ogórki konserwowe.rtf

(10 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

ęłęó

Składniki:

 

ogórki - 5 kg
przyprawy:
łodygi suchego kopru
liść laurowy
ząbki czosnku
pieprz
ziele angielskie
nasiona gorczycy
korzeń chrzanu
owoc ostrej papryki
zalewa:
woda – 10 szklanek (2,5 l)
cukier – ok. 8 płaskich łyżek (10 dag)
sól – ok. 4 płaskich łyżek (8 dag)
ocet - 300 ml (10%)

</TD

 

</TD

Przygotowanie:
Młode ogórki umyć, obciąć końce od strony ogonka, ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć po dwa ząbki czosnku, liść laurowy, kawałek łodygi kopru, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka wiórków korzenia chrzanu, kilka nasion gorczycy i część owocu ostrej papryki. Przygotować zalewę. Ocet wymieszać z wodą dodać sól i cukier, zagotować. Do słoików wlać gorącą zalewę i od razu je zamknąć. Słoiki pasteryzować gotując w wodzie około 25 min (na małym ogniu). Pasteryzować można również w piekarniku w temperaturze 130°C przez 30 minut.

 

 

 

 

2

·         ęłęóogórki 1 kg

·         liść laurowy 2-3 szt

·         goździki 2 szt

·         ziele angielskie 5-7 szt

·         pieprz ziarnisty 5-7 szt

·         sól 1 łyżeczka

·         cukier 1 łyżka

·         woda 0,75-1 L

·         ocet 6% 1 szklanka

·         marchew 1-2 szt

·         cebula dymka 2-3 szt

·         nasiona kopru 1 do smaku

FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT=Spo"

Drobne ogórki umyć, przelać najpierw wrzącą, a potem zimną wodą i ułożyć w słoikach, przekładając obranymi cebulkami i gwiazdkami z marchwi. Zalewę octową z przyprawami zagotować, ostudzić i zalać nią ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować około 25 min.

 

 

 

 

 

3

ęęłęóSKLADNIKI:

Składniki

·         3,5 l. wody

·         0,5 l. octu

·         1,5 szkl. cukru

·         1/2 szkl. soli

·         liście laurowe

·         ziele angielskie

·         gorczyca



 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:1. Wode, ocet, cukier, sól, liscie laurowe i ziele angielskie gotować przez ok 5 minut. Wystudzić.
2. Do słoików ciasno układać ogórki, wsypać odrobine gorczycy i zalać ZIMNĄ zalewą. (w przeciwnym wypadku zrobią się papkowate a nie chrupiące)
3. Pasteryzować słoiki przez ok 5 min.

 

 

 

 

4

ęęłęóSkładniki na 1 słoik 0,9 l. :
- 4 łyżki octu 10%
- 1 płaska łyżka soli
- 1,5 łyżki cukru
- koper, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie

 

ęęłęóBardzo małe ogórki wyszorować w zimnej wodzie, ułożyć pionowo w słoju o pojemności 0,9litra.

Wcześniej na dno słoja wkładamy koper, układamy ogórki, dodajemy parę talarków marchewki i cebuli oraz resztę wymienionych przypraw.
Do każdego słoja na końcu dodajemy ocet, sól, cukier - dolewamy zwykłą zimną wodę.Zakręcamy słój i pasteryzujemy 6 min. od momentu zagotowania.

Ten przepis pochodzi od mojej przyjaciólki i cieszy się sporym powodzeniem.
U mnie funkcjonuje pod roboczą nazwą : "Korniszony na skróty"
Mam nadzieję, że tu również znajdzie swoich zwolenników.:)))

Radzę wykorzystać choć raz "na próbę" - zachęcam...)))
 

 

 

 

 

5

 

ęęłęóSkładniki:
1 kg małych ogórków (3—7 cm długości)
1 marchewka
5-6 małych cebulek
4 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
30-50 gram soli
1/4 szklanki octu
2,5 szklanki wody
4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, najlepiej szorując szczoteczką. Wrzucić je na moment do wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Nakłuć każdy ogórek widelcem, natrzeć solą, ułożyć w porcelanowym naczyniu, obciążyć talerzykiem, nakryć i odstawić na 12 godz. Marchewkę umyć, oskrobać, pokroić w talarki lub gwiazdki i razem z oczyszczoną cebulą wrzucić na moment do wrzącej wody. Wyjąć i razem z osaczonymi z solanki ogórkami ułożyć pionowo w słoikach, dodając do każdego ząbek czosnku. Zagotować wodę z octem, listkami laurowymi oraz pieprzem i gorącą zalać korniszony w słoikach. Zamknąć i pasteryzować w temperaturze 90"C przez 20—25 min.

 

 

6

 

ęęłęó

Korniszony


 

 

Dla Fracuzów równie znany sposób na przygtowanie przetworów z ogórków jak dla nas kiszenie

 

 

czas:

20 minut + 15 minut pasteryzowania

ilosc porcji:

0

 

 

skladniki:

male ogórki
cebula
marchew
gorczyca
ziele angielskie
ziarna pieprzu
liście laurowe
ocet spirytusowy 10 %, cukier, sól

 

 

przyrzadzanie:

Jak najmniejsze ogórki dokładnie wyszorować. Ciasno układać je w wyparzonych słoikach. Dodać po kilka plasterków obranej ze skórki marchewki, pokrajanej w piórka cebuli. Do każdego słoika nałożyć po 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, killka ziarenek gorczycy oraz po listku laurowym.
Przygotować zalewę: 4 porcje wrzącej wody wymieszać z jedną porcją octu, połową porcji cukru oraz doprawić do smaku solą. Zalać nią ogórki, dokładnie zakręcić wyparzonymi wcześniej zakrętkami, wycierając gwitn słoików. Pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarniku nagranym do 100 stopni. Następnie odstawić nakrętkami do dołu do ostygnięcia.

 

 

uwagi:

Można dodać również kawałki papryki chilli lub kawałki czonku oraz ziarna kolendry

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin