Tiramisu zrobilam wg przepisu z hiszpanskiej strony mithermomix.com Wyszlo naprawde przepyszne, a czasu zajelo mi cos ok... 15 min Składniki: 100 gr. cukru (1 MT) 5 zoltek 500 gr. mascarpone (lub 500 g serka Filadelfia) 1 op. cukru waniliowego 50g likieru kawowego (Amaretto, albo rum, albo grappa) 200g (2 MT) mocnej kawy nieslodzonej, najlepiej z expresu szczypta soli 250 gr. biszkoptow Savoiardi 50g gorzkiego kakao w proszku do udekorowania Cukier zmiksować 20 sekund przy prędkości 5-7-9. Następnie umieścić motylek i dodać żółtka, ser, cukier waniliowy, szczyptę soli i ustawić 30 sekund przy prędkości 3. Zebrać łopatką masę z brzegów i ubijać ponownie 30 sek obr. 3 (ja do drugiego ubijania dodałam 1 kieliszek likieru .Należy ubić, aby była jednolita konsystencja. Następnie lekko namoczyć biszkopty w kawie z alkoholem i układać w salaterkach (naczyniu żaroodpornym czy jakimś pojemniku z brzegami). Na biszkopty ułożyć masę, następnie znów biszkopty i masę. Przykryć pojemnik i umieścić w lodówce np. na noc. Przed podaniem całą powierzchnię masy tiramisu posypać przez sitko kakao I... życzę smacznego .deser naprawdę pychota!
2 szkl. maki 2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku 2 zoltka 2 bialka ja robie bez cukru, ale za pierwszym razem dodalam az 1/4 szkl Bialka ubic motylkiem w suchym TM ze szczypta soli - czas 1 min., poz. 3. Ubita piane wylozyc do naczynia. Pozostale skladniki zmiksowac (poz. 3-4 przez 20s.), dodac piane. Delikatnie zmiksowac poz. 2-3, czas ok. 5-10 sek. I mozna je piec - wlasnie je zajadam Zycze smacznego!
ellea2