Włoskie paluszki wieloziarniste
Składniki na 20 sztuk:
· 380 g ziarna pszenicy
· 200 g mąki pszennej
· 20 g drożdży
· 65 g oleju
· 30 g smalcu
· 280 g letniej wody
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczka cukru
· 20 g kaszy manny
Sposób przygotowania:Do naczynia miksującego włożyć pszenicę; Zemleć; czas: 1 min; obroty: 10; Dodać mąkę, drożdże, 50 g oleju, smalec, wodę, sól i cukier; Wymieszać 3 min/ zamknięta pokrywa/ obroty interwał; Z ciasta uformować gruby walec, posmarować pozostałym olejem, posypać; kaszą manną i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia; Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i 15–20 cm szerokości. Następnie pokroić je w paski o szerokości 1 cm, skręcić je lekko, nadając kształt korkociągu, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku; Czas pieczenia ok. 15–16 min/temp. 200°C.
Czas przygotowania – 30 min – Wartość kaloryczna 1 sztuki – 136 kcal – SERWOWANIE – PALUSZKI W SZEROKICH SZKLANKACH LUB KOSZYCZKACH
Bulion warzywny
Składniki:
· 2 posiekane cebule
· 2 łyżki oliwy lub oleju
· 4 posiekane marchewki
· 2 łodygi selera naciowego, posiekane
· sól i czarny pieprz do smaku
· 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
· łyżeczka suszonego tymianku
· liść laurowy
· ząbek czosnku (położony na deseczce i zgnieciony płaską stroną ostrza noża)
· 2.5 l wody
Sposób przyrządzania:Cebulę usmażyć w oliwie na złoty kolor. Dodać marchew i seler, smażyć przez 4 min., mieszając. Doprawić solą i pieprzem i podlać dwiema łyżkami wody. Przykryć i dusić jeszcze przez 2 min. Warzywa wraz z tłuszczem przełożyć do garnka i zalać resztą wody. Doprowadzić do zawrzenia. Odszumować. Dodać pozostałe składniki, zmniejszyć ogiei gotować, aż warzywa będą miękkie. Gotowy bulion przecedzić.
Piernik ucierany
Składniki:Ciasto:
· 125 g masła lub margaryny
· 125 ml mleka
· 1 łyżka miodu
· 1 jajko
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1 szklanka cukru
· 3 kopiaste łyżki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
· 1 łyżeczka kakao
· szczypta soli
· 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
· 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Do dekoracji:
· 1 Lukier gotowy klasyczny Dr. Oetkera
· cukier puder
· 5 orzechów włoskich
Sposób przygotowania:Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mleko, miód, jajko i wymieszać. Mąkę przesiać, dodać cukier, przyprawę korzenną, kakao, sól i proszek do pieczenia. Do uzyskanej mieszanki dodawać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Całość mieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodać posiekane orzechy posypane delikatnie mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy (dł. ok. 25 cm). Ciasto piec 45-50 minut.Piekarnik gazowy: temp. 180oC (nie powinien być podgrzany)Piekarnik elektryczny: temp. 180oC (powinien być podgrzany)Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Lukier rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie na wierzchu piernika zrobić kratkę i udekorować połówkami orzechów włoskich.
katharinakatha