ęłęó
Składniki:
ogórki - 5 kg przyprawy: łodygi suchego kopru liść laurowy ząbki czosnku pieprz ziele angielskie nasiona gorczycy korzeń chrzanu owoc ostrej papryki zalewa: woda – 10 szklanek (2,5 l) cukier – ok. 8 płaskich łyżek (10 dag)sól – ok. 4 płaskich łyżek (8 dag)ocet - 300 ml (10%)
</TD
Przygotowanie: Młode ogórki umyć, obciąć końce od strony ogonka, ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć po dwa ząbki czosnku, liść laurowy, kawałek łodygi kopru, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka wiórków korzenia chrzanu, kilka nasion gorczycy i część owocu ostrej papryki. Przygotować zalewę. Ocet wymieszać z wodą dodać sól i cukier, zagotować. Do słoików wlać gorącą zalewę i od razu je zamknąć. Słoiki pasteryzować gotując w wodzie około 25 min (na małym ogniu). Pasteryzować można również w piekarniku w temperaturze 130°C przez 30 minut.
2
· ęłęóogórki 1 kg
· liść laurowy 2-3 szt
· goździki 2 szt
· ziele angielskie 5-7 szt
· pieprz ziarnisty 5-7 szt
· sól 1 łyżeczka
· cukier 1 łyżka
· woda 0,75-1 L
· ocet 6% 1 szklanka
· marchew 1-2 szt
· cebula dymka 2-3 szt
· nasiona kopru 1 do smaku
FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT=Spo"
Drobne ogórki umyć, przelać najpierw wrzącą, a potem zimną wodą i ułożyć w słoikach, przekładając obranymi cebulkami i gwiazdkami z marchwi. Zalewę octową z przyprawami zagotować, ostudzić i zalać nią ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować około 25 min.
3
ęęłęóSKLADNIKI:
Składniki
· 3,5 l. wody
· 0,5 l. octu
· 1,5 szkl. cukru
· 1/2 szkl. soli
· liście laurowe
· ziele angielskie
· gorczyca
ETAPY PRZYGOTOWANIA:1. Wode, ocet, cukier, sól, liscie laurowe i ziele angielskie gotować przez ok 5 minut. Wystudzić. 2. Do słoików ciasno układać ogórki, wsypać odrobine gorczycy i zalać ZIMNĄ zalewą. (w przeciwnym wypadku zrobią się papkowate a nie chrupiące) 3. Pasteryzować słoiki przez ok 5 min.
4
ęęłęóSkładniki na 1 słoik 0,9 l. :- 4 łyżki octu 10%- 1 płaska łyżka soli- 1,5 łyżki cukru- koper, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie
ęęłęóBardzo małe ogórki wyszorować w zimnej wodzie, ułożyć pionowo w słoju o pojemności 0,9litra.Wcześniej na dno słoja wkładamy koper, układamy ogórki, dodajemy parę talarków marchewki i cebuli oraz resztę wymienionych przypraw.Do każdego słoja na końcu dodajemy ocet, sól, cukier - dolewamy zwykłą zimną wodę.Zakręcamy słój i pasteryzujemy 6 min. od momentu zagotowania.Ten przepis pochodzi od mojej przyjaciólki i cieszy się sporym powodzeniem.U mnie funkcjonuje pod roboczą nazwą : "Korniszony na skróty"Mam nadzieję, że tu również znajdzie swoich zwolenników.:)))Radzę wykorzystać choć raz "na próbę" - zachęcam...)))
5
ęęłęóSkładniki:1 kg małych ogórków (3—7 cm długości)1 marchewka5-6 małych cebulek4 listki laurowekilka ziaren pieprzu30-50 gram soli1/4 szklanki octu2,5 szklanki wody 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:Ogórki umyć, najlepiej szorując szczoteczką. Wrzucić je na moment do wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Nakłuć każdy ogórek widelcem, natrzeć solą, ułożyć w porcelanowym naczyniu, obciążyć talerzykiem, nakryć i odstawić na 12 godz. Marchewkę umyć, oskrobać, pokroić w talarki lub gwiazdki i razem z oczyszczoną cebulą wrzucić na moment do wrzącej wody. Wyjąć i razem z osaczonymi z solanki ogórkami ułożyć pionowo w słoikach, dodając do każdego ząbek czosnku. Zagotować wodę z octem, listkami laurowymi oraz pieprzem i gorącą zalać korniszony w słoikach. Zamknąć i pasteryzować w temperaturze 90"C przez 20—25 min.
6
ęęłęó
Korniszony
Dla Fracuzów równie znany sposób na przygtowanie przetworów z ogórków jak dla nas kiszenie
czas:
20 minut + 15 minut pasteryzowania
ilosc porcji:
0
skladniki:
male ogórkicebulamarchewgorczycaziele angielskieziarna pieprzuliście lauroweocet spirytusowy 10 %, cukier, sól
przyrzadzanie:
Jak najmniejsze ogórki dokładnie wyszorować. Ciasno układać je w wyparzonych słoikach. Dodać po kilka plasterków obranej ze skórki marchewki, pokrajanej w piórka cebuli. Do każdego słoika nałożyć po 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, killka ziarenek gorczycy oraz po listku laurowym.Przygotować zalewę: 4 porcje wrzącej wody wymieszać z jedną porcją octu, połową porcji cukru oraz doprawić do smaku solą. Zalać nią ogórki, dokładnie zakręcić wyparzonymi wcześniej zakrętkami, wycierając gwitn słoików. Pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarniku nagranym do 100 stopni. Następnie odstawić nakrętkami do dołu do ostygnięcia.
uwagi:
Można dodać również kawałki papryki chilli lub kawałki czonku oraz ziarna kolendry
andzia2607