WOLOWINA W CURRY by Enne
Potrawa ta nie jest pracochlonna ale na przyrzadzenie jej potrzebujemy 2,5 godz.. Mozna ja tez przygotowac dzien wczesniej. skladniki 500-600g chudej wolowiny pokrojonej w drobna kostke pieprz i sol Przyprawy: lyzka octu winnego, 3 lyzki przyprawy curry 3 duze zabki czosnku zmiazdzonego lub przecisnietgo przez praske kawlek startego korzenia imbiru lub 1/2 lyzeczki imbiru w proszku lisc laurowy pokruszony 2 nasionka kardamony , obrane (ja nie dodawalam bo nie mialam i tez bylo dobre) pieprz cayenne (ja dodalam normalny) 2 lyzki masla 2 cebule pokrojone w drobna kostke zielona papryka pokrojona w krazki 2,5 gl pelnego jogurtu (lyzka soku z cytryny) 200g zblanszowanej fasoli straczkowej 2 lyzki drobno posiekanej koledy lub natki pietruszki Mieso oproszyc pieprzem i sola. Przyprawy wymieszac w duzym naczyniu z octm winnym. Dodac kawalki miesa i dokladniewymieszac z mieszanka przypraw, odstawic na 2 godz. aby nabralo smaku. W brytwannie rozgrzac masloi zeszklic w nic cebule. Dodac ostra papryczkei pokrojone mieso. Podsmazac do czasu az mieso nabirze kolorua plyn yparuje. Wlac jogurt i ewentualnie sok z cytryny. Dusic pod przykryciem okolo2,5 godz. n malym ogniu. dodac fasolke, calosc podgrzac. Tuz przed podaniem posypac koendra lub posiekna pietruszka Mozna podawac z porem w cieplym dressingu lub jesc jako osobne danie. danie smakuje rownie dobrze gdy wolowine zastapimy piersia z kurczaka badz wieprzowinka
pryzmaty