Udziec barani nadziewany pieczarkami, ziolami i bPorcja dla 6-10 osob. Czas przygotow. 4,5 godz.1 udziec barani,500 ml octu 3%,80 g sloniny,2 lyzki masla,2 lyzki maki,250 ml rosolu,125 ml bialego wytrawnego wina,1 cebula,1 marchewka,1 seler,1 por,2 liscie laurowe,5 ziaren pieprzu,5 ziaren ziela angielskiego,sol.Do szpikowania:200 g pieczarek,100 g bekonu,3 lyzki masla,1 cebula,3 lyzki drobno pokrojonych ziol: bazylii, oregano oraz koperkui zielonej pietruszki,1/4 lyzeczki utartej galki muszkatolowej,sol, pieprz.1. Mieso oczyscic, umyc, osuszyc, pobic palka. Wlozyc do miski, zalac wrzacymoctem z pokruszonymi liscmi laurowymi, pieprzem i zielem angielskim, odstawic w chlodne miejsce na co najmniej 2 godz.2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic cebule. Slonine pokroic w kostke.3. Przygotowac farsz: pieczarki umyc, drobno posiekac. Bekon pokroic bardzodrobno. Grzyby i bekon przelozyc do miski, dodac ziola, pietruszke, koperek,rozpuszczone maslo, pieprz, sol, galke. Starannie wymieszac wszystkieskladniki, ucierajac je na jednolita mase.4. Mieso wyjac z marynaty, oplukac, wysuszyc. Ponakluwac w kilku rzedach powierzchnie udzca, wcisnac w naciecia farsz. Rozgrzac w duzym naczyniu slonine, dodac cebule, jarzyny, wlozyc udziec, zalac rosolem, dusic ok. 2 godz.Od czasu do czasu mieso przewrocic.5. Kiedy pieczen bedzie miekka, przelozyc do brytfanny, polac maslem, oproszycmaka. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 170żC 20 min. Do sosu wlac wino,gotowac 5-10 min (jesli jest za rzadki, odparowac), przetrzec przez sito.Mieso wyjac, pokroic w plastry z obu stron az do kosci. Udziec polac sosem.Podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 44.
ellea2