Dr. Edward Howell - Enzymy pokarmowe dla zdrowia i długowieczności.pdf
(
1269 KB
)
Pobierz
ENZYMY POKARMOWE DLA ZDROWIA I DŁUGOWIECZNOŚCI
ENZYMY POKARMOWE DLA ZDROWIA I DŁUGOWIECZNOŚCI
DR. EDWARD HOWELL
Wprowadzenie przez Victoras Kulvinskas, M.S.
Tłumaczył: Aleksander A. Kwiatkowski
LOTUS
PRESS
Twin Lakes, Wisconsin
OŚWIADCZENIE
Niniejsza książka jest opracowaniem, którego zamiarem nie było podawanie gotowych sposobów na diagnozę
lub leczenie. Informacje zawarte w tej książce nie powinny być postrzegane jak zamiennik konsultacji ze
specjalistą d/s zdrowia.
© 1994 National Enzyme Company, Forsyth, Missouri.
Wydanie drugie: Powiększone i poprawione.
Opublikowano przez Lotus Press Marzec 1994 2 3 4 5 99 98 97 96
ISBN 0941524280
Library of Congress Catalog Card Number 9475625
PRINTED IN THE USA
1
SPIS TREŚCI
Uwagi od edytora.....................................................................................................................................................3
Przedmowa..............................................................................................................................................................4
Wstęp (Viktoras Kulvinskas, M.S)..........................................................................................................................5
Specjalny wywiad z Dr. Howellem.......................................................................................................................17
Rozdział 1. Znaczenie Enzymów pokarmowych w odżywianiu...........................................................................30
Rozdział 2. Wchłanianie enzymów w jelitach.......................................................................................................33
Rozdział 3. Porównawcze poziomy enzymów w płynach ustrojowych................................................................39
Rozdział 4. Wpływ rodzaju pożywienia na wydzielanie enzymów......................................................................43
Rozdział 5. Efektywność Enzymów pokarmowych w trawieniu..........................................................................48
Rozdział 6. Hipertrofia trzustki na diecie termicznie zniszczonej żywności.......................................................51
Rozdział 7. Zawartość enzymów w płynach ustrojowych w czasie choroby........................................................56
Rozdział 8. Dietetyczna rola enzymów egzogennych...........................................................................................61
Rozdział 9. Enzymy w osoczu krwi i moczu u zwierząt.......................................................................................66
Rozdział 10. Wartości pH dla enzymów endo i egzogennych..............................................................................68
Rozdział 11. Nieodzowny składnik kompleksu enzymowego..............................................................................70
Rozdział 12. Wchłanianie i przemieszczanie się enzymów wraz z limfą.............................................................74
Rozdział 13. Enzymy w płynach ustrojowych u zdrowych i chorych osób..........................................................80
Rozdział 14. Nadrzędna rola enzymów w zdrowiu i chorobie..............................................................................90
Rozdział 15. Porównawcze zestawienie śmiertelności dla zwierząt z założonymi przetokami na przewód
żółciowy i trzustkowy............................................................................................................................................93
Rozdział 16. Zależności pomiędzy potencjałem enzymowym a odpornością i długowiecznością.......................96
Rozdział 17. Częstość występowania chorób u zwierząt....................................................................................107
Rozdział 18. Efekty surowego i pasteryzowanego mleka...................................................................................112
Rozdział 19. Termolabilne składniki znajdujące się w mięsie............................................................................121
Rozdział 20. Dieta i zdrowie pierwotnych i nowoczesnych Eskimosów............................................................123
Rozdział 21. Wartość terapeutyczna diety surowej żywności.............................................................................128
Rozdział 22. Hipoglikemiczne i hipoglikozuryczne działanie enzymów............................................................136
Rozdział 23. Terapeutyczna działanie ekstraktów enzymowych........................................................................140
Podsumowanie i wnioski.....................................................................................................................................145
Streszczenie podsumowania i wniosków............................................................................................................161
Bibliografia..........................................................................................................................................................167
Dodatek 1. Wywiad z Dr. Howellem przeprowadzony przez Viktoras Kulvinskas, M.S...................................198
2
UWAGI OD EDYTORA
Ta klasyczna książka na temat Koncepcji Enzymów Pokarmowych (Food Enzyme Concept) sformułowana i
dopracowywana przez Dr. Edwarda Howella została [napisana w 1939 roku] po raz pierwszy opublikowana w
1946 roku lecz pod innym tytułem t.j. „The Status of Food Enzymes in Digestion and Metabolism” (Znaczenie
Enzymów Pokarmowych w Trawieniu i Metabolizmie). W 1980 roku została ponownie wydana pod innym
tytułem, a mianowicie „Enzymy pokarmowe dla zdrowia i długowieczności”, oraz wzbogacona o wywiad z
autorem przeprowadzonym przez znanego dietetyka, autora i wykładowcę witariańskiego Victorasa
Kulvinskas’a, M.S.
Obecne wydanie zawiera wszystkie dodatkowe materiały zaprezentowane w wydaniu z 1980 roku z
niewielkimi poprawkami i modyfikacjami w celu przejrzystości przekazu. Ponad to dodano nowszy wywiad z
Dr. E. Howellem a poprzedni wywiad został zamieszczony w Dodatku 1, na końcu książki.
Dla lekarzy, naukowców, badaczy, dla wszystkich, którzy chcą dotrzeć do źródeł literatury naukowej, literatury
która wspomogła Dr. Howella w rozwinięciu nowej rewolucyjnej koncepcji Enzymów Pokarmowych, lista
pozycji literaturowych cytowanych w tej książce przekroczyła 700 pozycji, pozycji naukowych wspierających
jego koncepcję, chociaż jedynie 400 zostało zacytowanych w niniejszej książce (w tym tłumaczeniu bibliografia
została poszerzona i uzupełniona). To daje pewien wgląd zainteresowanemu czytelnikowi o ilości materiału
dotyczącego tego tematu, materiału istniejącego już w tamtych latach. Od tego czasu pojawiło się tysiące
publikacji naukowych na tematy poruszane w niniejszej książce.
Jako pomoc w lepszym ogarnięciu materiału zawartego w tej książce przez laika dodano na końcu słownictwo
terminów naukowych użytych w tekście [od tłumacza: terminy naukowe zostały przetłumaczone w tekście
głównym, więcej informacji można uzyskać w opracowaniach biochemicznych i medycznych] przez co
czytelnicy bardziej niż poprzednio zostaną poinformowani i bardziej świadomi ścisłych związków pomiędzy
odżywianiem a zdrowiem fizycznym i umysłowym. Naszym zamiarem oraz nadzieją jest to aby obecny wygląd
z dodatkowymi informacjami, prowadził do głębszego zrozumienia pionierskiej pracy Dr. Howella oraz
posłużył pomocą w podejmowaniu decyzji odnośnie diety i jej powiązań z tryskającym stanem zdrowia i
długowiecznością!
3
PRZEDMOWA
Przedmowa autora do wydania tej książki z 1946 roku
W 1934 roku przygotowałem krótki rękopis zatytułowany „Are Food Enzymes Important in Digestion and
Metabolism?” (Czy Enzymy Pokarmowe są ważne dla Trawienia i Metabolizmu) oddając go do krytycznej
oceny Prof. H.C. Shermanowi z Columbia University, drugą kopię Prof. W.H. Howell’owi z Johns Hopkins
University. Wtedy ta koncepcja była zupełnie nowa, dlatego zachodziła konieczność pełnej i kompetentnej
oceny. W następnych latach otrzymałem mnóstwo wartościowych uwag i sugestii od wielu specjalistów
parających się tematem enzymów. Obecny rękopis został napisany w 1939 roku i zawiera dodatkowe pozycje
literaturowe jakie pojawiły się w tym czasie. Materiały których nie włączono w obecny tekst jak również
materiały jakie nagromadziły się do roku 1939 mam nadzieję, że będą opublikowane stopniowo w późniejszych
wydaniach.
Ponieważ jest to nowe podejście do zagadnienia dietetyki, nie powinno się wymagać, że obecne wysiłki mogą
być czymś więcej niż jedynie wstępem do bardziej dojrzałej i rozwiniętej kompilacji. Nadal szukam pomocy u
osób biegłych w tym temacie aby oceniły moją pracę, poprzez wymianę korespondencji, po to aby wskazać na
ewentualne błędy i niejasności w podawanej informacji lub/i wywodu logicznego tej pracy.
Mam nadzieję, że ze względu na nowatorskie podejście jaką jest koncepcja enzymów pokarmowych, logicznym
podejściem do rozwiązania tego wyzwania, będzie tolerancja i uznanie, że jest nadal konieczna dalsza wnikliwa
praca w celu zwiększenia zainteresowania, rozwijanie meritum tej sprawy, ewentualne błędy w logice oraz
podanych faktach, będą wzięte pod uwagę, wszystko z powodu nagłości w formułowaniu niniejszej
przeglądowej prezentacji na ten nowatorski temat.
Edward Howell
Chicago, Illinois. 28 Luty 1946 r
4
WSTĘP
Jako autor, badacz oraz obserwator w sprawach i terapii, i życia na diecie surowej żywności przez ostatnie 15
lat, jestem przytłoczony odkryciem książki Dr. Howella i to dzięki organizacji the National Enzyme Company.
Poszukiwałem i eksperymentowałem z egzogennymi enzymami trawiennymi przez wiele lat jako próby
wzbogacenia w enzymy egzogenne termicznie zniszczonej diety, diety jaka jest stosowana przez większości
ludzi, albo dla okresu przejściowego, albo na stałe. Najlepszą książką o enzymach egzogennych, którą
odkryłem to właśnie książka Dr. Howell’a „The Status of Food Enzymes in Digestion and Metabolism” (1946).
Autor stwierdził że enzymy roślinne podawane w postaci np. tabletek są najlepsze do trawienia wstępnego.
Byłem zadziwiony że ta książka została napisana już w 1939 roku, w czasie kiedy większość lekarzy wiedziała
niewiele o witaminach i minerałach a tylko niewielu słyszało słowo enzym.
Ta klasyczna praca jest ponadczasowa. Chociaż minęło już czterdzieści lat od napisania tej książki (rok 1980),
to dzisiaj ta książka jest na czasie bardziej niż kiedykolwiek. Przesłanie tej książki powinno być kontynuowane
przez wszystkie osoby pogłębiające wiedzę z zakresu zdrowia i odżywiania. Uważam że ta praca z zakresu
naukowo pojętej dietetyki jest jedną z najważniejszych do tej pory opublikowanych książek.
Dr. Howell wyszedł najdalej ze wszystkich i stworzył naukowy model w celu leczenia wszelkich chorób
zwyrodnieniowych (degeneracyjnych) oraz znalazł sposób aby utrzymać tryskający stan zdrowia przewyższając
pod tym względem inne rodzaje terapii. Jego podejście ma nawet korzenie w biblii (Genesis 1:29), wzorcem
jest naturalne odżywianie u zwierząt oraz kulturowo zdrowych i ekologicznych praktykach dietetycznych.
Ponad to zaprezentował jeden z najbardziej gorących, kontrowersyjnych oraz ekscytujących debat w historii
dietetyki jakie miały miejsce, a mianowicie surowe, ożywione pożywienie versus termicznie zniszczone. Jego
przekaz jest łatwy do odczytania, czasami z dozą humoru, z dużą ilością kontrargumentów. Nie ma
ważniejszego miejsca, które by nie pozostawił bez odpowiedzi. To dzieło jest łatwe do czytania przez każdego z
nas, działa inspirująco na zmiany naszych nawyków dietetycznych jak również rozszerza horyzonty naukowego
poznania w dietetyce t.j. w dietetyce jako metodzie leczącej najbardziej ciężkie przypadki schorzeń i fizycznych
i umysłowych. Uważam że gdy dietę surowej, ożywionej żywności zastosujemy jako terapię, a jej celem będzie
stopniowe przechodzenie na pożywienie w coraz większym stopniu surowe wtedy pozbędziemy się chorób oraz
przedłużymy życie i nam, i następnym pokoleniom, pokoleniom które mogą nawet osiągać wiek biblijnych
patriarchów jak Matuzalem.
5
Plik z chomika:
niuta58
Inne pliki z tego folderu:
Moja droga do zdrowia Giennadij Małachow.pdf
(37 KB)
LekarzDomowy.rar
(40622 KB)
Recepta na mlodość.jpg
(131 KB)
Dr med. G. A. Wojtowicz - Ulecz sam siebie.pdf
(380 KB)
Makary Sieradzki - Życie bez chorób.pdf
(3497 KB)
Inne foldery tego chomika:
Allende Isabel
Bajki, basnie i legendy
Benzoni Juliette
Biblioteka
Bratny Roman
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin