WOLOWINA W CURRY by Enne.doc

(24 KB) Pobierz
WOLOWINA W CURRY by Enne

WOLOWINA W CURRY by Enne

 

Potrawa ta nie jest pracochlonna ale na przyrzadzenie jej potrzebujemy 2,5 godz.. Mozna ja tez przygotowac dzien wczesniej.

skladniki
500-600g chudej wolowiny pokrojonej w drobna kostke
pieprz i sol

Przyprawy:
lyzka octu winnego, 3 lyzki przyprawy curry
3 duze zabki czosnku zmiazdzonego lub przecisnietgo przez praske
kawlek startego korzenia imbiru lub 1/2 lyzeczki imbiru w proszku
lisc laurowy pokruszony
2 nasionka kardamony , obrane (ja nie dodawalam bo nie mialam i tez bylo dobre)
pieprz cayenne (ja dodalam normalny)

2 lyzki masla
2 cebule pokrojone w drobna kostke
zielona papryka pokrojona w krazki
2,5 gl pelnego jogurtu
(lyzka soku z cytryny)
200g zblanszowanej fasoli straczkowej
2 lyzki drobno posiekanej koledy lub natki pietruszki

Mieso oproszyc pieprzem i sola. Przyprawy wymieszac w duzym naczyniu z octm winnym. Dodac kawalki miesa i dokladniewymieszac z mieszanka przypraw, odstawic na 2 godz. aby nabralo smaku.
W brytwannie rozgrzac masloi zeszklic w nic cebule. Dodac ostra papryczkei pokrojone mieso. Podsmazac do czasu az mieso nabirze kolorua plyn yparuje. Wlac jogurt i ewentualnie sok z cytryny. Dusic pod przykryciem okolo2,5 godz. n malym ogniu. dodac fasolke, calosc podgrzac.
Tuz przed podaniem posypac koendra lub posiekna pietruszka

Mozna podawac z porem w cieplym dressingu lub jesc jako osobne danie.

danie smakuje rownie dobrze gdy wolowine zastapimy piersia z kurczaka badz wieprzowinka

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin