Flan karmelowy.doc

(192 KB) Pobierz
Flan karmelowy

Flan karmelowy

Składniki:

dla 6 osób

·         3 jaja

·         2 żółtka

·         ½ szklanki cukru pudru

·         20dag cukru w kostkach

·         ½ łyżeczki soku z cytryny

·         ½ l mleka

·         strąk wanilii

Przygotowanie:

1.      Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół. Mleko zagotować z wanilią, zestawić z ognia, przykryć i odstawić do ostygnięcia.

2.      Wyjąć strąk, wyskrobać z niego miąższ i wymieszać z mlekiem.

3.      Kostki cukru włożyć do garnka o grubym dnie, wlać 4 łyżki wody i sok z cytryny. Mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dalej podgrzewać, aż powstanie gęsty, ciemny karmel.

4.      Karmel wlać na dno 6 żaroodpornych foremek, kilka łyżek zostawić do dekoracji.

5.      Mleko pogrzać. Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dalej ucierać, wlewając powoli mleko. Masę nalać do foremek. Ustawić je w brytfannie brytfannie ciepłą wodą.

6.      Piec 40 – 45 min. W temp. 150C. Wystudzić, nożem oddzielić od ścianek i wyłożyć na talerze. Przed podaniem polać resztą karmelu (można go podgrzać z 2 łyżkami wody). Udekorować owocami i listkiem mięty.

Pamiętaj!
Karmel zawsze możesz przygotować na zapas i w szczelnym naczyniu przechowywać w lodówce. Po podgrzaniu znów będzie płynny.

                         

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin