Najtrudniejsze 10 dni walki z toksynami za Tobą! Kolejne tygodnie pomogą ci utrwalić efekt i zrzucić zbędne kilogramy.
TRWA: 7 dni. ODCHUDZA: ok. 1 kg w ciągu tygodnia. JAK DŁUGO STOSOWAĆ: bez ograniczeń, ale jej dłuższe powtarzanie warto skonsultować z dietetykiem. POLECANA: dla osób o dużym apetycie, zamierzających na wiosnę oczyścić swój organizm, trochę zmienić nawyki żywieniowe oraz wysmuklić sylwetkę. NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, rosnących dzieci, osób bardzo aktywnych fizycznie. SZCZEGÓLNIE BOGATA W: przeciwutleniacze, czyli witaminę A i C, oraz błonnik pokarmowy. DZIENNA DAWKA KALORII: 1000. Dobrze jest połączyć odchudzanie z oczyszczaniem organizmu. Zwłaszcza jeśli w twoim dotychczasowym menu było dużo szkodliwych substancji. Wolna od toksyn, poczujesz się lepiej. Jednocześnie dostarczysz sobie solidnej dawki witamin i składników mineralnych. W czasie diety unikaj żywności konserwowanej i wysokoprzetworzonej. Z technik przygotowywania potraw, wybieraj gotowanie, duszenie oraz pieczenie. Oliwę najlepiej dodawać na zimno, aby zapewnić lepsze przyswajanie witamin i dostarczyć jak najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pij przynajmniej 5-8 szklanek wody mineralnej dziennie. Wybieraj wody niegazowane, dzięki czemu unikniesz wzdęć. Aby w menu nie zagościła monotonia, pij napary z herbaty zielonej i czerwonej. Sięgaj także po herbatki z takich roślin, jak dzika róża, hibiskus oraz po liczne herbatki z suszonymi owocami. W ich składzie możesz znaleźć m.in. maliny, truskawki, jagody, poziomki. DZIEŃ 1.ŚNIADANIE 300 kcalZupa z płatków żytnich i figII ŚNIADANIE 100 kcalKanapka z wędlinąOBIAD 360 kcalRisolto z soczewicą i warzywami PODWIECZOREK 60 kcalMikstura warzywna z ziołami KOLACJA 190 kcalZapiekanka rybna w szpinakowym sosieDZIEŃ 2.ŚNIADANIE 250 kcalKanapki z pastą groszkiemII ŚNIADANIE 110 kcalJogurt egzotyczny: pół szklanki jogurtu naturalnego, pół kiwiOBIAD 360 kcalPlacuszki z ciecierzycy, surówka z czerwonej kapustyPODWIECZOREK 100 kcalŚrednia pomarańcza, 4 plasterki suszonych bananówKOLACJA 180 kcalZupa warzywna z brukselkąDZIEŃ 3.ŚNIADANIE 290 kcal Porzeczkowy kefirII ŚNIADANIE 120 kcalZapiekanka z dyniąOBIAD 350 kcal Kurczak w słodkiej panierce, surówka z fasolkąPODWIECZOREK 110 kcalPołówka średniego banana, 2 morele suszoneKOLACJA 140 kcal Zapiekanka brokułowa z szynką i paprykąDZIEŃ 4.ŚNIADANIE 220 kcalJajko na miękko, mała grahamka, średni ogórekII ŚNIADANIE 110 kcalPół szklanki jogurtu owocowegoOBIAD 350 kcalPieczony dorsz, surówkaPODWIECZOREK 120 kcalZmiksowane owoce: małe jabłko, 10 winogron, mandarynkaKOLACJA 180 kcalDelikatnie grillowane pomidoryDZIEŃ 5.ŚNIADANIE 280 kcalChrupiący jogurt jabłkowy II ŚNIADANIE 90 kcalKanapka z serem żółtym i kiełkamiOBIAD 340 kcalIndyk nadziewany na słodkoPODWIECZOREK 70 kcalPołówka średniego grejpfrutaKOLACJA 190 kcalGotowany dorsz w cukiniiDZIEŃ 6.ŚNIADANIE 210 kcalKanapki z tuńczykiem i pomidoremII ŚNIADANIE 130 kcal Mleczny koktajl owocowyOBIAD 350 kcal Morszczuk w sosie grzybowymPODWIECZOREK 110 kcal5 suszonych daktyliKOLACJA 200 kcal Pomarańczowa zupa kremDZIEŃ 7.ŚNIADANIE 210 kcalSłodka maślanka brzoskwiniowaII ŚNIADANIE 130 kcalKanapki z seremOBIAD 350 kcalSałatka z soją, sałatka z gotowanych buraczkówPODWIECZOREK 150 kcalMikstura owocowo-warzywna KOLACJA 170 kcalDuszone warzywa z kurczakiemKarolina Pietraczykdietetyk Poradni Żywieniowej FOOD LINE i portalu www.twojadieta.pl
Przepisy kulinarne
Dieta oczyszczająca (1000 kcal)
Zupa z płatków żytnich i fig• szklanka mleka 0,5 % • 3 łyżki płatków żytnich • 2 suszone, uprzednio namoczone figi
Kanapka z wędliną• dwa cienkie plastry wędliny drobiowej • pół małej bułki razowej • 5 rzodkiewek
Risolto z soczewicą i warzywami • pół opakowania suchej zielonej soczewicy • 1/3 opakowania suchego brązowego ryżu• połówka cukinii• mała czerwona papryka • łyżeczka oliwy z oliwek • zieleninaUgotuj ryż na sypko, a soczewicę do miękkości (ok. 40 minut). Dopraw do smaku. Cukinię umyj i obierz, pokrój na talarki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, posiekaj w kostkę. Na patelnię teflonową wrzuć cukinię i paprykę. Duś przez 15 minut. Wymieszaj z ryżem i soczewicą. Posyp zieleniną i skrop oliwą. Podawaj na ciepło.
Mikstura warzywna z ziołami zmiksowane: • mała marchew • pietruszka •1/4 selera • mały pomidor • 2 łyżki natki pietruszki • bazylia, • oregano, • pieprz
Zapiekanka rybna w szpinakowym sosie• filet z mintaja • 150 g duszonego szpinaku zmieszanego z 3 łyżkami jogurtu• 10 orzechów laskowych• przyprawy, • listki mięty do dekoracji
Kanapki z pastą groszkiem• pół opakowania chudego serka do smarowania • 2 łyżki gotowanego groszku • pół żółtej papryki• 2 cienkie kromki chleba ze słonecznikiem
Placuszki z ciecierzycy• 50 g suchej ciecierzycy (cieciorki) • 2 łyżki otrąb granulowanych • majeranek, • czosnek, • kminekZalej ciecierzycę wodą i mocz przez 8-12 godzin. Gotuj w tej samej wodzie przez ok. 45 minut, aż będzie miękka, zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj otręby. Wymieszaj oraz dopraw do smaku z podanymi w przepisie przyprawami. Rozgrzej teflonową patelnię. Uformuj z masy małe placki i smaż bez dodatku tłuszczu. Gotowe posyp kminkiem.
Surówka z czerwonej kapusty• szklanka czerwonej siekanej kapusty• 3 suszone śliwki • czubata łyżka suchej kaszy jęczmiennej (pęczaku) • przyprawy, • wybrane ziołaKapustę wrzuć na wrzącą wodę i gotuj przez ok. 5 minut, aby lekko zmiękła. Śliwki podziel na małe cząsteczki. Wymieszaj kapustę z ugotowaną i wystudzoną kaszą jęczmienną oraz śliwkami. Przypraw do smaku pieprzem i wybranymi ziołami.
Zupa warzywna z brukselką• pół opakowania mrożonej brukselki• 100 g fileta z indyka• szklanka bulionu warzywnego • dowolne zioła
Porzeczkowy kefir• szklanka kefiru naturalnego• 150 g mrożonych porzeczek• 4 łyżki płatków owsianych
Zapiekanka z dynią• połówka małej bułki orkiszowej• 4 łyżki gotowanej i odsączonej dyni• łyżeczka pestek z dyni
Kurczak w słodkiej panierce• mały filet z piersi kurczaka (120g) • łyżka soku z cytryny• 6 migdałów Namocz kurczaka w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odstaw na ok. 2 godziny. Migdały sparz, zdejmij z nich skórkę, posiekaj. Wyjmij kurczaka z wody Posyp panierką. Podsmaż bez tłuszczu na teflonowej patelni z obu stron przez ok. 10 minut.
Surówka z fasolką• kilka listków sałaty • łyżeczka musztardy • 3 łyżki jogurtu• 1/3 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej • 1/3 opakowania dzikiego ryżu • koperek, przyprawyRyż i mrożonkę warzywną ugotuj do miękkości. Pokrój fasolkę na małe kawałki. Przygotuj sos, mieszając ze sobą musztardę, jogurt oraz przyprawy. Wymieszaj ryż z fasolką i sosem. Dodaj kawałki sałaty. Tak przygotowaną sałatkę posyp koperkiem.
Zapiekanka brokułowa z szynką i papryką• 1/3 opakowania mrożonych brokułów• 2 cienkie plastry drobiowej wędliny• połówka żółtej papryki• łyżka kukurydzy
Pieczony dorsz• 120g fileta z dorsza• 2 łyżki siekanej notki pietruszki• łyżka koperku• łyżeczka oliwy z oliwek • łyżka soku z cytryny • 1/3 opakowania kaszy gryczanej• przyprawy
Surówka• 5 liści kapusty pekińskiej • 1/2 małej czerwonej papryki • mała marchew• 2 łyżki szczypiorku • 3 włoskie orzechy
Delikatnie grillowane pomidory• dwa średnie pomidory • 10 kiełków sojowych• 2 łyżki jogurtu naturalnego• 60g fileta z kurczaka • łyżeczka oliwy z oliwek• przyprawy, • zioła (bazylia, estragon, mięta) Pomidory umyj, odkrój z nich górną część i wydrąż. Kiełki sojowe pokrój na drobne kawałki. Wymieszaj miąższ pomidorowy z kiełkami. Rozgrzej patelnię. Wrzuć na nią pomidory i kiełki, duś ok. 15 minut, podlewając wodą w razie potrzeby. Całość wymieszaj. Filet z kurczaka pokrój na kawałki. Podpiecz na patelni, nie dodając tłuszczu. Przygotuj sos z jogurtu, mieszając z przyprawami. Masę pomidorową wymieszaj z kurczakiem i sosem. Dopraw ziołami, przypraw i skrop oliwą z oliwek. Napełnij masą wydrążone pomidory. Przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchnimi plastrami. Zapiekaj w piekarniku z funkcją grilla przez ok. 20 minut.
Chrupiący jogurt jabłkowy • szklanka jogurtu naturalnego, • duże jabłko, • 2 łyżki otrębów
Kanapka z serem żółtym i kiełkami• cienka kromka chleba razowego• bardzo cienki plaster sera żółtego • pół szklanki kiełków
Indyk nadziewany na słodko• 120g fileta z indyka • 4 suszone śliwki• 35g suchego makaronu grahamu• 1/3 opakowania mrożonego kalafiora Ugotuj makaron w wodzie bez soli. Filet z indyka delikatnie rozbij na bardzo cienki plaster. Śliwki namocz i odstaw na ok. godzinę, aby zmiękły. Kalafior wrzuć na wrzącą wodę. Gotuj bez przykrycia do momentu, aż stanie się miękki. Rozgnieć namoczone wcześniej śliwki. Rozbity filet z indyka posmaruj z jednej strony śliwkową papką i uformuj z niego rulonik. Nabij mięso na wykałaczki lub zwiąż nitką, aby nie utraciło swojej formy. Duś bez dodatku tłuszczu przez ok. 25 minut. „Zraz" z indyka podawaj z makaronem oraz gotowanym kalafiorem.
Gotowany dorsz w cukinii• 120g fileta z dorsza • puree z połówki małej cukinii wymieszanej z 2 łyżkami jogurtu i łyżeczką oliwy z oliwek • przyprawy
Kanapki z tuńczykiem i pomidorem• połowa puszki tuńczyka w sosie własnym • 2 kromki chleba pełnoziarnistego • średni pomidor• kilka liści sałaty
...
BAWZ2