Mini pizza7 szt. Czas przygotow. 1 godz.Ciasto:250 g maki,4 g drozdzy,60 ml mleka,1,5 lyzki masla,1 lyzka oliwy z oliwek,1 rozmacone jajo,olej do smarowania formy.Sos:250 g cebuli,250 g pomidorow,2 lyzki oliwy z oliwek,1 duzy zabek czosnku,1 kopiasta lyzka przecieru pomidorowego,2 galazki pietruszki,1 galazka tymianku,sol, pieprz, cukier.Farsz:2 pomidory,5 pieczarek,100 g zoltego sera,7 czarnych oliwek bez pestek,majeranek, sol, pieprz.1. Make przesiac. Drozdze rozkruszyc, rozprowadzic 2 lyzeczkami letniego mleka,dodac do maki razem z reszta mleka, miekkim maslem i oliwa. Wymieszac i wyrobic rekoma na jednolite, lsniace ciasto. Rozwalkowac na posypanej makastolnicy na grubosc 3 mm, wyciac krazki wycinakiem do ciasta. Polozyc je napapierze do pieczenia i posmarowac rozmaconym jajem. Zostawic do wyrosnieciaw temp. pokojowej.2. Pomidory umyc, obrac ze skory. 2 z nich pokroic poprzecznie na plasterki, areszte wypestkowac i drobno pokroic. Pieczarki umyc, oczyscic, obrac ze skory, pokroic w plasterki. Ser pokroic na kawalki - prostopadlosciany o wymiarach podstawy 2x2 cm i wysokosci 3 mm.3. Cebule obrac, posiekac. Oliwe rozgrzac na patelni, usmazyc na niej cebule idrobno pokrojone pomidory do miekkosci. Dodac przecier pomidorowy i zmiazdzony czosnek, wymieszac. Dodac posiekane listki umytych i osuszonych ziol.Doprawic do smaku cukrem, sola i pieprzem. Trzymac na ogniu tak dlugo, pokisos nie stanie sie gesty.4. Rozsmarowac rowno po lyzeczce sosu na kazdym krazku ciasta. Na sos polozycplasterek pomidora. Posypac sola, pieprzem i majerankiem. Polozyc na to kawalek sera, a na nim plasterek pieczarki. Piec w bardzo goracym piecu (ok.250żC) ok. 7-8 min. Natychmiast po wyjeciu z pieca na kazdej mini pizzypolozyc kawalek czarnej oliwki i posmarowac ja oliwa by blyszczala.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 22.
ellea2