierdzam
Opracowanie redakcyjne:
Franciszek Adamicki
Bożena Nawrocka
Zespół autorski:
Prof. dr hab. Franciszek Adamicki
Dr Jacek Dyśko
Dr Czesław Ślusarki
Dr Maria Wysocka-Owczarek
2
Doc. dr hab. Bożena Nawrocka
60082896.004.png 60082896.005.png 60082896.001.png
Metodyka: Integrowana Produkcja pomidorów pod osłonami
kwiecień 2005 r.
SPIS TREŚCI
3
Metodyka: Integrowana Produkcja pomidorów pod osłonami
kwiecień 2005 r.
4
Metodyka: Integrowana Produkcja pomidorów pod osłonami
kwiecień 2005 r.
WSTĘP
Integrowana Produkcja (IP) stanowi system gospodarowania uwzględniający wykorzystanie
w sposób zrównoważony postępu technologicznego i biologicznego w uprawie, ochronie i nawożeniu
roślin przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa środowiska przyrodniczego. Istotą
Integrowanej Produkcji jest, zatem otrzymanie satysfakcjonujących producenta i konsumenta plonów
między innymi warzyw uzyskiwanych w sposób niekolidujący z ochroną środowiska i zdrowiem
człowieka. Strategia jej jest bardziej skomplikowana niż powszechnie stosowanej produkcji metodami
konwencjonalnymi. W możliwie największym stopniu wykorzystuje się w procesie Integrowanej
Produkcji naturalne mechanizmy biologiczne wspierane poprzez racjonalne wykorzystanie środków
ochrony roślin.
W nowoczesnej technologii produkcji rolniczej stosowanie nawozów i środków ochrony roślin jest
konieczne i niezmiernie korzystne, ale niekiedy może powodować zagrożenie dla środowiska.
W Integrowanej Produkcji natomiast, szczególną uwagę przywiązuje się do zmniejszenia roli środków
ochrony roślin, stosowanych dla ograniczenia agrofagów do poziomu niezagrażającego roślinom
uprawnym, nawozów i innych niezbędnych środków potrzebnych do wzrostu i rozwoju roślin, aby
tworzyły one system bezpieczny dla środowiska, a jednocześnie zapewniały uzyskanie plonów
o wysokiej jakości, wolnych od pozostałości substancji uznanych za szkodliwe (metale ciężkie,
azotany, środki ochrony).
Wszystkie zasady dotyczące Integrowanej Produkcji mieszczą się w Kodeksie Dobrej Praktyki
Rolniczej (DPR) a jedną z ważniejszych jest integrowana ochrona roślin. W integrowanej ochronie
metody biologiczne, fizyczne i agrotechniczne są preferowanymi sposobami regulowania poziomu
zagrożenia chorobami, szkodnikami i chwastami. Powinna ona stwarzać uprawianym roślinom
optymalne warunki wzrostu i rozwoju, a chemiczne metody powinny być stosowane tylko wtedy, gdy
nastąpi zachwianie równowagi w ekosystemie lub, gdy stosując inne polecane w integrowanej
ochronie metody nie dają zadawalających rezultatów. Stosowanie środków chemicznych powinno być
prowadzone w oparciu o zasadę „tak mało, jak to jest możliwe i tak dużo jak tego wymaga sytuacja".
Szczególna rola ochrony roślin w Integrowanej Produkcji została podkreślona w przyjętych
w Polsce regulacjach prawnych, zgodnie, z którymi całokształt działań w tym zakresie nadzoruje
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin iNasiennictwa. Przepisy dotyczące IP są ujęte
w następujących dokumentach:
- Ustawa z dnia 18 grudnia 2003, o ochronie roślin, (Dz. U z 2004 r. Nr 11, poz. 94, z późn. zm.),
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lipca 2004 r., w sprawie integrowanej
produkcji, (Dz. U 2004, Nr 178, poz. 1834),
W wymienionych przepisach określono zasady uzyskania certyfikatu Integrowanej Produkcji, sposób
przeprowadzania szkoleń i kontroli upraw. Do wszystkich czynności kontrolnych w zakresie IP
upoważnione są inspektoraty ochrony roślin i nasiennictwa. Jednym z elementów okresowej kontroli
jest dokonywanie przeglądu plantacji, maszyn, urządzeń ipomieszczeń wykorzystywanych
w integrowanej produkcji, pobieranie prób roślin, materiału siewnego i środków ochrony w celu
poddania ich analizom laboratoryjnym oraz sprawdzenie prawidłowości prowadzonej przez
producenta dokumentacji i ewidencji dotyczącej integrowanej produkcji danego gatunku warzyw.
Producent prowadzący IP ma obowiązek dokumentowania na bieżąco swojej działalności,
obejmującej wszystkie zabiegi agrotechniczne z ochroną roślin włącznie w Notatniku Integrowanej
Produkcji. Producenci po otrzymaniu certyfikatu mają prawo oznaczać swoje produkty, zastrzeżonym
znakiem (logo) Integrowanej Produkcji. Warzywa wytwarzane wg zasad Integrowanej Produkcji
cieszą się na rynku większym popytem i gwarantują wyższe dochody. W najbliższych latach eksport
warzyw, sprzedaż hurtowa i detaliczna oraz dla przemysłu staną się niemożliwe bez certyfikatu.
I. OGÓLNE WYMAGANIA AGROTECHNICZNE W INTEGROWANEJ
PRODUKCJI
Integrowana Produkcja pomidora pod osłonami wymaga kompleksowego wprowadzenia
agrotechnicznych elementów integrowanej uprawy, co pozwala na regulowanie wzrostem i rozwojem
uprawianych roślin oraz właściwe ich odżywianie, a w efekcie na uzyskanie wcześniejszych,
wyższych i jakościowo lepszych plonów, ponadto przedłużenia okresu uprawowego do 10 – 12
miesięcy w ciągu roku. Silna, prawidłowo odżywiona roślina o odpowiedniej proporcji wzrostu
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin