Pieczemy chleb w domu.pdf

(85 KB) Pobierz
Pieczemy chleb w domu
Pieczemy chleb w domu
2005-11-07 (15:00)
Zwolennicy zdrowej żywności twierdzą, że nie ma jak samodzielnie upieczony
chleb. Podobnego zdania są uczuleni na gluten, dla których wypieki bez mąki
pszennej to konieczność.
To jeden z produktów, który kupujemy i jemy codziennie. I choć w piekarniach go nie
brakuje, coraz częściej pieczemy go sami w domu. Ten powrót do tradycji wynika z
tęsknoty za smakiem „prawdziwego” chleba. Ale nie tylko. Moda na domowe wypieki
wraca też dlatego, że coraz bardziej dbamy o zdrowie. Jesteśmy już przesyceni
żywnością produkowaną masowo, „ulepszoną”, ładnie wyglądającą, ale nie zawsze
wartościową. Dołącz więc do zwolenników zdrowej żywności i piecz chleb! Sama
zdecydujesz, z jakiej mąki go zrobisz i czym wzbogacisz. Gwarantujemy, że kromki
chleba z chrupiącą skórką staną się przysmakiem domowników.
Krok po kroku
Chleb z pestkami
Składniki:
40 dag mąki pszennej, 20 dag mąki żytniej, 2 ziemniaki, 7 dag drożdży, łyżka
cukru, łyżeczka soli, 200 ml mleka, olej, tymianek, 1 białko, po 3 łyżki pestek
słonecznika i dyni
1. Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać, utłuc, ostudzić. W ciepłym mleku rozmieszać
pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wyrośnięty rozczyn i utłuczone ziemniaki
dodać do połączonej mąki pszennej i żytniej.
2. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Dodać 3 łyżki oleju, po 2 łyżki pestek
słonecznika i dyni, ponownie wyrobić.
3. Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym. Natłuszczonymi olejem dłońmi
uformować z ciasta 8 kul. Ułożyć je w formie, posmarować białkiem rozmieszanym z
1
62449739.001.png
odrobiną wody.
4. Ciasto posypać pozostałymi pestkami dyni i słonecznika, odstawić do wyrośnięcia,
piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C.
Chlebek bezglutenowy
Składniki:
·
20 dag mąki gryczanej
20 dag mąki ryżowej, ewentualnie po 10 dag mąki ryżowej i amarantusowej lub
kukurydzianej
·
paczuszka drożdży instant
·
sól
·
3 łyżeczki cukru
·
3 łyżki oleju
·
ok. 400 ml letniej wody lub mleka
·
Wymieszać sypkie składniki, dodać olej l wlać taką ilość ciepłej wody lub mleka, by w
czasie miksowania powstało dość gęste ciasto l całość miksować ok. 5 minut l z ciasta
uformować kulę, zwilżyć wodą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia l uformować
chlebek, ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia, piec ok. 60 min w 250 C, co jakiś
czas zwilżać wodą (np. używając pędzelka).
Uwaga! Świeży chlebek jest wilgotny, ale już w kilka godzin po upieczeniu staje
się twardy i niesmaczny. Najlepiej więc świeży pokroić na kromki, zamrozić i
odgrzewać w tosterze.
·
Pyszne i zdrowe dodatki
Do ciasta na chleb lub bułki możesz dodać: otręby pszenne, siemię lniane, pestki
słonecznika, dyni, posiekane orzechy (włoskie, arachidowe), rodzynki, suszone śliwki,
oliwki, kawałki wędliny, dyni. Nie tylko urozmaicą smak wypieku, ale też podniosą jego
wartość odżywczą. Dodawaj je obtoczone w mące.
Renata Rowicka
2
62449739.002.png 62449739.003.png 62449739.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin