Tupperware - przepisy do duzej miski do ciasta i maksymiliana.docx

(26 KB) Pobierz

PRZEPISY DO DUŻEJ MISKI DO CIASTA lub MAKSYMILIANA

 

 

Te wypróbowane miski służą do przygotowania, przechowywania w świeżości
i podawania na stół. Są one niezbędna w każdym gospodarstwie domowym.

 

 

ZASTOSOWANIE

 

Miska jest szczególnie polecana do przyrządzania ciasta drożdżowego kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych. Ciasto  mieszamy w misce łyżką i pozostawiamy, aby rosło.

 

·         nadaje się również wspaniale do przyrządzania kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych lub                   do przygotowania,

·         utrzymywania w świeżości i serwowania surówek, jarzyn, dodatków czy deserów.

·         oprócz tego miska ma odpowiednią wielkość, aby marynować w niej mięso, ryby

·         i drób.

·         doskonała do przechowywania bigosu, gołąbków, pierogów itp.

·         szczególnie podczas pikniku nasza miska potwierdza swoje zalety. 

·         w czasie transportu produkty nie ulegają zniszczeniu, zachowują swoją świeżość

·         i wyglądają bardzo apetycznie.

·         można  umieścić  3 dni wcześniej sałatkę na imieninowe przyjęcie i przechować ją w zamkniętej misce w lodówce, a po 3 dniach nadal będzie świeża i zdrowa.

·         świetna do panierowania np. skrzydełek, kotlecików (wsypać panierkę, wrzucić produkty umaczane                w jajku, zamknąć i odpowietrzyć miskę, zakręcić nią kilka razy i gotowe, bez brudzenia rąk).

·           można w niej przyprawić mięso na grilla, ponieważ bardzo szybko przechodzi przyprawami.

·         utrzymuje temperaturę posiłku przez około 1 godzinę, więc można  zostawić w niej obiad  dla domowników, którzy przychodzą później.

·         tworzywo długo utrzymuje temperaturę, więc można miskę ogrzać gorącą wodą (do 90 stopni), wytrzeć do sucha i przekładać w nią np. smażone kotlety (gdy usmażymy ostatniego  pierwszy nadal będzie gorący).

·         przedłuża 3-krotnie świeżość przechowywanej żywności, więc gdy zostanie ci np. zupa z obiadu, możesz przelać ją do miski, zamknąć, odpowietrzyć, a za 2-3 dni zupa będzie nadal dobra, nawet lepsza.

 

 

Odpowietrzanie miski:

·         Gdy zarobimy łyżką ciasto delikatnie posypujemy mąką,

·         następnie zamykamy  szczelnie pokrywkę, kciukiem jednej ręki naciskamy ją na środku i jednocześnie drugą ręką uchylamy pokrywkę pociągając za uszko (słychać syknięcie wydostającego się powietrza),

·         następnie  przyciskając środek pokrywki ponownie ją zamykamy

·         Gdy pokrywka ze słyszalnym „Ping" wybrzuszy się (3 razy), wtedy ciasto gotowe jest do dalszej odróbki.

 

 

 

CIASTO DROŻDŻOWE (rogaliki)

Składniki:

 

·         Drożdże - 5dkg

·         Mleko  -  l szklanka

·         Masło - 2 łyżeczki masła lub 2 łyżki oleju

·         Cukier zwykły - 4 łyżki

·         Cukier  waniliowy  - l szt.

·         Żółtka -  2 szt.

·         Jajko całe -  l szt.

·         Mąka pszenna   -  3,5 szklanki

·         Szczypta soli

 

W misce TUPPERWARE zasypać cukrem drożdże, pozostawić do rozpuszczenia. Wbić żółtka, cukier waniliowy, sól i lekko rozbić łopatką. Wlać letnie mleko z rozpuszczonym w nim masłem (olejem) wymieszać, wsypać mąkę (wszystkie w/w produkty możemy świetnie rozbić w Dl l MIX-MAXIE i dodać do mąki w misce). Wymieszać dokładnie łopatką. Ciasto posypać mąką po wierzchu. Zamknąć szczelnie miskę i kilkoma okrężnymi ruchami miską wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej (nie gorącej ) wody. Czekać, aż pokrywa otworzy się 3 razy.

 

KOKOSOWA KRUSZONKA do posypywania rogalików i nie tylko

 

Składniki:

 

·         3 szklanki mąki

·         l szkl. cukru kryształu

·         l cukier waniliowy

·         l margaryna

·         10 dkg kokosu (wiórek kokosowych)

 

Wszystko dobrze wymieszać w misce lub maksymilianie  dać do zamrożenia. Posypka do wszystkich ciast drożdżowych, można posypywać serniki i nie tylko. Posypka ta daje niesamowity smak ciasta wystarcza na                 5 porcji rogalików.

 

CIASTO BANANOWE

 

 

Składniki:

·         440 g ananasa w puszce wraz z sokiem

·         2 banany

·         3 jajka

·         100 ml oleju roślinnego

·         l filiżanka cukru

·         1/3 filiżanki wiórków kokosowych

·         l 1/3 filiżanki mąki

·         l łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie

Ananasy odsączamy, pozostawiając 100 ml soku. Banany zgniatamy w Misce do ciasta B 1l przy pomocy tłuczka do ziemniaków D 13. Do masy wsypujemy poszatkowane kawałki ananasa, sok z ananasa, jajka            i olej. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy  łyżką do ciasta.

Gotową masę umieszczamy w Silikonowym Królu D 39 i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160-190 C. Pieczemy około 60 min. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać min. 10 minut przed wyjęciem ciasta            z formy.


BABKA  MAJONEZOWA

 

·         słoik majonezu (300 ml)

·         6 jaj

·         400 g cukru pudru

·         200 g mąki

·         200 g kartoflanki

·         1 olejek śmietankowy

·         3 łyżeczki proszku

 

Jajka ubić w shakerze. Do miski wkładamy ubite jaja, majonez, mąkę i resztę składników. Zamykamy miskę, wypuszczamy powietrze i kilkoma ruchami okrężnymi mieszamy składniki. Po otwarciu miski dodajemy bakalie i po wymieszaniu wyłożyć na blachę i piec ok. godziny.

 

KRUSZONKA

 

·         3 łyżki stołowe cukru

·         4 łyżki stołowe mąki

·         1/4 kostki margaryny

 

Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli zagniecie się kulka taka, jak ciasto na pierogi należy zamrozić i zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce. Jeśli zagniecie się na sypko - posypać

ciasto od razu. Można dodać wiórki, migdały, orzeszki.

 

MAJONEZOWY  MURZYNEK

 

·         1 szklanka cukru

·         1 majonez (300 ml)

·         0,5 szklanki kartoflanki

·         0,5 szklanki mąki pszennej

·         4 jajka

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         6 łyżek kakao

·         cukier waniliowy lub inny aromat

 

Białka ubić na sztywno w misce do ciasta. Dodać cukier i wymieszać. Dodawać kolejno

pozostałe składniki. Całość wymieszać łyżką do ciasta. Wlać ciasto do formy silikonowy Król

i piec ok. 30-40 min./1800C.

 

ZŁOTE CIASTO

 

Składniki:

·         2 dkg drożdży

·         1 łyżeczka cukru

·         3 żółtka

·         5 dkg miękkiej margaryny

·         50 dkg mąki

·         ok. 500 ml mleka

·         15 dkg grubo mielonych orzechów

·         15 dkg cukru pudru

·         15 dkg roztopionej margaryny
 

Do 100 ml letniego mleka dodajemy łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Przesianą mąkę wsypujemy do miski do ciasta. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, 300 ml letniego mleka, 5 dkg miekkiej margaryny i żółtka. Masę mieszamy  z taką ilością letniego mleka, aby uzyskać ciasto drożdżowe średniej miękkości. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 7 minut.

Następnie formujemy małe kuleczki - ciasteczka, które układamy ciasno, warstwami w formie. Wierzch każdej warstwy smarujemy masłem i posypujemy orzechami z cukrem. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta.

Wkładamy ciasto do zimnego piekarnika, a następnie pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.
Podajemy z polewą waniliową.

Piekarnik elektryczny: 180 -190 ºC
Piekarnik gazowy: 3 stopień


CHLEB Z MISKI

l kg mąki, 5 dkg drożdży, 2 łyżeczki miodu prawdziwego, 700 ml wody letniej. Drożdże rozpuścić (w 100 ml wody) i dodać do wody, dać miód, trochę kminku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki utartego sera białego (tłustego) l ,5 łyżeczki soli.

 

Piec pół godziny w temp. 200 C. (jeżeli chcemy piec w blaszce takiej jak placek, to musimy robić ciasto                      z półtorej porcji).

 

CHLEB (graham)

 

Produkty: 2 szklanki maki tortowej, 1 szkl. otręb pszennych (otręby nie z młyna, tylko lekkie, kupione w sklepie ZDROWA ŻYWNOŚĆ ). 2,5 dkg drożdży, łyżeczka soli, l szkl. mleka lub wody (wyrabiamy tak, jak ciasto na rogale).

W misce B 11 dokładnie wyrobić ciasto z pozostałych składników. Pozostawić do wyrośnięcia dwa razy. Przełożyć na formę i pozostawić na 15 minut. Następnie piec w temp. 200 C - 45 minut.

 

Można dodać: Czarnuszkę, kminek, słonecznik, rodzynki według swego upodobania.

 

CHLEB (dawny sposób naszej babci - bez jaj i tłuszczu)
 

Produkty: 3 szkl mąki (2 białe, l żytnia), 2 średnie ugotowane zmielone ziemniaki, 1/2 kostki drożdży rozgnieść, l łyżeczka soli, 1/4 kiszonego żurku (wraz z otrębami).Wymieszać dobrze (miską) i dać do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać czarnuszkę lub kminek. Okrągły chleb pędzlować wodą następnie kładziemy go na trzech liściach kapusty (nie koniecznie na liściach kapusty).

 

Piec w 200 C — 45 minut. Po upieczeniu chleb —spód ma pukać.

 

 

 


 
CIASTO NA PIZZĘ

 

3 dkg drożdży,  1 płaska łyżeczka soli. l łyżka oleju, l  jajko 3 szklanki mąki 1 szkl. Mleka (ciepłego), l łyżeczka cukru.

 

W misce TUPPERWARE rozpuścić sól, cukier, drożdże -wymieszać, dodać jajko, mleko, olej i mąkę. Wymieszać kilkoma okrężnymi ruchami i wstawić do ciepłej wody.

 

CIASTO NA PIZZĘ CLASIC

 

Składniki:

50 dkg mąki, 0.3 dkg. drożdży, l jajko, 1/2 szklanki oleju,1/2 łyżeczki soli. Wody ile zabierze ciasto.

 

 

SOS DO PIZZY

 

Puszka konserwową pomidorów, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, łyżeczka soli czosnkowej, łyżka oleju. Składniki umieścić razem w D 11 MIX-MAX i zmiksować. Smarować surowe ciasto, nakładać plastry szynki, sera żółtego lub inne składniki.



CIASTO NA PIEROGI

 

Składniki: 2 żółtka 1/2 litra mleka, l płaska łyżka soli 5 szklanek mąki.

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki zamieszać w MIX-MAXIE. Wlać do dużej miski do ciasta, wsypać 5 szklanki mąki i wyrabiać ciasto (zawsze na 100 ml mleka l szklanka mąki)

 

 

PĄCZKI

 

Składniki:

50 dkg mąki + l szkl, 10 dkg cukru, 350 ml mleka, 3 żółtka, 5 dkg drożdży, 2 łyżki roztopionego tłuszczu.

 

Sposób przyrządzania:

Wyrobić ciasto w  misce do ciasta tak jak drożdżowe. Wałkować na stolnicy na prostokąt, jedną połowę ciasta zaznaczyć lekko szklanką kółka i do środka dać marmoladę, następnie drugą połowę nałożyć na pierwszą i na wysepkach z marmolady wykrawać szklanką kółka i lepić. Smażyć na smalcu.

 

KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE

 

Składniki:                                                                                  

30 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 7,5 dkg orzechów mielonych, 7,5 dkg cukru pudru, l cukier waniliowy.

 

Sposób przyrządzania:

 

Połączyć i zagnieść ciasto. Formować małe rogaliki lub z rozwałkowanego ciasta wykrawać różne małe ciasteczka. Piec około 10 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka najpiękniej wyglądają wykonane foremkami TUPPERWARE w kształcie małych i dużych serduszek.

 

HOT - DOGI w cieście drożdżowym

 

Ciasto wyrabiamy takie jak na pizze, parówki długie kroimy na połówki. Ciasto wałkujemy na okrąg i dzielimy na 8 ćwiartek. Parówki nakładamy na ćwiartkę i zwijamy jak rogale. Pędzlujemy białkiem i pieczemy 20-30 min. Podajemy z ketchupem.

 

PIEROGI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

 

Ciasto jak wyżej. Przygotowujemy farsz na ruskie pierogi. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zwijamy kulki. Pędzlujemy białkiem i pieczemy 30 min.

 

BABKA PIASKOWA 1

 

Składniki:20 dkg mąki, 5 dkg mąki ziemniaczanej, 20 dkg cukru, 12 dkg masła, 4 jajka, 4 łyżki mleka, 
0,5 paczki proszku do pieczenia, skórka otarta z pomarańczy, cukier waniliowy, cukier puder.

 

Masło utrzeć na puch, przełożyć do miski. Dodać jajka, cukier, obie mąki, proszek do pieczenia, mleko skórkę           z pomarańczy. Miskę zamknąć i ruchami kolistymi wymieszać ciasto. Ciasto włożyć do formy. Piec ok. 30-40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

BABKA PIASKOWA 2

 

Składniki:5 jajek, kostka margaryny, l szkl. cukru, 1szkl. mąki pszennej, l szkl. mąki ziemniaczanej, olejek cytrynowy, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

 

W MIX-MAXIE obić jajka z cukrem, wlać do miski, dodać obie mąki, proszek do pieczenia, roztopioną margarynę, i olejek. Miskę zamknąć i ruchami kolistymi wymieszać ciasto. Przełożyć do formy i piec ok. 30-40 min.

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin