SAŁATKI.doc

(166 KB) Pobierz
SAŁATKI

SAŁATKI

 

 

 

SAŁATKA PYSZNA

 

Pojemniki TW: C23 perła stołowa 2,1L, D29 Zosia Samosia

Składniki: ½ kg pietruszki (korzeń), 3 pory, 1 puszka ananasów, 1/2kg jabłek, 2 jajka,

                  1 puszka kukurydzy, 200g szynki, 1 słoik majonezu z czosnkiem, 200g sera żółtego.

 

Pietruszkę, porę, jabłka, jajka, ananasy i szynkę kroimy w kostkę i układamy warstwami w perle stołowej. Następnie wlewamy majonez, a na wierzch kładziemy utarty w Zosi Samosi ser.

 

SAŁATKA WARSTWOWA

 

Pojemniki TW: Dowolna perła stołowa lub Miska z serii Elegancja

Składniki:1 słoik selera konserwowanego, 1 puszka kukurydzy, 3 pory, 1 puszka ananasa krojonego,

                  250g krojonej szynki,3 jabłka, 3 jajka na twardo,1 słoik majonezu,½ pory, 250g sera żółtego

 

Jabłka i jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć, produkty układać kolejno warstwami. Nie mieszać!

 

SAŁATKA WARSTWOWA 2

 

Składniki: 1konserwa rybna w oleju, ½kg ziemniaków, ½kg marchwi, 2duże pietruszki –korzeń,

                   ½kg selera, ½ kg buraków czerwonych, 5jajek, majonez, sól, pieprz do smaku

 

Wszystkie warzywa ugotować, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Układać w perle stołowej warstwami wg kolejności: konserwa(odcedzić), ziemniaki, marchew, seler z pietruszką, jajka, buraki. Wszystkie składniki zalać majonezem. Solą i pieprzem posypywać kolejne warstwy warzyw.

 

SAŁAKA WARSTWOWA 3

 

Składniki: duża  pierś  kurczaka  lub ryba, 4cebule, 4ogórki konserwowe, puszka kukurydzy,

                  kapusta pekińska lub świeży ogórek, 3-5ząbków czosnku, ketchup, majonez,

                  przyprawa kebeb i wegeta

 

Pierś  kurczaka  pokroić na drobne  kawałki  i przyprawić  przyprawą do kebabu, ugotować w Kuchmistrzu lub Cudzie kuchennym można też mięso usmażyć. Wszystkie  warzywa  rozdrobnić  za  pomocą  szefa kuchni. Sałatkę układać w perłach stołowych  (C22,23,24) wg kolejności: pierś  kurczaka, cebula, ketchup, ogórki konserwowe, kukurydza, majonez z roztartym czosnkiem i trochę vegety

kapusta pekińska poszarpana z vegetą  lub pokrojony ogórek świeży z vegetą 

Dodatkowa informacja: Jeżeli gotujemy pierś w kuchmistrzu możemy pojemnik podzielić za pomocą przegródki na dwie części i do  drugiej komory  włożyć makaron z warzywami. Dzięki temu mamy dwie potrawy za jednym gotowaniem, czyli: makaron z kurczakiem w warzywach i do tego sos czosnkowy, sałatkę warstwową (1/2 porcji  ugotowanej piersi z kuchmistrza), oraz rosół  lub barszcz jak zaciągniemy gotowy rosół koncentratem z buraczków.

 

 

 

SAŁATKA KOLOROWA

 

Pojemniki TW: Perła stołowa lub elegancja

Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej, 1 puszka kukurydzy, 1 cebula, 2 ogórki konserwowe,

                  2 ogórki kiszone, 1 papryka czerwona

 

Cebulę, ogórki i paprykę pokroić. Włożyć do naczynia z innymi składnikami. Mieszając dodać oliwy, soli, pieprzu i soku z cytryny.

 

SAŁATKA ŻYDOWSKA ZAWIJANA W SZYNCE I ZALANA GALARETKĄ

 

Pojemniki TW: B11 Duża miska do ciasta, D10 Shaker, D37 Candy, perła płaska lub elegancja płaska

Składniki: 3 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane jajka, 1 cebula, 4 łyżki majonezu, sól,

                   pieprz do smaku, 8 cienkich plasterków szynki o średnicy 8 cm, 0,4l wywaru z rosołu,

                   4 łyżeczki żelatyny spożywczej

 

Składniki sałatki pokroić drobno w kostkę, wsypać do miski, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem. Następnie nakładać na plastry szynki, zawijać i układać w naczyniu płaskim. Wywar z rosołu zagotować, wlać do Shakera, wsypać żelatynę i rozpuścić. Do Candy wlać ok. 400ml zimnej wody i wstawić do środka Shaker. Po całkowitym ostudzeniu zalać zawijarce.

 

SAŁATKA Z ANANASA

 

Składniki: 1 puszka ananasa, 1 puszka fasoli czerwonej, 1 duża pora ( lub 2 małe) 400g sera żółtego,

                   1 puszka kukurydzy, papryka czerwona w proszku (słodka)

 

Ananas i ser żółty pokroić w kostkę, pory-drobno. Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać. Na górze posypać obficie serem żółtym i papryką.

 

SAŁATKA Z ANANASA 2

 

Składniki: 1puszka ananasów, 1puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 2-3jajka,

                   1 słoiczek selera konserwowego, majonez, sól, cukier do smaku

 

Ananasy odsączyć na sicie D12 i pokroić drobno w kostkę. Jajka ugotowane na twardo też pokroić w kosteczkę i dołączyć do ananasów. Kukurydzę, groszek i seler odsączyć na sicie i wszystko razem wymieszać w dużej misce do ciasta, doprawić majonezem, solą i cukrem wg uznania. Na stół podawać w perle stołowej.

SAŁATKA TORTELLINI

 

Pojemniki TW: B11 Duża miska do ciasta

Składniki: 1 paczka tortellini, 200g szynki, 3 pomidory, 1 średni ogórek zielony, 3 łyżki majonezu.

 

Tortellini ugotować, odcedzić i wystudzić. Szynkę, pomidory i ogórek ze skórka kroimy w kostkę, dodając majonezu. Wszystko wymieszać w misce do ciasta. Doprawić do smaku.

 

SAŁATKA RYŻOWA

 

Pojemniki TW: C37 Cud kuchenny, D10 Shaker, B11 Duża miska do ciasta

Składniki:1woreczek ryżu, 1puszka kukurydzy, 1puszka ananasów, 1duża żółta papryka, majonez, sól, pieprz.

 

Ryż ugotować w Cudzie Kuchennym. Pokroić ananasy i paprykę. Dodać do ryżu ananasy, paprykę i kukurydze. Wymieszać w misce do ciasta. Do Shakera wlać majonez i dodać soku z ananasów.

 

 

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

 

Pojemniki TW: C39 Elegancja Miska 2,3l, D10 Shaker, J06 Łyżka do ciasta

Składniki: 10 filetów ze śledzia solonego, 2 cebule, 2 papryki marynowane, 1 duży por,

                    ½ szklanki wina białego, ziele angielskie, pieprz, imbir

 

Zagotować ½ szklanki wina białego, dodając ziele angielskie, pieprz i imbir. Po wystygnięciu dodać cukier, sól i ½ szklanki oleju. Wymieszać w Shakerze.

Filety śledziowe pokrojone w małe kawałki, cebule pokrojone w krążki, pokrojony por i paprykę układać warstwami w Elegancji.

Zalać zalewą, ugnieść łyżką do ciasta i wstawić na 2 dni do lodówki. Podawać z pieczywem.

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA 2

 

Składniki: 1,5kg śledzi, 3 papryki, 3 cebule, 1słoik ogórków korniszonów,

                  2małe koncentraty pomidorowe, ¾szkl wody z ogórków, ¾szkl oleju, 1 łyżeczka cukru.

 

Śledzie pokroić w grubsze paski, paprykę w kostkę, ogórki w półksiężyce i cebulę. Wszystko włożyć do Maxymiliana. Do mix-max’a wlać wodę z ogórków, olej, koncentrat, wsypać cukier i wszystko wymieszać. Zalać śledzie, wymieszać, zostawić na około 2 godziny.

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA 3

 

Składniki: 1 podmarynowany filet śledziowy, 2 marchewki, 2 średnie ziemniaki, 3 jajka,

                   średni słoiczek majonezu kieleckiego,

Perłę stołową płaską smarujemy majonezem, wysypujemy starte ziemniaki, układamy śledzia. Na śledzia wysypujemy marchew, polewamy grubo majonezem, na środek miski wysypujemy żółtka a brzegi posypujemy białkiem. Dekorujemy zieleniną.

 

SAŁATKA

Pojemniki TW: C37 Cud kuchenny

Składniki: 3-4łyżki majonezu, 1puszka ananasów, 1puszka kukurydzy, ½szklanki ryżu, 250g szynki, sól, pieprz

 

Ugotowany w C37 ryż, kukurydzę, drobno pokrojone w kostkę ananasy i szynkę wymieszać z 3-4 łyżkami majonezu, dodając odrobinę soli i pieprzu.

Podawać z kurczakiem lub kotletem.

 

PIKANTNA SAŁATKA Z BRZOSKWINIAMI

 

Pojemniki TW: C37 Cud kuchenny, D12 Sito, B11 Duża miska do ciasta

Składniki: 500g makaronu (świderki, muszelki lub kolanka), 1 puszka kukurydzy,

                  1 puszka brzoskwiń lub ananasów, 5 cienkich parówek, majonez, przyprawy, sól, pieprz

 

Makaron ugotować w CK. Po odcedzeniu makaron należy umieścić w Sicie, aby po ostygnięciu nie utworzyła się twarda skorupa. W międzyczasie CK wykorzystujemy ponownie. Zalewamy wrzątkiem parówki. Po 10 minutach kroimy je w kostkę i wrzucamy do miski do ciasta. Dodajemy też pokrojone brzoskwinie, kukurydzę i makaron. Całość należy wymieszać z majonezem i przyprawami w misce do ciasta „sposobem Tupperware”. Aby sałatka nabrała oryginalnego smaku musi być bardzo pikantna.

 

SAŁATKA RYŻOWA

 

Pojemniki TW: C37 Cud Kuchenny, B11 duża miska do ciasta

Składniki: 1paczka ryżu, 2pory,1jabłko, 4-5jaj, papryka surowa(lub pieczarki), sól, pieprz, majonez

 

Ryż ugotować w CK. Włożyć do miski do ciasta dodając pozostałe składniki. Doprawić do smaku.

 

SAŁATKA Z „CUD” KALAFIOREM

 

Pojemniki TW: C37 Cud kuchenny, B11 Duża miska do ciasta

Składniki: 1 kalafior, 2 średniej wielkości ogórki, 3 jajka, przyprawy: sól, pieprz

 

Kalafior podzielony na 4 części należy ugotować w CK. Po 20 minutach kalafior jest odpowiednio zaparzony. (nie może być zbyt miękki). Półmiękki kalafior należy pokroić na drobne kawałki. Tymczasem CK wykorzystujemy ponownie do ugotowania jaj na twardo (10-15minut) ugotowane jajka i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki razem z majonezem i przyprawami mieszamy w dużej misce do ciasta.

 

SAŁATKA RYŻOWO – FASOLOWA

 

Pojemniki TW: C37 Cud kuchenny, B11 Duża miska do ciasta

Składniki: 2 torebki ryżu, 200g surowych pieczarek, słoik ogórków konserwowych, 4 cebule,

                  1 duża cytryna, 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej, pieprz, sól, cukier, olej

 

Ryż wkładamy do CK i zalewamy 2,5l gotującej się wody. Trzymamy pod przykryciem 40minut.

Fasolkę wraz z sokiem wsypujemy do miski do ciasta, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, pieczarki, cebulę oraz sok z wyciśniętej cytryny. Odsączony i wystudzony ryż dosypujemy do miski. Na koniec dodajemy do smaku sól, pieprz, cukier i olej. Zamykamy miskę i wypuszczamy powietrze, dobrze mieszamy. Sałatkę podajemy jako danie na okazjonalne przyjęcia. Smacznego!

 

OWOCOWA TĘCZA

 

Składniki: owoce sezonowe lub z puszki (różne rodzaje), 1 kiść winogron-najlepiej czarne, 100g rumu,

                  100g likieru Marashino lub Amaretto, 1 paczka rodzynek, 1 paczka migdałów,

                  100g orzechów włoskich grubo zmielonych

 

Umyte owoce pokroić w kostkę. Migdały i rodzynki namoczyć w rumie, poczekać aż zmiękną, odsączyć. Przygotowane owoce wrzucić do Perły 3,5l. pozostawić na kilka minut aż puszczą sok lub wlać sok z puszek oraz likier, dodać rodzynki i migdały, dobrze wymieszać i posypać po wierzchu orzechami.

Porcja na 8 osób.

SAŁATKA Z SELEREM I SZYNKĄ

 

Składniki: 30dkg szynki, 4jajka ugotowane na twardo, 1słoik selera konserwowego,

                   1puszka kukurydzy, 1puszka czerwonej fasolki, majonez, sól do smaku

 

Szynkę i jajka pokroić w kostkę, seler, kukurydzę i fasolkę odsączyć na sicie. Wszystkie składniki razem wymieszać w dużej misce do ciasta i doprawić majonezem i solą do smaku.

Do sałatki można również dodać pokrojone w kostkę ananasy. Na stół podawać w perle stołowej.

 

SAŁATKA ORZECHOWA

 

Składniki: 5 ugotowanych ziemniaków, 3 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, 1 mała puszka groszku,

                 10dkg posiekanych orzechów włoskich.

Sos: 2 łyżki majonezu, mały jogurt naturalny, łyżka musztardy, pieprz, sól

 

Ziemniaki pokroić w grubą kostkę lub półplasterki, jabłko- w drobną kostkę, a obrany z włókien seler – w cieniutkie plasterki,. Rozdrobnione składniki wymieszać z orzechami, osączanym groszkiem i sosem z majonezem, jogurtu i musztardy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ochłodzić w lodówce.

 

 

 

 

 

SAŁATKA Z KALAFIORA

 

Składniki: 1 średni kalafior, świeży koperek(pęczek) 2 ogórki kiszone, 8 rzodkiewek, jogurt naturalny,

                   2łyżki majonezu, sól, pieprz, cukier do smaku.

 

Kalafior gotujemy w Cudzie Kuchennym około 30minut. Jak wystygnie trzemy kalafior, rzodkiewkę i ogórki na Zosi Samosi i mieszamy wszystko w miseczce Nowa Fala 2,5l. dodajemy drobno pokrojony koperek, jogurt, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy i na stół podajemy w perle stołowej płaskiej ze szczypcami. Pięknie wygląda i równie smacznie smakuje. Przepis na 7-10porcji.

 

SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY

 

Składniki: 1sos sałatkowy francuski„Winiary”,1główka młodej kapusty, 4ogórki konserwowe,

                 2pomidory, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka posiekanego szczypiorku, pieprz do smaku

 

Sos przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Kapustę poszatkować i sparzyć wrzątkiem w Cudzie K. lub Kuchmistrzu. Ogórki i pomidory pokroić. Składniki połączyć z sosem, doprawić pieprzem. Przełożyć do Perły stołowej lub Miseczki z Nowej Fali. Posypać pietruszką i szczypiorkiem.

Biała kapusta będzie bardziej miękka i zawiesista jeżeli do gotowania dodamy kminku i surowy ziemniak (starty)

 

SAŁATKA GYROS

 

Składniki: filety z kurczaka lub karkówka, 2cebule, ogórek konserwowy, puszka kukurydzy,

                  kapusta pekińska, wegeta, 1łyżka przyprawy gros

 

Mięso w kostkę pokroić, podsmażyć na patelni na koniec dołożyć 1łyżkę przyprawy gros. Kapustę pokrojoną przyprawić wedetą, Ułożyć na samo dno zimne mięso najlepiej do przeźroczystej miski,

i resztę układać warstwowo (można po kolei albo rozdzielić wszystko na podwójne warstwy)

 

SAŁATKA GRECKA (dla 6 osób)

 

Składniki:1sałata(różna np. lodowa, rzymska), ser feta, cebula, 3łyżki oleju (najlepiej z oliwek),

                  2pomidory lub 10koktajlowych, ogórek zielony(surowy), papryka czerwona lub 1/2czerwona

                   i 1/2 żółta( może być 1/2 zielonej),sos sałatkowy grecki Knorr lub 2 sosy włoskie Winiary,

                3łyżki lekkiego majonezu. Można dodać groszek, pieczarki marynowane.

 

Sałatę kroimy w paski lub rwiemy. Ser feta kroimy w kostkę (nie za małą, żeby się nie rozleciał). Oliwki kroimy na pół lub w plasterki, pomidory w ćwiartki, ogórki w kostkę, paprykę w wąskie paski (nie za długie). Wszystko mieszamy. Przygotowujemy sosik w/g przepisu na opakowaniu i polewamy sałatę. Dodajemy 3 łyżki majonezu, solimy, pieprzymy i mieszamy. Sałatkę można jeść z lekkim chlebkiem-pita

 

GRECKA SAŁATKA Z SEREM FETA

 

Składniki: Główka zielonej sałaty (najlepiej strzępiastej), Strąk żółtej lub pomarańczowej papryki,

                  surowy obrany ogórek średniej wielkości lub 4-5 malutkich gruntowych bez obierania,

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin