Składniki:Ciasto:30 dag mąki3 jajapęczek natki pietruszki3 łyżki ciepłej wodysól i pieprz do smakuFarsz: 12 dag cielęciny12 dag wieprzowiny1 jajko1 łyżka pasty z czarnych trufli1 cebula100 ml czerwonego wytrawnego wina100 ml bulionu warzywnego5 dag startego parmezanu5 dag masła1-2 łyżki oliwy z oliweksól i pieprzSos Śmietanowo-truflowy: 200 ml śmietany UHT1 mała cebula2 ząbki czosnku1 łyżka pasty z czarnych trufli2 łyżki białego winaszałwia do smaku5 dag masła
Opis wykonania:Zaczynamy od farszu. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, mięso, zioła i czerwone wino. Następnie dusimy przez około 40 min podlewając bulionem, a na końcu dodając pastę truflową. Po wystudzeniu przekręcamy mięso przez maszynkę, dodajemy do niego starty parmezan, jajko, masło. Masę dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Pora na ciasto. Całe jajko miksuje-my razem z drobno posiekanym pęczkiem pietruszki. Dodajemy przesianą mąkę, pozostałe jajka, wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na podłużne płaty szerokości 5 cm. Na jednym rozkładamy w równych odstępach porcje farszu (1 łyżeczka). Drugi płat smarujemy rozkłóconym jajkiem i posmarowaną stroną przykrywamy płat z farszem. Dokładnie sklejamy palcami brzegi ciasta naokoło farszu, a następnie wycinamy specjalną maszynką kwadratowe pierożki. Gotujemy je w osolonym wrzątku od wypłynięcia przez około 2 min i odcedzamy. Podajemy zblanszowane na maśle, polane sosem i posypane świeżą szałwią.Sos przygotowujemy szkląc na maśle drobniutko posiekaną cebulę z czosnkiem. Podlewamy następnie winem, dodajemy śmietanę i gotujemy do zgęstnienia sosu dodając na końcu pastę truflową
składniki35 dag mąki,1 łyżeczka soli,4 jajka,szklanka ciepłej wody,2 cebule,2 łyżki masła,pęczek szczypiorku,20 dag żółtego sera,sposób przygotowaniaMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, jajkami i wodą. Odstawić na 15 minut. Cebulę zeszklić na maśle. Szczypiorek posiekać, ser zetrzeć na tarce. Ciasto pokroić w cienkie paski i kłaść na osolony wrzątek. Gotować aż kluski wypłyną. Wykładać na półmisek. Każdą warstwę klusek posypać tartym serem. Wierzch posypać serem, cebulą i drobno posiekanym szczypiorkiem.
składnikiszklanka mąkipół szklanki maślanki80 ml wody3 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliolej do smażeniaDo polania - syrop klonowy.sposób przygotowaniaWszystkie składniki ciasta zmiksować.Na małej patelni rozgrzać odrobinkę oleju i wylewać po 2-3 łyżki ciasta, smażyć po 1 minucie z każdej strony.Podawać polane syropem klonowym. Próbowałam już kilku przepisów na takie naleśniki i ten chyba najbardziej mi odpowiada, ponieważ naleśniki się nie przypalają. Są bez dodatku cukru, ale syrop klonowy jest tak słodki, że w cieście cukru już nie potrzeba
składnikiSos:1/4 szklanki syropu klonowego1 lyzka gorzkiego kakao1 lyzka maslaPlacuszki:1 szklanka maki2 lyzeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 lyzeczka cynamonuszczypta zmielonych gozdzikow i galki muszkatalowej4 lyzki rodzynkow2 lyzki brazowego cukru3 lyzki rozpuszczonego masla3/4 szklanki mleka1 jajko, lekko rozbeltanesposób przygotowaniaSos:W malym rondelku mocno zagrzac syrop klonowy, zdjac z palnika i wymieszac z kakao i maslem az powstanie gladki sos.W misce wymieszac razem make, proszek do pieczenia, sol, cynamon, gozdziki i galke, dodac rodzynki i brazowy cukier - dobrze wymieszac. Wlac mleko, dodac rozbeltane jajko i rozpuszczone maslo i lekko wymieszac tylko do momentu kiedy skladniki sie polacza (nie mieszac dluzej, bo placuszki beda twarde, a nie puszyste) Masa nie bedzie gladka, raczej grudkowata - taka powinna byc.Maslo lub olej rozgrzac na patelni (sredni ogien), mase nabierac miarka 1/4 szklanki i ukladac na goracym tluszczu. Smazyc okolo 1 minut na jednej stronie, az beda zlociste. Podawac polane sosem czekoladowym lub zwyklym syropem klonowym.
składniki1/2 kg mąki pszennej4 dag drożdży1 1/2 szklanki letniej wodyszczypta cukrułyżeczka soli2 łyżki oliwytymianek8-10 zielonych oliwek5-7 suszonych pomidorów z zalewy1 żółtkosposób przygotowaniaMąkę przesiać do dużej miski, w środku zrobić wgłębienie, wlać 1/2 szklanki letniej wody, wkruszyć drożdże i dodać szczyptę cukru.Odstawić na 15 minut.Lekko wymieszać, dodać szklankę letniej wody, sól, oliwę i tymianek.Dobrze wyrobić ciasto, a pod koniec dodać drobno posiekane pomidory i oliwki.Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu.Formować bułeczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować żóltkiem roztrzepanym z wodą.Posypać tymiankiem.Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
składniki250g bialego sera1 jajkoszczypta soli3/4 szklanki maki, mniej wiecej2 lyzki roztopionego masla12 malych, slodkich morelisposób przygotowaniaSer zmielic lub po prostu dobrze rozgniesc widelcem. Dodac sol, jajko i stopniowo dodawac make. Jezeli ser jest wilgotny, dodac troche wiecej maki (ciasto powinno miec konsystencje ciasta ziemniaczanego). Dodac roztopione maslo i dobrze wymieszac. Zawinac w folie i schlodzic przez okolo 2 godziny, mozna je zostawic w lodowce na cala noc.Nastawic lekko osolona wode do gotowania knedli w duzym, szerokim rondlu. Morele umyc, naciac i usunac pestki i w ich miejsce wlozyc kostke cukru. Ciasto podzielic na 12 czesci, z kazdej uformowac cienki placuszek i otoczyc nim morele dobrze sklejajac brzegi. Ukladac na lekko oproszonej maka stolnicy.Delikatnie wlozyc knedle do gotujacej sie wody i zagotowac na duzym ogniu. Kiedy knedle wyplyna na powierzchnie, obnizyc ogien i gotowac 8-10 minut, az morele beda miekkie. Delikatnie wyjac knedle lyzka cedzakowa. Podawac gorace, polane maslem ze zrumieniona buleczka i posypane cukrem, mozna tez posypac je lekko cynamonem.
składniki1 szklanka mleka2 lyzeczki masla2 lyzeczki cukru1 szklanka wody w temperaturze pokojowej2 lyzeczki drozdzy instant2 lyzeczki soli4 szklanki makiczysta woda w butelce ze sprayemsposób przygotowaniaMleko zagotowac, dodac maslo i cukier i wymieszac az maslo sie rozpusci. Przelac do duzej miski, dodac wode i lekko przestudzic, okolo 10 minut. Dodac drozdze, wymieszac, wsypac sol i 1 szklanke maki - wymieszac drewniana lyzka az maka zostanie wchlonieta. Ciagle mieszajac dodac reszte maki po 1 szklance (jezeli bedzie konieczne, mozna dodac dodatkowe 1/2 szklanki maki) i bardzo energicznie mieszac (ja robilam to mikserem) az ciasto bedzie gladkie i zacznie odchodzic od scianek. Ciasto bedzie bardzo miekkie i lekko lepiace - takie ma byc. Duza miske dobrze posmarowac olejem, przelozyc do niej ciasto, szczelnie przykryc folia plastikowa i zostawic do wyrosniecia (powinno podwoic swoja objetosc). Bardzo ostroznie, aby ciasto nie siadlo za bardzo przelozyc je na stolnice, przekroic wzdluz na 2 czesci i delikatnie uformowac bagietki dlugosci okolo 40 cm, przeniesc na natluszczona blache i zostawic az sie lekko napuszy, okolo 30 minut.W tym czasie rozgrzac piekarnik do temperatury 260ºC. Kiedy bagietki sa gotowe do pieczenia, spryskac piekarnik woda (8-10 psikniec, ta goraca para w piekarniku tworzy te piekna skorke), wlozyc blache i piec 10 minut. Zmniejszyc temperature do 200ºC i piec az beda bardzo rumiane i lekko "postukane" beda brzmialy jak puste. To ciasto powinno byc dosc luzne i lepiace, jezeli jednak jest za miekkie by utrzymac kszalt bagietek, konieczne chybe jest dodanie wiekszej ilosci maki, ale bardzo stopniowo - tak, aby ciasto ciagle pozostalo raczej miekkie.
składniki50 dag mąki pszennej, 5 dag drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ok. 1 szkl. ciepłej wodysposób przygotowaniaPrzygotować rozczyn z drożdży, cukru, łyżki mąki i kilku łyżek ciepłej wody. Dokładnie wymieszaną masę odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, rozczyn i wodę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i odchodzące od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz. Następnie na stolnicy uformowac bagietkę, ponacinać lekko w poprzek, ułożyć na blaszce i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 1/2 godz. Piec w nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut aż się zezłoci. Bagietkę można posypać makiem
Bagietki (baguettes)
80 dag (4 szklanki) mąki,20 dag margaryny,25 dag (1 szklanka) cukru,1 1/2 szklanki mleka,4 jaja,5 dag drożdży,cukier waniliowy lub esencja zapachowa,tłuszcz do formy Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i jaja, rozmieszać łyżką, wlać mleko, wymieszać i pozostawić na około 12 godzin. Dodać mąkę i roztopiony, przestudzony tłuszcz oraz cukier waniliowy lub esencję. Dokładne wymieszać łyżką, wlać do wysmarowanej tłuszczem formy do 1/3 wysokości, pozostawić do wyrośnięcia i piec około 40 min w średnio gorącym piekarniku.
Składniki: 6 jajek, 6 pełnych łyżek mąki, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 40 dag truskawek, smalec do smażenia, cukier puder z wanilią do posypania.
Sposób przyrządzania: Oddzielić białka od żółtek, w salaterce ubić białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli, następnie wlać wszystkie żółtka, wsypując jednocześnie mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać, dodając niezbyt duże truskawki w całości. Kłaść łyżką ciasto z truskawkami na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni i osączeniu posypać cukrem pudrem z wanilią.
składniki1 ½ szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, ¾ szkl. wody, 4 banany, 3 szkl. oleju, lody wg uznania, cukier puder.sposób przygotowaniawymieszać szkl mąki, proszek i sól. Stopniowo wlewać wodę i ubijać, banany pokroić w poprzek, na 3 części, lekko obtaczać w mące, rozgrzać olej, zanurzać banan w cieście i smażyć od 4 do 5 naraz kawałków, przez 3-5 min., osuszyć na ręczniku papierowym. Najlepiej podawać z lodami ale to już wg uznania. Mozna tez posypać cukrem pudrem.
składniki175g mąki2 jajka2 łyżki cukru½ paczki cukru wanilinowego100 ml wody mineralnej gazowanej50 ml mleka2 banany1 łyżka śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solikilka kostek deserowej czekoladysposób przygotowaniaJajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Z białek w wysokim naczyniu, ubić sztywną pianę.W osobnej misce zmiksować: 2 żółtka, mąkę, cukier, cukier wanilinowy, 100 ml wody gazowanej, 50 ml mleka, 1 łyżkę śmietany, szczyptę soli i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.Przygotowane ciasto połączyć z pianą z białek i dokładnie wymieszać. Gdyby zdarzyło się, że ciasto będzie za rzadkie, można dosypać jeszcze odrobinę mąki.Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki, banany zaś na plasterki, dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć na patelni na oliwie, kładąc około 2 łyżki ciasta na jeden placek. Smacznego!!!Placuszki są również doskonałe w wersji bez czekolady.Do ciasta można różnież dodąć 1 łyżkę oliwy , wówczas ciasto będzie bardziej elastyczne.
składnikiCIASTO:50dag mąki2 łyżki oliwy1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka soliNADZIENIE:40dag fety1 łyżka suszonej bazylii1/2 łyżki cząbru1/4 łyżki ostrej papryki2 ząbki czosnku4 jajka1 szklanka mleka7 łyżek masłasposób przygotowaniaMąkę przesiać. Z mąki, ok. 1/2 szklanki letniej wody, soku i soli wyrobić gładkie, twarde ciasto. Podzielić na 4 części, posmarować oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.Czosnek obrać, przecisnąć przez wyciskacz. Ser pokruszyć, połączyć z jajkami oraz mlekiem, dodać zioła, paprykę i czosnek. Okrągłą formę lub tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować 1 łyżką masła, resztę stopić. Jedną porcję ciasta rozwałkować na b. cienki placek i rozciągnąć tak, aby był prawie przezroczysty, ale nie dziurawy. Na ciasto nałożyć 1/4 farszu i zrolować. Ułożyć spiralnie w formie, zaczynając od środka. W ten sam sposób postępować z pozostałym ciastem i farszem. Zrolowane ciasto doklejać do końca poprzedniego. Powstały ślimak polać roztopionym masłem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut. Gotowe danie posypać ostrą papryką. Smaczna na ciepło i zimno.
1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki pszennej 3 dag drożdży 3 jaja 1 szklanka gęstej śmietany 1 szklanka mleka sól woda Z mąki pszennej, drożdży i kilku łyżek ciepłego mleka robi się rozczyn i odstawia w ciepŚe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaje się mąkę gryczaną, żółtka, śmietanę, sól i rozprowadza mlekiem, a całość ostrożnie miesza z ubitymi białkami. Ciasto ponownie odstawia się, aby urosło. Na rozgrźaną patelnię leje się olej, następnie przeciera się ją nadzianą na widelec cebulą lub surowym kartoflem, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Ciasto cienką warstwą rozlewa się na całą patelnię i smaży jak naleśniki z obu stron. Bliny układa się warstwami na półmisku (smarując cienko masłem, aby się nie sklejały). Można jeść je na śniadanie, obiad i kolację. Podaje się do nich masło, śmietanę lub dżem i popija herbatą lub kawą. Wyśmienite są bliny zawijane ze śledziem, ale najlepsze - z kawiorem i kieliszkiem wódki.
Po 25 dag mąki pszennej i gryczanej (jeśli są kłopoty z kupieniem gryczanej można kaszę gryczaną zemleć w młynku do kawy, ale trzeba pamiętać, że kaszy powinno być ok. 1/3 więcej). Do tego 3 jajka, trochę cukru i soli, 4 dag drożdży oraz tyle mleka, aby miało gęstość śmietany (ok.3/4 litra) i olej lub słonina do smażenia. Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka i cukrem. Odstawić do rośnięcia. Kiedy zaczyn "ruszy", dodać roztarte żółtka, sól, mąkę i trochę oleju. Wszystko dokładnie wyrobić drewnianą łyżką, otrzymaną masę rozprowadzić ciepłym mlekiem i znów odstawić do rośnięcia. Wyrośnięte ciasto połączyć z ubitą na sztywno pianą z pozostałych białek i jeszcze kwadrans zostawić w spokoju.Gotowe smażyć na małych (wielkości spodka) patelniach, z obu stron na rumiano, układać w stos aż wszystkie będą gotowe. Przed każdym polaniem patelni ciastem można smarować ją kawałkiem słoniny nadzianyo na widelec lub posmarować tylko do pierwszego blina, a resztę (kilka łyżek) oleju wlać do ciasta podczas wyrabiania. Klasyczne bliny podaje się owinięte w serwetkę, ale można też na ogrzanym, okrągłym półmisku. Wokół półmiska ustawiamy naczynia z kawiorem, śmietaną, topionym masłem, szprotkami z puszki, kawałkami pozbawionego ości wędzonego łososia, pokrojoną w cząstki cytryną.
Kuchnia litewska:2 szklanki mąki gryczanej 1 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2,5 dag masła 2,5 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 1 1/2 łyżki masła Mąkę przesiać do miski. W 1 szklance letniego mleka rozpuścić drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru, dodać jedną szklankę mąki i wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i postawić w cieple do wyrośnięcia. Kiedy dwukrotnie zwiększy objętość, dodać ciepłe, stopione masło, cukier i żółtko. Dokładnie wymieszać trzepaczką, nakryć i ponownie postawić w ciepłym miejscu na 2-3 h do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn zamieszać, wlać resztę ciepłego mleka, stopniowo wsypać pozostałą mąkę i dodać szczyptę soli. Ciasto wyrobić łyżką i znów pozostawić do wyrośnięcia. Z białka ubić sztywną pianę i porcjami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Patelnię mocno podgrzać i dno obficie posypać solą. Sól uprażyć, wysypać, a patelnię lekko ostudzić i wytrzeć ściereczką. Ten zabieg jest po to, żeby bliny nie przywierały. Gorącą patelnię posmarować olejem. Smażyć cienkie bliny z obu stron, tak jak naleśniki, każdy posmarować masłem i kłaść jeden na drugi. UFFFF.. Jeśli ktoś, realizując praktycznie, przejdzie zwycięsko przez ten przepis, nie umierając z głodu i wycieńczenia, to w/g mnie jest prawdziwym komandosem. Ale, ale nie napisałem z czym się to podaje (tzn. bliny, nie komandosów) Ja najbardziej lubię z kawiorem, albo z łososiem, ale mozna na słodko np. z konfiturami P.S. To jest przepis zerżnięty konfiturami
Na 24 sztuki:300 ml mleka 300 g mąki pszennej 20 g drożdży 2 jajka łyżeczka cukru łyżka rozpuszczonego masła sól tłuszcz do smażenia Dodatki: kwaśna śmietana plasterki wędzonego łososia kawior koperek Sposób przygotowania potrawy 1. Mąkę przesiać przez sito do miski. Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, całość wymieszać i dodać do mąki. Oprószyć z wierzchu warstwą mąki. Miskę wraz z zawartością przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. 2. Gdy wierzch na warstwie mąki zacznie pękać, wlać mleko i dodać kolejne składniki: żółtka, pianę z białek, masło, szczyptę soli. Cały czas mieszać, tak by uzyskać cias- to o konsystencji gęstej śmietany. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce. 3. Gdy ciasto podrośnie, na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką formować małe placuszki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. Usmażone odkładać do ciepłego piekarnika. 4. Śmietanę schłodzić i lekko ubić ze szczyptą soli. Bliny rozłożyć na talerze. Każdy placuszek udekorować kleksem śmietany, plasterkiem wędzonego łososia, porcją kawioru i gałązką koperku. Nasza rada Bliny w wersji klasycznej przyrządza się z mąki pszennej i gryczanej (wymieszanych w proporcji pół na pół). Mąkę gryczaną można kupić w sklepie ze zdrową żywnością (0,5 kg - ok. 5 zł). Smacznym dodatkiem do blinów będzie również pasta kawiorowa (150 g - ok. 10 zł).
Składniki: 25 dag mąki gryczanej1/4 łyżeczki sodyszczypta soliprzegotowana, letnia woda
Opis wykonania: Mąkę przesiewamy przez sito. Dolewamy tyle wody, by ciasto uzyskało konsystencję gęstego budyniu. W oddzielnym kubeczku rozpuszczamy w kilku łyżkach wody sodę i dodajemy do ciasta razem z odrobiną soli. Mieszamy i kładziemy ciasto na rozgrzanym na patelni smalcu lub oleju formując placuszki (ciasto nie powinno się samo rozlewać). Smażymy po obu stronach na złoty kolor. Bliny układamy na ogrzanym półmisku i trzymamy w cieple aż do podania. Najlepsze są z gęstą śmietaną, którą wg upodobania można posłodzić. Mąkę gryczaną można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale można też łatwo przygotować ją w domu, po prostu mieląc kaszę gryczaną w młynku do kawy. 8-10 blinów
Składniki: 1/2 kg mąki gryczanej500-600 ml mleka4 dag drożdży3 jajka1 łyżka masłasól 20 dag sklarowanego masła do smażenia i polewania blinów250 ml bitej śmietany
Opis wykonania: W dużej misce rozetrzeć drożdże, wlać 250 ml ciepłego mleka i wymieszać. Wsypać 20 dag mąki, dobrze wyrobić, przykryć serwetą i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn dwukrotnie zwiększy objętość, wsypać pozostałą mąkę, wlać tyle ciepłego mleka, by ciasto było gęste jak śmietana. Następnie dodać 1 łyżkę roztopionego masła, żółtka i sól. Dobrze wyrobić, a pod koniec dodać ubitą pianę z białek i ponownie postawić do wyrośnięcia. Powoli roztopić 20 dag masła, zdejmując pianę z wierzchu. Tak sklarowane masło przelać do miseczki. Małe patelnie smarować sklarowanym masłem, nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć bliny z obu stron, szybko rumieniąc. Usmażone bliny przekładać z patelni do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Gorące ułożyć na półmisku. Oddzielnie podać bitą śmietanę i roztopione masło lub kawior. UWAGA! W podobny sposób można przygotować bliny z mąki pszennej
40 dag mąki,butelka piwa jasnego,5-6 jaj,tłuszcz,sólJaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć do białości, wymieszać z piwem przesypując jednocześnie przesianą mąką, posolić, połączyć z ubitą pianą z białek. Patelnię o średnicy 14 cm posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto na grubość 1 cm, usmażyć z obu stron lub upiec w gorącym piekarniku.
...
avi21