Mus curry z mulami (małżami)Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 40 min.80 g ugotowanej ryby,400 g ugotowanych muli bez skorupek,2 lyzki maki ziemniaczanej,1 jajko,1 lyzka oleju,2 szklanki mleka kokosowego,do przybrania ogorek, swieze, czerwone papryczki chilli, listkilimu lub cytryny.Pasta chilli:11 suszonych papryczek chilli,5 zabkow czosnku,3 cebulki dymki,1 maly korzen kolendry lub pietruszki,2 lodygi trawy cytrynowej lub 1 lyzeczka utartej skorki cytrynowej,maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzeczki sproszkowanego,1 lyzeczka pasty krewetkowej,2 listki limu (zielonej cytryny).1. Przygotowac paste chilli. Suszone papryczki chilli namoczyc na 5 min., usunac nasionka i posiekac. Dymke, czosnek, kolendre, trawke cytrynowa, imbir,listki limu oczyscic lub obrac, umyc i posiekac, dodac paste krewetkowa iutrzec w mozdzierzu lub zmiksowac.2. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc paste chilli (2 min.), dodac rybe, makeziemniaczana, jajko i mleko kokosowe, gotowac na malym ogniu mieszajac ok. 2min., dodac mule i gotowac 10-15 min., ciagle mieszajac. Masa powinna bycgesta.3. Polowki orzecha kokosowego lub przeciete wzdluz na pol lodygi bambusa nadziac masa. Piec w goracym piecyku 20 min. Zamiast polowki kokosa lub bambusa mozna, uzywac malych miseczek, gotowac wtedy mus na parze przez 20 min.4. Przelozyc na polmisek i przybrac liscmi z ogorka i kwiatkami z chilli, listkami limu lub cytryny.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 44.
ellea2