przepisy.doc

(34 KB) Pobierz
Włoskie paluszki wieloziarniste

Włoskie paluszki wieloziarniste

Składniki na 20 sztuk:

·         380 g ziarna pszenicy

·         200 g mąki pszennej

·         20 g drożdży

·         65 g oleju

·         30 g smalcu

·         280 g letniej wody

·         1 łyżeczka soli

·         1 łyżeczka cukru

·         20 g kaszy manny

Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć pszenicę; Zemleć; czas: 1 min; obroty: 10; Dodać mąkę, drożdże, 50 g oleju, smalec, wodę, sól i cukier; Wymieszać 3 min/ zamknięta pokrywa/  obroty interwał; Z ciasta uformować gruby walec, posmarować pozostałym olejem, posypać; kaszą manną i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia; Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i 15–20 cm szerokości. Następnie pokroić je w paski o szerokości 1 cm, skręcić je lekko, nadając kształt korkociągu, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku; Czas pieczenia ok. 15–16 min/temp. 200°C.

Czas przygotowania – 30 min – Wartość kaloryczna 1 sztuki – 136 kcal – SERWOWANIE – PALUSZKI W SZEROKICH SZKLANKACH LUB KOSZYCZKACH

Bulion warzywny

Składniki:

·         2 posiekane cebule

·         2 łyżki oliwy lub oleju

·         4 posiekane marchewki

·         2 łodygi selera naciowego, posiekane

·         sól i czarny pieprz do smaku

·         2 łyżki posiekanej naci pietruszki

·         łyżeczka suszonego tymianku

·         liść laurowy

·         ząbek czosnku (położony na deseczce i zgnieciony płaską stroną ostrza noża)

·         2.5 l wody

Sposób przyrządzania:
Cebulę usmażyć w oliwie na złoty kolor. Dodać marchew i seler, smażyć przez 4 min., mieszając. Doprawić solą i pieprzem i podlać dwiema łyżkami wody. Przykryć i dusić jeszcze przez 2 min. Warzywa wraz z tłuszczem przełożyć do garnka i zalać resztą wody. Doprowadzić do zawrzenia. Odszumować. Dodać pozostałe składniki, zmniejszyć ogiei gotować, aż warzywa będą miękkie. Gotowy bulion przecedzić.

 

Piernik ucierany

Składniki:
Ciasto:

·         125 g masła lub margaryny

·         125 ml mleka

·         1 łyżka miodu

·         1 jajko

·         1 szklanka mąki pszennej

·         1 szklanka cukru

·         3 kopiaste łyżki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera

·         1 łyżeczka kakao

·         szczypta soli

·         1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

·         2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Do dekoracji:

·         1 Lukier gotowy klasyczny Dr. Oetkera

·         cukier puder

·         5 orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mleko, miód, jajko i wymieszać. Mąkę przesiać, dodać cukier, przyprawę korzenną, kakao, sól i proszek do pieczenia. Do uzyskanej mieszanki dodawać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Całość mieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodać posiekane orzechy posypane delikatnie mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy (dł. ok. 25 cm). Ciasto piec 45-50 minut.
Piekarnik gazowy: temp. 180oC (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 180oC (powinien być podgrzany)
Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Lukier rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie na wierzchu piernika zrobić kratkę i udekorować połówkami orzechów włoskich.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin