Składniki:
dla 6 osób
· 3 jaja
· 2 żółtka
· ½ szklanki cukru pudru
· 20dag cukru w kostkach
· ½ łyżeczki soku z cytryny
· ½ l mleka
· strąk wanilii
Przygotowanie:
1. Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół. Mleko zagotować z wanilią, zestawić z ognia, przykryć i odstawić do ostygnięcia.
2. Wyjąć strąk, wyskrobać z niego miąższ i wymieszać z mlekiem.
3. Kostki cukru włożyć do garnka o grubym dnie, wlać 4 łyżki wody i sok z cytryny. Mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dalej podgrzewać, aż powstanie gęsty, ciemny karmel.
4. Karmel wlać na dno 6 żaroodpornych foremek, kilka łyżek zostawić do dekoracji.
5. Mleko pogrzać. Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dalej ucierać, wlewając powoli mleko. Masę nalać do foremek. Ustawić je w brytfannie brytfannie ciepłą wodą.
6. Piec 40 – 45 min. W temp. 150C. Wystudzić, nożem oddzielić od ścianek i wyłożyć na talerze. Przed podaniem polać resztą karmelu (można go podgrzać z 2 łyżkami wody). Udekorować owocami i listkiem mięty.
Pamiętaj!Karmel zawsze możesz przygotować na zapas i w szczelnym naczyniu przechowywać w lodówce. Po podgrzaniu znów będzie płynny.
ellea2