Comber jagniecy z cebulka i mlodymi kartofelkamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.1 kg combra jagniecego,750 g mlodych kartofli,400 g mlodych cebulek,30 g smalcu,3 lyzki oliwy,kilka galazek swiezego rozmarynu,kilka listkow swiezej szalwi,kilka lisci laurowych,sol, pieprz.1. Comber pokroic w sredniej wielkosci kawalki. Umyc, osuszyc.2. Cebulki obrac. Polowe z nich pokroic w cienkie plasterki.3. Mlode kartofle umyc, wytrzec szorstka sciereczka. Nie obierac!4. Rynienke do pieczenia wysmarowac smalcem. Wlac oliwe, dodac szalwie, lisclaurowy, rozmaryn oraz cale i pokrojone cebulki. Ulozyc w tym kawalki miesa.Osolic, opieprzyc.5. Piec 1 godz. w ogrzanym do temp. 230żC piekarniku. W polowie pieczenia dodackartofle. Od czasu do czasu przewracac kawalki miesa i jarzyny.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 44.
ellea2