Ciasto z porzeczkową pianą.pdf

(44 KB) Pobierz
37869999 UNPDF
Ciasto z porzeczkową pianką
Składniki
Ciasto: 25 dag mąki, 10 dag masła, pół szklanki cukru, 2 jaja, tłuszcz do posmarowania
formy.
Nadzienie: 30 dag czarnych porzeczek, 6 białek, 20 dag cukru pudru, pół słoika dżemu
porzeczkowego
Sposób przyrządzania
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na godzinę do lodówki, a następnie
rozwałkować, rozłożyć na wysmarowanej formie i wstawić do nagrzanego piekarnika na
25 min. Porzeczki umyć, oczyścić i osączyć. Garść zostawić do dekoracji, a pozostałe
wymieszać z 2 łyżkami cukru. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i delikatnie
wymieszać z porzeczkami. Podpieczony spód posmarować dżemem, wyłożyć na niego
masę porzeczkową i piec jeszcze 15-20 min. Po wyjęciu przybrać owocami i posypać
cukrem pudrem.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin