Dr. Edward Howell - Enzymy pokarmowe dla zdrowia i długowieczności.pdf

(1269 KB) Pobierz
ENZYMY POKARMOWE DLA ZDROWIA I DŁUGOWIECZNOŚCI
ENZYMY POKARMOWE DLA ZDROWIA I DŁUGOWIECZNOŚCI
DR. EDWARD HOWELL
Wprowadzenie przez Victoras Kulvinskas, M.S.
Tłumaczył: Aleksander A. Kwiatkowski
LOTUS
PRESS
Twin Lakes, Wisconsin
OŚWIADCZENIE
Niniejsza książka jest opracowaniem, którego zamiarem nie było podawanie gotowych sposobów na diagnozę 
lub   leczenie.   Informacje   zawarte   w   tej   książce   nie   powinny   być  postrzegane   jak   zamiennik   konsultacji   ze 
specjalistą d/s zdrowia.  
© 1994 National Enzyme Company, Forsyth, Missouri.
Wydanie drugie: Powiększone i poprawione.
Opublikowano przez  Lotus Press Marzec 1994 2 3 4 5 99 98 97 96
ISBN 0­941524­28­0
Library of Congress Catalog Card Number 94­75625
PRINTED IN THE USA
1
SPIS TREŚCI
  
Uwagi od edytora.....................................................................................................................................................3
Przedmowa..............................................................................................................................................................4 
Wstęp (Viktoras Kulvinskas, M.S)..........................................................................................................................5
Specjalny wywiad z Dr. Howellem.......................................................................................................................17 
Rozdział 1. Znaczenie Enzymów pokarmowych w odżywianiu...........................................................................30
Rozdział 2. Wchłanianie enzymów w jelitach.......................................................................................................33 
Rozdział 3. Porównawcze poziomy enzymów w płynach ustrojowych................................................................39 
Rozdział 4. Wpływ rodzaju pożywienia na wydzielanie enzymów......................................................................43
Rozdział 5. Efektywność Enzymów pokarmowych w trawieniu..........................................................................48
Rozdział 6. Hipertrofia trzustki na diecie termicznie zniszczonej żywności.......................................................51
Rozdział 7. Zawartość enzymów w płynach ustrojowych w czasie choroby........................................................56
Rozdział 8. Dietetyczna rola enzymów egzogennych...........................................................................................61
Rozdział 9. Enzymy w osoczu krwi i moczu u zwierząt.......................................................................................66
Rozdział 10. Wartości pH dla enzymów endo i egzogennych..............................................................................68
Rozdział 11. Nieodzowny składnik kompleksu enzymowego..............................................................................70
Rozdział 12. Wchłanianie i przemieszczanie się enzymów wraz z limfą.............................................................74
Rozdział 13. Enzymy w płynach ustrojowych u zdrowych i chorych osób..........................................................80
Rozdział 14. Nadrzędna rola enzymów w zdrowiu i chorobie..............................................................................90
Rozdział  15.   Porównawcze   zestawienie  śmiertelności   dla   zwierząt   z   założonymi   przetokami   na   przewód 
żółciowy i trzustkowy............................................................................................................................................93
Rozdział 16. Zależności pomiędzy potencjałem enzymowym a odpornością i długowiecznością.......................96
Rozdział 17. Częstość występowania chorób u zwierząt....................................................................................107
Rozdział 18. Efekty surowego i pasteryzowanego mleka...................................................................................112
Rozdział 19. Termolabilne składniki znajdujące się w mięsie............................................................................121
Rozdział 20. Dieta i zdrowie pierwotnych i nowoczesnych Eskimosów............................................................123
Rozdział 21. Wartość terapeutyczna diety surowej żywności.............................................................................128
Rozdział 22. Hipoglikemiczne i hipoglikozuryczne działanie enzymów............................................................136
Rozdział 23. Terapeutyczna działanie ekstraktów enzymowych........................................................................140
Podsumowanie i wnioski.....................................................................................................................................145
Streszczenie podsumowania i wniosków............................................................................................................161
Bibliografia..........................................................................................................................................................167 
Dodatek 1. Wywiad z Dr. Howellem przeprowadzony przez Viktoras Kulvinskas, M.S...................................198
2
342628194.001.png 342628194.002.png
UWAGI OD EDYTORA
Ta klasyczna książka na temat Koncepcji Enzymów Pokarmowych (Food Enzyme Concept) sformułowana i 
dopracowywana przez Dr. Edwarda Howella została [napisana w 1939 roku] po raz pierwszy opublikowana  w 
1946 roku lecz pod innym tytułem t.j. „The Status of Food Enzymes in Digestion and Metabolism” (Znaczenie 
Enzymów  Pokarmowych w Trawieniu i Metabolizmie). W 1980 roku została ponownie wydana pod innym 
tytułem, a mianowicie „Enzymy pokarmowe dla zdrowia i długowieczności”, oraz wzbogacona o wywiad z 
autorem   przeprowadzonym   przez   znanego   dietetyka,   autora   i   wykładowcę  witariańskiego   Victorasa 
Kulvinskas’a, M.S.
Obecne   wydanie   zawiera   wszystkie   dodatkowe   materiały   zaprezentowane   w   wydaniu   z   1980   roku   z 
niewielkimi poprawkami i modyfikacjami w celu przejrzystości przekazu. Ponad to dodano nowszy wywiad z 
Dr. E. Howellem a poprzedni wywiad został zamieszczony w Dodatku 1, na końcu książki. 
Dla lekarzy, naukowców, badaczy, dla wszystkich, którzy chcą dotrzeć do źródeł literatury naukowej, literatury 
która   wspomogła   Dr.   Howella   w   rozwinięciu   nowej   rewolucyjnej   koncepcji   Enzymów   Pokarmowych,   lista 
pozycji literaturowych cytowanych w tej książce przekroczyła 700 pozycji, pozycji naukowych wspierających 
jego koncepcję, chociaż jedynie 400 zostało zacytowanych w niniejszej książce (w tym tłumaczeniu bibliografia 
została poszerzona i uzupełniona).  To daje pewien wgląd zainteresowanemu  czytelnikowi o ilości materiału 
dotyczącego   tego   tematu,   materiału   istniejącego   już  w   tamtych   latach.   Od   tego   czasu   pojawiło   się  tysiące 
publikacji naukowych na tematy poruszane w niniejszej książce.
Jako pomoc w lepszym ogarnięciu materiału zawartego w tej książce przez laika dodano na końcu słownictwo 
terminów   naukowych   użytych   w   tekście   [od   tłumacza:   terminy   naukowe   zostały   przetłumaczone   w   tekście 
głównym,   więcej   informacji   można   uzyskać  w   opracowaniach   biochemicznych   i   medycznych]   przez   co 
czytelnicy bardziej niż poprzednio zostaną poinformowani i bardziej świadomi ścisłych związków pomiędzy 
odżywianiem a zdrowiem fizycznym i umysłowym. Naszym zamiarem oraz nadzieją jest to aby obecny wygląd 
z   dodatkowymi   informacjami,   prowadził   do   głębszego   zrozumienia   pionierskiej   pracy   Dr.   Howella   oraz 
posłużył   pomocą  w   podejmowaniu   decyzji   odnośnie   diety   i   jej   powiązań  z   tryskającym   stanem   zdrowia   i 
długowiecznością!
3
PRZEDMOWA
Przedmowa autora do wydania tej książki z 1946 roku
W   1934  roku  przygotowałem   krótki   rękopis   zatytułowany  „Are  Food  Enzymes  Important  in   Digestion  and 
Metabolism?”  (Czy Enzymy  Pokarmowe są ważne dla Trawienia  i Metabolizmu)  oddając go do krytycznej 
oceny Prof. H.C. Shermanowi z Columbia University, drugą kopię Prof. W.H. Howell’owi z Johns Hopkins 
University.   Wtedy   ta   koncepcja   była   zupełnie   nowa,   dlatego   zachodziła   konieczność  pełnej   i   kompetentnej 
oceny.   W   następnych   latach   otrzymałem   mnóstwo   wartościowych   uwag   i   sugestii   od   wielu   specjalistów 
parających się tematem enzymów. Obecny rękopis został napisany w 1939 roku i zawiera dodatkowe pozycje 
literaturowe   jakie   pojawiły   się  w   tym   czasie.   Materiały   których   nie   włączono   w   obecny   tekst   jak   również 
materiały jakie nagromadziły się do roku 1939 mam nadzieję, że będą opublikowane stopniowo w późniejszych 
wydaniach.
