Jadło po żywiecku3 kotlety schabowe,tłuszcz do smażenia,3 małe bochenki chleba,20 dag kiełbasy,5 dag słoniny.ogórek, koncentrat pomidorowy,lampka wina czerwonego,sól, pieprz, przyprawy do smaku,kilogram ziemniakówUsmażyć kotlety. Przygotować sos: kiełbasę i słoninę pokroić w drobną kostkę, obsmażyć. Pokroić ogórka. Do rondelka wlać odrobinę wody, dodać kiełbasę, słoninę i ogórek. Podlać winem, dodać koncentrat i przyprawy /sos powinien być ostry, pikantny/. Chwilę gotować. Ugotować kluski ziemniaczane Po 20 minutach odcedzić. Wydrążyć bochenki chleba odcinając górę. Powstałą skorupę wraz z pokrywą podpiec w piekarniku. Do skorupki włożyć kluski, kotlet i polać sosem. Podawać gorące.
ellea2