Kluski pomidorowe50 dag bułki lub pszennego chleba, 1/2 l mleka,3/4 szklanki mąki,2-3 jaja,sól,gałka muszkatołowa,75 dag pomidorów,25 dag wędzonego boczku,2 cebule,3 łyżki tartej bułki,łyżka kminku,łyżeczka masła,1 łyżka tartego żółtego sera,zieleninaBułkę lub chleb pokroić w małą kostkę, zalać ciepłym mlekiem do namoczenia, a następnie dobrze rozetrzeć. Dodać mąkę, jaja, sól, gałkę muszkatołową i ciasto dobrze wyrobić. Z ciasta formować kluski albo knedle. Wkładać do wrzącej osolonej wody, ugotować, wyjmować łyżką cedzakową na ogrzany półmisek. Obrane ze skórki pomidory pokroić w grube plasterki. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą, dodać pomidory i razem dusić. Podczas duszenia dodać tartą bułkę, sól, kminek i masło. Gorącym sosem polać kluski, posypać posiekaną zieleniną i tartym żółtym serem.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
ellea2