Zieliński Krzysztof - Podkarpackie zaprasza smakiem.pdf

(1709 KB) Pobierz
untitled
KULINARIA — TRADYCJA — ZWYCZAJE — FOLKLOR
PODKARPACKIE
ZAPRASZA
SMAKIEM
NR 0(1)/2007
(wydawnictwo okolicznościowe)
28384914.417.png
Polskie regulacje prawne dotyczące produktów regionalnych i tradycyjnych
W Polsce jednostką odpowiedzialną za prowadzenie
systemu rejestracji produktów o określonym pochodzeniu
geograficznym i specyficznej, tradycyjnej jakości, w ro-
zumieniu przepisów unijnych jest Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zgodnie z ustawą o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń
produktów rolnych i środków spożywczych oraz o pro-
duktach tradycyjnych (Dz. U. 2005 Nr 10, poz. 68)
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest odpowiedzial-
ne za przyjmowanie, ocenę i przekazywanie wniosków
o rejestrację nazw pochodzenia, oznaczeń geograficz-
nych oraz nazw specyficznego charakteru do Komisji
Europejskiej.
Ustawa o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produk-
tów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach
tradycyjnych reguluje także następujące kwestie:
1. zasady i tryb oceny wniosków o rejestrację nazw po-
chodzenia, oznaczeń geograficznych i świadectw specy-
ficznego charakteru;
2. warunki tymczasowej ochrony nazw produktów rolnych
i środków spożywczych na gruncie krajowym przed reje-
stracją na szczeblu UE;
3. zasady oraz tryb kontroli produktów rolnych i środków
spożywczych posiadających chronioną nazwę pocho-
dzenia, chronione oznaczenie geograficzne albo świa-
dectwo specyficznego charakteru;
4. warunki prowadzenia listy produktów tradycyjnych;
5. sankcje karne dla podrabiających produkty, których
nazwy są chronione
W ustawie o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń pro-
duktów rolnych i środków spożywczych oraz o produk-
tach tradycyjnych oprócz regulacji dotyczących rejestracji
nazw na szczeblu UE, tworzy się także Listę Produktów
Tradycyjnych. Na Listę wpisywane są produkty których
jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze
stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne
uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat.
Utworzenie Listy Produktów Tradycyjnych ma na celu roz-
powszechnianie informacji o produktach wytwarzanych
tradycyjnymi, historycznie ugruntowanymi metodami.
Regulacje Unii Europejskiej dotyczące produktów regionalnych i tradycyjnych
Zagadnienia związane z ochroną produktów regional-
nych i wytwarzanych tradycyjnymi metodami określone
są w prawie Unii Europejskiej w:
– rozporządzeniu Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca
w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych
będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami,
– rozporządzeniu Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw
pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych
oraz
– rozporządzeniu Komisji nr 1898/2006 z dnia 14 grudnia
2006 r. określającym szczegółowe zasady stosowania roz-
porządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony
oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów
rolnych i środków spożywczych.
Wprowadzenie regulacji zdynamizowało rozwój produk-
cji wyrobów regionalnych i tradycyjnych oraz pozwoliło
realizować założenia reformy Wspólnej Polityki Rolnej,
której jednym z priorytetów było zmniejszenie ilości
i zwiększenie jakości wytwarzanej w Europie żywności.
Ochrona tych produktów przed nieuczciwym przywłasz-
czeniem nazwy lub podrobieniem ma jednocześnie po-
móc w dywersyfikacji podaży produktów rolno-spożyw-
czych oraz lepiej informować konsumentów o walorach
kupowanych przez nich wyrobów. Różnicowanie pro-
dukcji rolnej i popieranie produkcji wyrobów wysokiej
jakości są jednymi z najważniejszych elementów rozwoju
obszarów wiejskich. Wiele z przyznanych oznaczeń do-
tyczy produktów wytwarzanych w trudnych warunkach
glebowych i klimatycznych (na przykład „górskie” sery)
lub wyrobów związanych z bardzo pracochłonnymi me-
todami produkcji. Przyznanie „regionalnych oznaczeń”
zwiększa konkurencyjność wyrobów i może również być
ważnym elementem oddziaływania na potencjalnego
klienta. Produkt, którego pochodzenie jest gwarantowane
przez Unię współtworzy wizerunek obszaru, z którego się
wywodzi i tym samym zachęca do odwiedzenia danego
regionu (przyczyniając się do rozwoju turystyki). Warto
zwrócić uwagę, że konsument mający dostęp do produk-
tu wyższej jakości, zapoznaje się jednocześnie z jego
producentem oraz środowiskiem naturalnym i kulturo-
wym, w którym wyrób powstawał.
Jeśli chodzi o informowanie konsumentów, to posiadanie
oznaczenia ma z jednej strony poświadczać autentycz-
ność danego produktu, a z drugiej być rękojmią jakości.
Dzięki temu potencjalny nabywca ma więcej danych
pozwalających mu dokonać wyboru podczas robienia
zakupów. Cena przestaje być jedynym, czy też najważ-
niejszym argumentem przemawiającym na rzecz danego
wyrobu. Poprzez związek produktu z regionem, zakup
staje się początkiem kontaktu z wyjątkową kulturą, tra-
dycją, historią, społecznością i przyrodą danego obszaru.
http://www.minrol.gov.pl
Więcej informacji: Urząd Marszałkowski Województwa
Podkarpackiego, Departament Rolnictwa i Środowiska
tel. (017) 860 67 10
Redakcja: Krzysztof Zieliński
Współpraca redakcyjna: Ewa Grata, Dorota Jamrozy, Zofia Kasperek, Bogusław Kmieć, Dominika Skoczylas
Wydawca: Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, www.wrota.podkarpackie.pl
Wykonawca: Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, www.procarpathia.pl; www.podkarpackiesmaki.pl
Skład DTP, projekt graficzny: KORAW Dorota Kocząb, ul. Gałęzowskiego 6/321, 35-074 Rzeszów, tel. 606/783647
Autorami przedstawionych w zdjęć są (w kolejności alfabetycznej): Krystyna Boczar-Różewicz, Michał Drozd,
Janusz Górnicki, Ryszard Hałgas, Arkadiusz Komski, Iwona Oleniuch, Krzysztof Zieliński.
Zdjęcie na okładce:
Podkarpackie zaprasza smakiem
Ryszard Hałgas.
2
PODKARPACKIE ZAPRASZA SMAKIEM
28384914.428.png
rok umacnia swoją pozycję lidera na
liście produktów wytwarzanych me-
todami tradycyjnymi. Bezspornie związane jest
to z kultywowaniem bogactwa kulturowego na-
szego regionu. W tym kontekście szczególnego
znaczenia nabiera troska o ochronę podkarpac-
kiego dziedzictwa kulinarnego tak, by w nie-
zmienionej formie zachować je dla potomnych.
Produkty tradycyjne są również dosko-
nałą formą prezentowania narodowych zwycza-
jów, odgrywając jednocześnie ważną rolę w pie-
lęgnowaniu dziedzictwa kulturowego.
Dzisiaj nikogo już nie trzeba przekonywać,
jak duże znaczenie dla konsumentów mają pro-
dukty tradycyjne. Z roku na rok umacnia się ich
pozycja, a ich wytwarzanie staje się sposobem
na wejście na współczesny, niezwykle wymaga-
jący rynek zapotrzebowania na dobrą i oryginalną
żywność wysokiej jakości. Jakości rozumianej
jako wyjątkowość i niepowtarzalność produk-
tów, które wytwarzane są zgodnie z unikato-
wymi, kultywowanymi od wieków tradycjami,
właściwymi dla poszczególnych regionów.
Przemysłowa produkcja żywności częstokroć
nie idzie w parze z wysoką jakością. Tę z po-
wodzeniem można uzyskać opierając się na
produktach wytwarzanych zgodnie z tradycyj-
nymi recepturami. Nie ulega najmniejszej
wątpliwości, że województwo podkarpackie
z uwagi na niegdysiejsze położenie na styku
wielu kultur, ma w tym względzie wiele do
zaoferowania i może stać się różnorodną bazą
tradycyjnych wyrobów kulinarnych. Konse-
kwencja w odkrywaniu kolejnych produktów
tradycyjnych może zaowocować w przyszłości
stworzeniem silnego rynku żywności wysokiej
jakości. Doświadczenia krajów europejskich
dowodzą, że tradycyjne wyroby kulinarne przy-
czyniają się do wzrostu atrakcyjności wsi, a tak-
że są źródłem dodatkowych dochodów jej
mieszkańców.
Korzystając ze sposobności, wyrażam słowa
uznania wszystkim producentom produktów
tradycyjnych za trud, determinację i szeroko po-
jętą aktywność w dziedzinie promowania i pro-
pagowania nie tylko samych produktów, ale
także metod i receptur ich wytwarzania, opartych
na tradycjach kulinarnych pogranicza kulturo-
wego, które stało się udziałem województwa
podkarpackiego.
Działania w tym zakresie wpisują się w och-
ronę dziedzictwa kulturowego naszej małej
Ojczyzny i jest to zasługą wszystkich producen-
tów produktów tradycyjnych.
Życzę wszelkiej pomyślności i sukcesów w po-
dejmowanych działaniach oraz tego, aby pro-
dukty tradycyjne stały się kulinarną wizytówką
województwa podkarpackiego.
Z wyrazami szacunku
Marszałek Województwa Podkarpackiego
Zygmunt Cholewiński
PRO
CARPATHIA
Publikacja wydrukowana w ramach projektu „Festiwal Podkarpackich Smaków produkty lokalne, tradycyjne
oraz regionalne wizytówką województwa podkarpackiego” finansowanego przez Fundację Fundusz Współpracy
ze środków programu AGRO-SMAK2, realizowanego na zlecenie Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej.
PODKARPACKIE ZAPRASZA SMAKIEM
3
W ojewództwo podkarpackie z roku na
28384914.439.png 28384914.450.png 28384914.001.png 28384914.012.png 28384914.023.png 28384914.034.png 28384914.045.png 28384914.056.png 28384914.067.png 28384914.078.png 28384914.089.png 28384914.100.png 28384914.111.png 28384914.122.png 28384914.133.png 28384914.144.png 28384914.155.png 28384914.166.png 28384914.177.png 28384914.188.png 28384914.199.png 28384914.210.png 28384914.221.png 28384914.232.png 28384914.243.png 28384914.254.png 28384914.265.png 28384914.276.png 28384914.287.png 28384914.298.png 28384914.309.png 28384914.320.png 28384914.331.png 28384914.342.png 28384914.353.png 28384914.364.png 28384914.375.png 28384914.386.png 28384914.397.png 28384914.404.png 28384914.405.png 28384914.406.png 28384914.407.png 28384914.408.png 28384914.409.png 28384914.410.png 28384914.411.png 28384914.412.png 28384914.413.png 28384914.414.png 28384914.415.png 28384914.416.png 28384914.418.png 28384914.419.png 28384914.420.png 28384914.421.png 28384914.422.png 28384914.423.png 28384914.424.png 28384914.425.png 28384914.426.png 28384914.427.png 28384914.429.png 28384914.430.png 28384914.431.png 28384914.432.png 28384914.433.png 28384914.434.png 28384914.435.png 28384914.436.png 28384914.437.png 28384914.438.png 28384914.440.png 28384914.441.png 28384914.442.png 28384914.443.png 28384914.444.png 28384914.445.png 28384914.446.png 28384914.447.png 28384914.448.png 28384914.449.png 28384914.451.png 28384914.452.png 28384914.453.png 28384914.454.png 28384914.455.png 28384914.456.png 28384914.457.png 28384914.458.png 28384914.459.png 28384914.460.png 28384914.002.png 28384914.003.png 28384914.004.png 28384914.005.png 28384914.006.png 