Ptasie mleczko Smerfetki.doc

(375 KB) Pobierz

 

 

Składniki

·         1 opakowanie okrągłych biszkoptów

·         0,5 litra śmietany 30% lub 36%

·         3 niebieskie galaretki

·         1 mały cukier waniliowy

·         1 galaretka truskawkowa

·         posypka czekoladowa

             

 

Opis przygotowania

Szklane naczynie wyłożyć biszkoptami, galaretkę truskawkową rozpuścić w 1.5 szklance wrzącej wody, łyżką polewać galaretkę na biszkopty, do wyczerpania galaretki, odstawić do lodówki do zastygnięcia. 2 galaretki niebieskie, rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, wystudzić. Zimą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy, chwilę ubijać(kilka łyżek odłożyć do dekoracji)wlać chłodną galaretkę i wszystko wymieszać. Na zastygnięte biszkopty, wylać masę śmietanową, odstawić do zastygnięcia. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 1¾ szklanki wrzącej wody, wystudzić zalać deser, udekorować bitą śmietaną i posypką czekoladową. Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin