Ryz po arabskuPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 30 min.225 g ryzu,2 lyzki oliwy,60 g cieniutkiego makaronu,700 ml rosolu lub wody + kostka rosolowa,2 lyzki sera parmezan,sol, pieprz.1. Ryz przesypac na sito i wyplukac pod biezaca woda. Odcedzic, nastepnie przelozyc na scierke i odcisnac resztke wody.2. Oliwe wlac do garnka, postawic na srednim ogniu. Makaron pokruszyc w rekach,wrzucic do goracej oliwy i smazyc przez pare minut na zloty kolor, uwazajac,aby sie nie przypalil.3. Ryz przelozyc do garnka, dobrze wymieszac z makaronem i zalac rosolem. Dodacsol i pieprz, doprowadzic do wrzenia, nastepnie zmniejszyc ogien. Zakrycgarnek i gotowac pod przykryciem 20 min.4. Widelcem wymieszac ser z ryzem. Sprobowac i jesli potrzeba dodac jeszczetroche soli i pieprzu.5. Przelozyc do duzej miski i podawac. Ryz mozna zastapic burghulem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 80.
Syriusz16