Grzanki ze starego chleba.doc

(35 KB) Pobierz
Grzanki ze starego chleba

Grzanki ze starego chleba

Składniki:

Dwie kromki czerstwego chleba
1 jajko
Szczypta soli
Oliwa
Ketchup

Jak przyrządzić:

Wbijamy jajko do głębokiego talerza, dodajemy szczyptę soli i mieszamy widelcem, aż żółtko połączy się z białkiem. Maczamy kromkę chleba z jednej i drugiej strony i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smarzymy na małym ogniu, aż się zarumienią. Idealnie smakują z ketchup?em.

Chrupiące tosty serowe  Składniki:

8 kromek chleba tostowego
2 jaja kurze całe
2/3 szklanki bułki tartej niecałe
1 małe opakowanie parmezanu startego chyba 40g
4 plasterki mozzarelli lub goudy

Jak przyrządzić:

1.Bułkę tartą mieszamy z parmezanem. Maczamy kromkę chleba tostowego w roztrzepanych jajkach, kładziemy na panierce, następnie układamy na niej ser zółty i kolejną umaczaną w jajku kromkę chleba. Wszystko razem zapanierowujemy. 2.Tak samo postępujemy z kolejnymi kromkami chleba. Smażymy na średnim ogniu i koniecznie nagrzanej patelni, aż tosty uzyskają złoty kolor. Przed podaniem kroimy na 2 trójkąty.

Jajka jakich jeszcze nie jedliscie :)Składniki:

na 1 porcje:
-skibka chleba
- 1 jajko
- szczypiorek
- masło

Jak przyrządzić:

w srodku chleba wycinamy dziurke w ksztalcie kola ( ja zawsze robilem to kieliszkiem od koniaku ale można też nozem jak kto woli), tak przygotowany chleb podsmazamy na masle na patelni zeby byl chrupiacy z obu stron, nastepnie to przygotowanej dziury wbijamy jajko i smazymy calosc tak, jakbysmy robili jajo sadzone :) podawac z keczupem albo majonezem oraz szczypiorkiem zielonym :) smacznego

Bliny

Składniki:

30 g drożdży
400 g mąkii mąki
3 jajka
około 2 szklanek mleka
pól kostki masła
1 łyżka cukru
duża szczypta soli

Jak przyrządzić:

Drożdże, 1/3 łyżki cukiru, odrobine soli i 2 łyżki mąki rozpuścić w 2 -3 3 łyżkach ciepłej i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jajka rozdzielić na białka i zółtka, a z białek ubić sztywną pianę Mąkę wsypać do dużej miski, wlać ciepłe mleko, żółtka, roztopione i wystudzone masło, cukier, sól, a na koniec przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Na dwóch małych patelniach rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki - każdy z dwóch łyżek ciasta, z obu stron na złoty kolor. Serwować z kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem, korniszonami, kaparami, kwaśną śmietaną, które podawać w małych miseczkach.

 

Racuszki jabłkowe

Składniki:

1/2 kg jabłek
2 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka mleka (może być kwaśne)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
olej

Jak przyrządzić:

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Z pozostałych składników zrobić ciasto, dodać jabłka. Smażyć na oleju średnie placuszki.

 

 

 

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki:

dwa duże ziemniaki
jedno jajko
sól
oliwa do smażenia

15 dkg pieczarek
mała cebula
śmietana kremówka
sól i pieprz
oliwa do smażenia

gęsta zakwaszana śmietana
gałązka pietruszki

 

Jak przyrządzić:

Pieczarki omyć i pokroić, cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć, doprawić sola i pieprzem, pod koniec smażenia dodać śmietanę kremówkę. Ziemniaki 0brać, zetrzeć na tarce, odsączyć sok dodać roztrzepane jajko, posolić i usmażyć na oliwie dwa placki ziemniaczane Placek wyłożyć na talerz, na placek wyłożyć usmażone pieczarki, przykryć drugim plackiem, polać gęstą, zakwaszoną śmietaną, udekorować pieczarką usmażoną w całości i gałązką pietruszki. Smacznego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bagietka z grilla

Składniki:

1 niespieczona bagietka
masło
posiekana natka pietruszki
tarty ser
drobno posiekany czosnek

Jak przyrządzić:

Bagietkę przekroić wzdłuż na połowę, a potem na pożądanej długości porcje. Masło rozetrzeć dokładnie z czosnkiem. Każdy kawałek bagietki posmarować masłem czosnkowym, posypać natką pietruszki i tartym serem. Zapiekać na gorącym grillu, przykryte tackami do grillowania, aż ser się rozpuści.

 

karczek z grilla

Składniki:

4 płaty karczku
przyprawa do grilla
sól
pieprz
papryka
czosnek

Jak przyrządzić:

Mięso umyć, naczosnkować. Zostawić na ok. 10min. Następnie posolić, dać pieprz oraz posypać papryką. Grillować przez około 40 min.

 

 

 

 

 

 

 

Jajka w sosie koperkowym

Składniki:

8 jajek
ok 0,4 mleka
pół kostki rosołowej
1-2 łyżeczka masła
pół pęczka koperku
2 łyżeczki mąka

Jak przyrządzić:

Jajka ugotować na pół miękko i obrać ze skorupki SOS: koperek umyć i drobno posiekać, mleko wlać do rondla dodać kostkę, koperek i masło. Podgrzać aż rozpuści się kostka i masło. Następnie podbić dwoma łyżeczkami mąki i podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Gdy sos będzie gotowy włożyć do niego ugotowane, obrane jajka. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami.

 

Kotlety jajeczne

Składniki:

9 jajek
ok 8 dkg bułka tarta do masy i dodatkowo do panierki
1 pęczek szczypiorku
olej do smażenia
sól i pieprz

 

Jak przyrządzić:

Ugotować na twardo 8 jajek i drobno pokroić. Następnie dodać do nich surowe jajko, bułkę tartą, posiekanym szczypiorkiem i wyrobić z nich masę . Całość doprawić solą i pieprzem. Uformować okrągłe kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin