Zrazy baranie w sosie grzybowymPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.500 g baraniny z lopatki lub udzca,150 g pieczarek lub innych grzybow,4 lyzki masla,2 lyzki maki,125 ml smietany,125 ml rosolu (bulionu),1 cebula,sok z 1/2 cytryny,5 ziaren ziela angielskiego,5 ziaren pieprzu,1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,sol, pieprz.1. Mieso umyc, osuszyc, oczyscic, pokroic w plastry. Kazdy zraz pobic tluczkiem, wyrownac, oproszyc sola, pieprzem i obtoczyc w mace.2. Pieczarki oplukac, pokroic w plasterki. Cebule obrac, posiekac.3. Rozgrzac tluszcz na duzej patelni, dodac mieso, smazyc do zrumienienia po3-4 min z kazdej strony. Przelozyc do garnka, przykryc. Na pozostalym zesmazenia masle obrumienic cebule, dodac pieczarki. Dusic, az do wyparowaniawody. Wtedy podlac polowa rosolu, dodac ziele angielskie, pieprz, sok z cytryny, zagotowac, przelozyc do miesa.4. Zrazy dusic na malym ogniu, od czasu do czasu podlewajac rosolem, ok. 50min. Dodac smietane, dusic jeszcze ok. 10 min. Obsypac pokrojona pietruszka,podawac z kartoflami, kasza jaglana lub ryzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 38.
ellea2