Ptasie mleczko.doc

(163 KB) Pobierz
Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

 

Początek formularza

SKŁADNIKI:

cukier [20 dag]

białko z jajka [6 szt.]

galaretka [2 op.]

woda [2 szklanki] (gorącej)

             

Dół formularza

Przygotowanie:

Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu jednak zużywając 2 szklanki wody na 2 opakowania! wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier (można trochę mniej). Następnie wlać lekko gęstniejącą już galaretkę. Następnie wylać wszystko do naczynia wyłożonego folią spożywczą. Kiedy zastygnie odwrócić do góry dnem, zdjąć folię i jeść:)

Można oczywiście zrobić dwu czy więcej kolorowe ptasie mleczko. Wtedy na 3 białka, jedna galaretka rozpuszczona w 1 szklance wody i 10 dag cukru.

Po przyrządzeniu ptasie mleczko można polać polewą czekoladową lub sosem owocowym:)

U mnie na zdjęciach widać smak wiśniowo-cytrynowy

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin