Orzechowiec
Ciasto:1/2 kg mąki krupczatki20 dkg cukru20 dkg Kasi2 jajka2 łyżki miodu2 płaskie łyżeczki sody2 łyżeczki zsiadłego mlekaMasa orzechowa:30 dkg orzechów grubo pokrojonych10 dkg cukru10 dkg Kasi1 łyżki mioduKrem budyniowy:do przyrządzenia budyniu1/2 mleka3 łyżki maki ziemniaczanej1 łyżeczka maki pszennej1 cukier waniliowydo przygotowania kremu:1 kostka Kasi 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Przygotowanie ciasta:Miód rozgrzać, sodę rozpuścić w letnim mlekuZe wszystkich składników wyrobić ciasto.Ciasto podzielić na 2-części. Jedną część upiec na rumiano. Na drugą surową wyłożyć masę orzechową i też upiec.Masa orzechowa: Wszystkie składniki krótko smażyć i wylać na surowe ciasto Krem budyniowy:ugotować budyń z podanych składników, następnie utrzeć kostkę margaryny z 3 łyżkami cukru pudru i połączyć z ugotowanym budyniem.Upieczone placki przełożyć
Sebwiewie