Ciasto z truskawkami
Składniki
SkładnikiSpód:W zależności od wielkości foremki w jakiej będziemy robić ciastook 3-4 paczek herbatników lub 1 paczka biszkptów okragłych bądź podłużnych ewentualnie ulubiony biszkopt Krem:1 budyń śmietankowy1/2 l mleka2 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukru1 kostka masłaDekoracja3 galaretki truskawkoweok 1/2 kg truskawek
Spód:Dno formy wyłozyć folia spożywczą i na nią ułożyc herbatniki lub biszkopty.Krem:Budyń wymieszać z mąka , cukrem i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem wcześniej wyciągnietym z lodówki. Gotowy krem wyłozyc na herbatniki lub biszkopty.Dekoracja:Na krem ułożyć umyte i osuszone truskawki. Układać je jedna obok drugiej.Galaretki wcześniej rozpuszczone w 1 l wrzącej wody, ostudzić. Krzepnąca galaretkę wylać na truskawki. Gotowy placek wstawic do lodówki na kilka godzin.
ireg73