Ponieważ jest to nowe podejście do zagadnienia dietetyki, nie powinno się wymagać, że obecne wysiłki mogą 
być czymś więcej niż jedynie wstępem do bardziej dojrzałej i rozwiniętej kompilacji. Nadal szukam pomocy u 
osób biegłych w tym temacie aby oceniły moją pracę, poprzez wymianę korespondencji, po to aby wskazać na 
ewentualne błędy  i niejasności w podawanej informacji lub/i wywodu logicznego tej pracy.
Mam nadzieję, że ze względu na nowatorskie podejście jaką jest koncepcja enzymów pokarmowych, logicznym 
podejściem do rozwiązania tego wyzwania, będzie tolerancja i uznanie, że jest nadal konieczna dalsza wnikliwa 
praca   w  celu  zwiększenia   zainteresowania,  rozwijanie  meritum  tej   sprawy,  ewentualne  błędy   w  logice  oraz 
podanych   faktach,   będą  wzięte   pod   uwagę,   wszystko   z   powodu   nagłości   w   formułowaniu   niniejszej 
przeglądowej prezentacji na ten nowatorski temat.
Edward Howell
Chicago, Illinois. 28 Luty 1946 r
4
WSTĘP
Jako autor, badacz oraz obserwator w sprawach i terapii, i życia na diecie surowej żywności przez ostatnie 15 
lat, jestem przytłoczony odkryciem książki Dr. Howella i to dzięki organizacji the National Enzyme Company. 
Poszukiwałem   i   eksperymentowałem   z   egzogennymi   enzymami   trawiennymi   przez   wiele   lat   jako   próby 
wzbogacenia w enzymy egzogenne termicznie zniszczonej diety, diety jaka jest stosowana przez większości 
ludzi,   albo   dla   okresu   przejściowego,   albo   na   stałe.   Najlepszą  książką  o   enzymach   egzogennych,   którą 
odkryłem to właśnie książka Dr. Howell’a „The Status of Food Enzymes in Digestion and Metabolism” (1946). 
Autor stwierdził że enzymy roślinne podawane w postaci np. tabletek są najlepsze do trawienia  wstępnego. 
Byłem zadziwiony że ta książka została napisana już w 1939 roku, w czasie kiedy większość lekarzy wiedziała 
niewiele o witaminach i minerałach a tylko niewielu słyszało słowo enzym.
Ta klasyczna praca jest ponadczasowa. Chociaż minęło już czterdzieści lat od napisania tej książki (rok 1980), 
to dzisiaj ta książka jest na czasie bardziej niż kiedykolwiek. Przesłanie tej książki powinno być kontynuowane 
przez wszystkie osoby pogłębiające wiedzę z zakresu zdrowia i odżywiania. Uważam że ta praca z zakresu 
naukowo pojętej dietetyki jest jedną z najważniejszych do tej pory opublikowanych książek.
Dr.   Howell   wyszedł   najdalej   ze   wszystkich   i   stworzył   naukowy   model   w   celu   leczenia   wszelkich   chorób 
zwyrodnieniowych (degeneracyjnych) oraz znalazł sposób aby utrzymać tryskający stan zdrowia przewyższając 
pod tym względem inne rodzaje terapii. Jego podejście ma nawet korzenie w biblii (Genesis 1:29), wzorcem 
jest   naturalne   odżywianie   u   zwierząt   oraz   kulturowo   zdrowych   i   ekologicznych   praktykach   dietetycznych. 
Ponad to zaprezentował jeden z najbardziej gorących, kontrowersyjnych oraz ekscytujących debat w historii 
dietetyki jakie miały miejsce, a mianowicie surowe, ożywione pożywienie versus termicznie zniszczone. Jego 
przekaz   jest   łatwy   do   odczytania,   czasami   z   dozą  humoru,   z   dużą  ilością  kontrargumentów.   Nie   ma 
ważniejszego miejsca, które by nie pozostawił bez odpowiedzi. To dzieło jest łatwe do czytania przez każdego z 
nas, działa inspirująco na zmiany naszych nawyków dietetycznych jak również rozszerza horyzonty naukowego 
poznania w dietetyce t.j. w dietetyce jako metodzie leczącej najbardziej ciężkie przypadki schorzeń i fizycznych 
i umysłowych. Uważam że gdy dietę surowej, ożywionej żywności zastosujemy jako terapię, a jej celem będzie 
stopniowe przechodzenie na pożywienie w coraz większym stopniu surowe wtedy pozbędziemy się chorób oraz 
przedłużymy życie i nam, i następnym pokoleniom, pokoleniom które   mogą nawet osiągać wiek biblijnych 
patriarchów jak Matuzalem.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin