Ogród pełen barw.
Temat dnia : Owoce.
Wyraziste czytanie wiersza Czesława Janczarskiego pt. „Warzywa i owoce”. Badanie cech owoców i warzyw różnymi zmysłami. Notowanie wyników obserwacji. Kosz z owocami – barwy podstawowe i pochodne. Swobodna interpretacja ruchowa piosenki pt. „Jabłka”.
Data : 29 września 2003roku.
Cele operacyjne , osiągnięcia uczniów:
Ø Rozpoznaje warzywa i owoce. Poprawnie zapisuje ich nazwy.
Ø Potrafi wyróżnić i nazwać cechy charakterystyczne owoców i warzyw. Próbuje rozpoznawać je za pomocą różnych zmysłów.
Ø Wie, że świat poznajemy różnymi zmysłami. Zna pojęcie „zmysłu”
i jego rodzaje. Wie, że każdy ze zmysłów jest jednakowo ważny.
Ø Wykorzystuje zdobyte wiadomości w praktyce.
Ø Notuje wyniki obserwacji za pomocą znaków umownych.
Ø Potrafi czytać z podziałem na role.
Ø Wyróżnia i nazywa barwy podstawowe i pochodne.
Ø Umie współdziałać w grupie podczas pracy i zabawy.
Ø Potrafi ruchem, gestem, mimiką przedstawić treść słowną i muzyczną.
Formy: praca indywidualna – rozwiązywanie krzyżówki, praca z całą klasą, praca
w grupach zróżnicowana.
Metody pracy we współpracy, giełda pomysłów, metody słowne – rozmowa, dyskusja, wnioskowanie.
Środki dydaktyczne: wiersze Jana Brzechwy pt. „Na straganie” oraz Czesława Janczarskiego pt. „Warzywa i owoce” , okazy naturalne warzyw i owoców, krzyżówka, szarfy do zakrycia oczu, tabele wyników badań zmysłów, plansze nazw zmysłów, plansza barw podstawowych i pochodnych.
NARRATOR : Na straganie w dzień targowy
takie słyszy się rozmowy:
SZCZYPIOR: - Może pan się o mnie oprze,
pan tak więdnie, panie Koprze.
KOPER : - Cóż się dziwić, mój Szczypiorku,
leżę tutaj już od wtorku!
NARRATOR : Rzecze na to Kalarepka:
KALAREPKA: -Spójrz na Rzepę – ta jest krzepka!
NARRATOR : Groch po brzuszku Rzepę klepie:
GROCH - Jak tam, Rzepo? Coraz lepiej?
RZEPA : - Dzięki, dzięki, panie Grochu,
jakoś żyje się po trochu,
lecz Pietruszka – z tą jest gorzej:
blada, chuda, spać nie może.
SELER : - A to feler –
NARRATOR : westchnął Seler.
Burak stroni od Cebuli,
a Cebula doń się czuli:
CEBULA : - Mój Buraku, mój czerwony,
czyżbyś nie chciał takiej żony?
NARRATOR : Burak tylko nos zatyka,
BURAK : - Niech no pani prędzej zmyka,
ja chcę żonę mieć buraczą,
bo przy pani wszyscy płaczą.
Naraz słychać głos Fasoli:
FASOLA : - Gdzie się pani tu gramoli?!
BRUKSELKA : - Nie bądź dla mnie taka wielka! –
NARRATOR : Odpowiada jej Brukselka.
MARCHEWKA : - Widzieliście, jaka krewka! –
NARRATOR : Zaperzyła się Marchewka.
MARCHEWKA : - Niech rozsądzi nas Kapusta!
SZCZYPIOR : - Co, Kapusta?! Głowa pusta?!
NARRATOR : A Kapusta rzecze smutnie:
KAPUSTA : - Moi drodzy, po co kłótnie,
po co wasze swary głupie,
wnet i tak zginiemy w zupie!
2.1. Na ogonie złota głowa. Smaczne pestki w sobie chowa.
2.2. Różowo zakwitło wiosną, przez lato pięknie urosło. Jesienią w sadzie dojrzało. Rumiane, okrągłe, zapachniało.
2.3. Każdy z was odgadnie łatwo tę zagadkę, ma bielutki korzeń i zieloną natkę.
2.4. Rośnie na polu, ma żółte kolby.
2.5. Najpierw są zielone, granatowe w końcu. Zerwiesz je dopiero, gdy dojrzeją w słońcu.
2.6. Latem w ogrodzie wyrósł zielony, a zimą w beczce leży kiszony.
2.7. Jaka to głowa duża, czy mała, z zielonych liści składa się cała.
2.8. Skórka fioletowa, miąższ pod nią złoty. Smakuje wybornie, wszyscy wiemy o tym.
2.9. Latem wysoko do słonka się wznosi i złotem mieni. Jesienią, pełen czarnych ziarenek, chyli głowę do ziemi.
2.10. Czerwieni się ze wstydu. Dojrzewa na słonku. Wśród zielonych liści wisi na
ogonku.
2.11. Z wierzchu czerwona, a w środku biała. Kiedy ją jadłeś w język cię szczypała.
Ø Co to są „dary jesieni” , „skarby jesieni” , „zbiory jesieni”?
Wysłuchacie wiersz pt. „Warzywa i owoce”. Napisał go Czesław Janczarski. Zastanówcie się, który fragment wiersza podoba się wam najbardziej i dlaczego.
Wyraziste czytanie wiersza.
Tu są warzywa i owoce
promienie słońca zamknięte
w jabłkach, gruszkach, śliwkach,
nawet w główkach kapusty.
A cóż dopiero mówić o cytrynach
i pomarańczach,
które mają w sobie blask i gorąco
promieni z dalekich krajów.
Jest tu czerwień pomidorów
I złoto na łuskach cebuli,
spod naci spryskanej wodą
wyglądają marchewki,
jak pomarańczowe
czapki krasnoludków.
Nie sposób wszystkiego opisać.
Proszę, przyjdźcie tu dzisiaj,
żeby zobaczyć, co przywiózł o świcie
zielony wóz ogrodnika.
Swobodne wypowiedzi uczniów na temat utworu. Które fragmenty utworu podobają się im najbardziej i dlaczego. Odpowiedzi na pytania :
Ø Dlaczego jesienią zrywa się owoce i warzywa?
Ø Dlaczego należy jeść dużo owoców i warzyw, co zawierają?
Wniosek – Warzywa i owoce zawierają witaminy i sole mineralne, które są niezbędne dla zdrowia człowieka.
3. My również w klasie mamy „dary jesieni”. Sprawdzimy teraz jakie skarby znajdują się w naszym kąciku przyrodniczym. Nazywanie warzyw i owoców. Wyodrębnianie kształtów i kolorów warzyw zgromadzonych w kąciku przyrodniczym. Przypomnienie barw podstawowych i pochodnych, które malowaliśmy na poprzednich zajęciach. Wskazanie warzyw i owoców, z których wykonywaliśmy surówki i sałatki. Przypomnienie różnicy pomiędzy surówką
i sałatką.
4. Przypomnienie, według jakich kryteriów ocenialiśmy wykonane potrawy (najładniejsze, najsmaczniejsze). Za pomocą jakich zmysłów określaliśmy cechy potraw (zmysł wzroku, zmysł smaku).
5. Odczytanie z encyklopedii określenia hasła „zmysł”. Poznanie innych rodzajów zmysłów, które posiada człowiek.
Zawieszenie planszy z nazwami zmysłów na tablicy.
6. Giełda pomysłów na temat –
W jaki sposób moglibyśmy sprawdzić działanie naszych zmysłów?
Który ze zmysłów jest najważniejszy?
Ø Wytwarzanie pomysłów rozwiązania postawionego problemu.
Ø Ocena i analiza zgłoszonych pomysłów, wybór pomysłów możliwych do realizacji.
Ø Zastosowanie pomysłów w praktyce.
7. Badanie różnymi zmysłami cech owoców i warzyw.
Praca w grupach. Metoda pracy we współpracy.
Nauczycielka spośród uczniów wybiera trzech przedstawicieli grup. W tajemnicy wręcza im plakietki z kolorami : czerwonym, zielonym i niebieskim. Uczniowie ci będą w różnych grupach ze względu na to, że mają trudności w nauce.
Podział na grupy pozostałych uczniów odbywa się przez losowanie takich samych kolorów pasków. Każda z grup losuje rodzaj zmysłu, który będzie badać. Wybrane zmysły to: smak, dotyk i węch.
Każda z grup dzieli się na dwa zespoły. Zespół pierwszy będzie miał oczy zakryte i za pomocą zmysłu smaku, dotyku lub węchu będzie odgadywał rodzaje owoców, warzyw. Zespół drugi grupy notował będzie wyniki oraz odpowiadał za prawidłowy przebieg badania.
BADANIE OWOCÓW I WARZYW ZA POMOCĄ ZMYSŁU WĘCHU
IMIĘ BADAJĄCEGO
CEBULA
JABŁKO
GRUSZKA
POMARAŃCZA
ajar123