Wołowina w galarecie60 dag wołowiny bez kości,8 dag słoniny,sól, pieprz,cebula,marchew,pietruszka,seler,2 szklanki rosołu z gotowanego mięsa,3 łyżeczki żelatynyMięso umyć, osączyć z wody. Dobrze schłodzoną słoninę pokroić w słupki. Słoninę oprószyć pieprzem, naszpikować skośnie w stosunku do długości mięsa dość gęsto cały kawałek. Włożyć naszpikowane mięso do niewielkiej ilości wody, osolić, podgotować a następnie dodać włoszczyznę i ugotować do miękkości. Mięso wyjąć, można je włożyć miedzy dwie deseczki i lekko spłaszczyć. Odcedzić 2 szklanki rosołu, wystudzić, wsypać żelatynę a gdy napęcznieje, podgrzać do wrzenia. W dość wysokim naczyniu ułożyć mięso w całości i zalać galaretą, odstawić do stężenia. Przed podaniem pokroić mięso razem z galaretą, przybrać zieloną pietruszką i jajkami na twardo.
ellea2