20 lat mniej. cofnij czas i zachowaj wieczną młodość! cała książka.pdf

(36273 KB) Pobierz
888434884.001.png
Spis treci
Wstp 5
Cz I
STARZENIE SI JAKO SZTUKA ORAZ DZIEDZINA NAUKI
Rozdzia 1. Starzenie si jako dziedzina nauki 15
Rozdzia 2. Najlepsza bro przeciw starzeniu si: wiczenia 31
Rozdzia 3. Poywienie wyduajce ycie i poprawiajce jego jako 83
Rozdzia 4. Jak odmodzi skór 141
Rozdzia 5. Regenerujcy sen 193
Rozdzia 6. Sztuka starzenia si z wdzikiem 213
Cz II
STYL YCIA WEDUG METODY 20 LAT MNIEJ
Rozdzia 7. Przepisy i jadospisy 225
Rozdzia 8. Poczenie wszystkiego w klarown cao 285
Podzikowania 317
888434884.002.png
 
ROZDZIAŁ 3.
Poywienie wyduajce ycie
i poprawiajce jego jako
KIEDY BYŁEM NA WYCIECZCE ROWEROWEJ promującej moją książkę, co opisałem wcześniej,
w Chicago wjechałem wprost do studia telewizyjnego programu Oprah Winfrey Show
w samym środku jego trwania. Nawet nie zsiadłem z roweru (taki niespodziewany
gość, który właśnie przejeżdżał obok!), po prostu zatrzymałem się, aby porozma-
wiać z gospodynią programu. „Słyszałam — powiedziała Oprah — że wypijasz całe
litry soku pomarańczowego. Czy to prawda, że pochłaniasz dziennie osiem do
dziewięciu tysięcy kalorii? To moje marzenie”. „Wiem — odparłem i dodałem, nie
mogąc się powstrzymać od kąśliwego żartu — ale twoim marzeniem nie jest przeje-
chanie na rowerze stu sześćdziesięciu kilometrów dziennie, byłby to raczej koszmar!”.
Któż nie chciałby jeść zawsze tego, na co ma ochotę? Może nie aż osiem, dzie-
więć tysięcy kalorii, ale miło byłoby móc spożywać wszystko to, co się lubi, bez
martwienia się o skutki. Ze względu na moją profesję ludzie zawsze oczekują ode
mnie, że będę idealnym stołownikiem. Kiedy wychodzę na kolację z przyjaciółmi
lub współpracownikami, nie tylko obserwują oni każdy kęs jedzenia, który wkła-
dam do swoich ust, ale też zwracają uwagę na to, co sami zamawiają.
Kiedyś podczas oczekiwania na swoją kolej wejścia na antenę pewnego programu
porannego rozmawiałem z innymi zaproszonymi, bardzo ciekawymi gośćmi. Zauwa-
żyłem, że na stole w pokoju, w którym oczekiwaliśmy, stał talerz z pączkami. Nikt
podczas mojej obecności nie sięgnął po nie, jednak kiedy wróciłem po swoim występie,
84 | 20 LAT MNIEJ
zobaczyłem, że po pączkach nie zostały nawet okruszki. Zupełnie tak, jakby ktoś
wciągnął wszystko odkurzaczem. Mój rzecznik prasowy, który przyjechał ze mną
do studia, widząc, że patrzę na pusty talerz, zaśmiał się i powiedział: „Kiedy tylko
wyszedłeś, wszyscy rzucili się na pączki, jakby były ostatnim posiłkiem w ich życiu”.
Jasne było, że wstydzili się jeść je w moim towarzystwie.
Prawda jest taka, że lubię spożywać różne rodzaje pożywienia i uwielbiam sło-
dycze (niekoniecznie są to pączki, ale trudno jest mi się oprzeć niemal każdemu
rodzajowi ciasta). Jestem tylko człowiekiem. Walczę z pokusami tak samo jak inni.
Z biegiem lat z pewnością polepszyłem jakość spożywanych posiłków; moja dieta
jest dziś zdrowsza niż dwadzieścia, trzydzieści lat temu, ale jest to konieczność.
W moim wieku nie mogę sobie pozwolić na to, co uchodziło mi płazem, kiedy mia-
łem dwadzieścia lat. Niemniej wysiłek włożony w zdrowsze i bardziej umiarkowane
jedzenie owocuje wydłużającymi życie i poprawiającymi jego jakość korzyściami.
Oszacowano, że jedna trzecia zachorowań na nowotwory, połowa przypadków
chorób serca oraz aż dziewięćdziesiąt procent zachorowań na cukrzycę typu 2. są
bezpośrednio związane z niezdrową dietą oraz ilością tkanki tłuszczowej, jaką na
sobie nosimy. Z drugiej strony wiele społeczeństw znanych z długowieczności szczyci
się dietą bogatą w składniki odżywcze, a bardziej ubogą w kalorie. Fakt, że właściwa
dieta zapewnia długie życie o lepszej jakości, jest niezaprzeczalny.
O procesie starzenia się wiadomo z pewnością, iż towarzyszy mu spowolnienie
metabolizmu (czyli tempa spalania kalorii). Jak wytłumaczyłem w poprzednim roz-
dziale, ćwiczenia mogą zahamować ów proces; jednak większość ludzi po czterdziestce
musi być bardziej ostrożna przy pochłanianiu kalorii. Bardzo chciałbym móc stwier-
dzić, że jednym z przywilejów starzenia się jest możliwość spożywania wszystkiego
tego, na co ma się ochotę, jednak prawda jest odwrotna, z upływem lat trzeba być
coraz bardziej ostrożnym. Zostało nawet przeprowadzone pewne ciekawe bada-
nie, które opisałem na str. 123, pokazujące, że ograniczenie liczby kalorii może
wydłużyć życie.
Równie ważna co ilość spożywanego jedzenia jest jego jakość. Istnieją oczywiście
podstawowe elementy składające się na odżywczą dietę: zdrowe tłuszcze, wysokiej
jakości proteiny, pełnowartościowe ziarna, owoce i warzywa. Poza nimi istnieją jed-
nak również pokarmy mające antyoksydacyjne właściwości, pomagające zmniejszać
stany zapalne i eliminować czynniki rakotwórcze, a także zmniejszające poziom
Zgłoś jeśli naruszono regulamin