Miękki mazurek z karmelem.pdf

(56 KB) Pobierz
19533903 UNPDF
Miękki mazurek z karmelem
Składniki Przepis
Ciasto:
400 g mąki krupczatki
100 g cukru
250 g Kasi albo masła
4 żółtka
4 łyżki mleka
płaściutka łyżeczka proszku
do pieczenia
kilka kropli aromatu
waniliowego
Na górę:
puszka słodzonego mleka
skondensowanego
pół słoiczka dżemu
śliwkowego
100 g orzechów włoskich
dowolne polewy i bakalie do
dekoracji
Najpierw należy przygotować karmel:
puszkę mleka włożyć do garnka z wodą,
przykryć i gotować na malutkim ogniu 2,5 do 3
godzin. Wyjąć puszkę i odstawić, żeby nieco
przestygła, bo otwarta od razu obleje nas
gorąca masą.
Kiedy już mamy karmel, można przygotować
ciasto:
mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i
masłem posiekać w misce. Dodać żółtka,
mleko, aromat i szybko zagnieść, żeby ciasto
nie zdążyło się ogrzać od rąk i nie zaczęło
kleić.
Ciastem wykleić średniej wielkości prostokątną
blachę. Można zrobić dość wysoki rancik
(wtedy środek ciasta wypełnimy karmelem, a
rant będzie ozdobą), ale nie jest to konieczne.
Spód włożyć do piekarnika i piec około 25
minut w 200 stopniach.
Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na deskę,
posmarować cienką warstwą dżemu (nie musi
koniecznie być śliwkowy, ale najlepiej jakiś
lekko kwaśny), posypać posiekanymi
orzechami włoskimi i w końcu rozprowadzić
róną warstwę karmelu.
Mazurek dowolnie ozdobić kolorową polewą,
bakaliami, orzechami albo owocami
kandyzowanymi.
I to wszystko, zjadać ze smakiem. A jest
naprawdę niezły, bo spód wychodzi dość
miękki, co pasuje do karmelu. Taki mazurek
powinien szybko zniknąć.
19533903.001.png 19533903.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin