Pierogi z utartymi jablkamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.Ciasto:350 g maki,1 male jajo,ok. 125 ml letniej wody,sol.Farsz:500 g jablek,50 g cukru.Inne:maslo do polania pierogow,1 lyzka tartej bulki lub 30 g cukru zmieszanego z cynamonem,250 ml smietany do polania pierogow.1. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Podzielic na 2 lubwiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo.2. Przygotowac farsz: jablka umyc, obrac ze skorki, podzielic na czastki, usunac gniazda nasienne, utrzec na grubej (koniecznie) tarce. Wymieszac z cukrem.3. Ciasto rozwalkowac cienko, wykroic kwadraciki o boku ok. 4-5 cm. Nalozycfarsz, zlozyc na pol po przekatnej, zlepic brzegi, po czym zlepic przeciwlegle rogi pierogow.4. Gotowac w osolonym wrzatku. Kiedy wyplyna, odkryc, dogotowac na srednim ogniu 1-2 min. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na polmisek. Podawacz maslem zrumienionym z bulka lub z cukrem wymieszanym z cynamonem. Osobnopodac gesta smietane.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 54.
Syriusz16