28384914.007.png 28384914.008.png 28384914.009.png 28384914.010.png 28384914.011.png 28384914.013.png 28384914.014.png 28384914.015.png 28384914.016.png 28384914.017.png 28384914.018.png 28384914.019.png 28384914.020.png 28384914.021.png 28384914.022.png 28384914.024.png 28384914.025.png 28384914.026.png 28384914.027.png 28384914.028.png 28384914.029.png 28384914.030.png 28384914.031.png 28384914.032.png 28384914.033.png 28384914.035.png 28384914.036.png 28384914.037.png 28384914.038.png 28384914.039.png 28384914.040.png 28384914.041.png 28384914.042.png 28384914.043.png 28384914.044.png 28384914.046.png 28384914.047.png 28384914.048.png 28384914.049.png 28384914.050.png 28384914.051.png 28384914.052.png 28384914.053.png 28384914.054.png 28384914.055.png 28384914.057.png 28384914.058.png 28384914.059.png 28384914.060.png 28384914.061.png 28384914.062.png 28384914.063.png 28384914.064.png 28384914.065.png 28384914.066.png 28384914.068.png 28384914.069.png 28384914.070.png 28384914.071.png 28384914.072.png 28384914.073.png 28384914.074.png 28384914.075.png 28384914.076.png 28384914.077.png 28384914.079.png 28384914.080.png 28384914.081.png 28384914.082.png 28384914.083.png 28384914.084.png 28384914.085.png 28384914.086.png 28384914.087.png 28384914.088.png 28384914.090.png 28384914.091.png 28384914.092.png 28384914.093.png 28384914.094.png 28384914.095.png 28384914.096.png 28384914.097.png 28384914.098.png 28384914.099.png 28384914.101.png 28384914.102.png 28384914.103.png 28384914.104.png 28384914.105.png 28384914.106.png 28384914.107.png 28384914.108.png 28384914.109.png 28384914.110.png 28384914.112.png 28384914.113.png 28384914.114.png 28384914.115.png 28384914.116.png 28384914.117.png 28384914.118.png 28384914.119.png 28384914.120.png 28384914.121.png 28384914.123.png 28384914.124.png 28384914.125.png 28384914.126.png 28384914.127.png 28384914.128.png 28384914.129.png 28384914.130.png 28384914.131.png 28384914.132.png 28384914.134.png 28384914.135.png 28384914.136.png 28384914.137.png 28384914.138.png 28384914.139.png 28384914.140.png 28384914.141.png 28384914.142.png 28384914.143.png 28384914.145.png 28384914.146.png 28384914.147.png 28384914.148.png 28384914.149.png 28384914.150.png 28384914.151.png 28384914.152.png 28384914.153.png 28384914.154.png 28384914.156.png 28384914.157.png 28384914.158.png 28384914.159.png 28384914.160.png 28384914.161.png 28384914.162.png 28384914.163.png 28384914.164.png 28384914.165.png 28384914.167.png 28384914.168.png 28384914.169.png 28384914.170.png 28384914.171.png 28384914.172.png 28384914.173.png 28384914.174.png 28384914.175.png 28384914.176.png 28384914.178.png 28384914.179.png 28384914.180.png 28384914.181.png 28384914.182.png 28384914.183.png 28384914.184.png 28384914.185.png 28384914.186.png 28384914.187.png 28384914.189.png 28384914.190.png 28384914.191.png 28384914.192.png 28384914.193.png 28384914.194.png 28384914.195.png 28384914.196.png 28384914.197.png 28384914.198.png 28384914.200.png 28384914.201.png 28384914.202.png 28384914.203.png 28384914.204.png 28384914.205.png 28384914.206.png 28384914.207.png 28384914.208.png 28384914.209.png 28384914.211.png 28384914.212.png 28384914.213.png 28384914.214.png 28384914.215.png 28384914.216.png 28384914.217.png 28384914.218.png 28384914.219.png 28384914.220.png 28384914.222.png 28384914.223.png 28384914.224.png 28384914.225.png 28384914.226.png 28384914.227.png 28384914.228.png 28384914.229.png 28384914.230.png 28384914.231.png 28384914.233.png 28384914.234.png 28384914.235.png 28384914.236.png 28384914.237.png 28384914.238.png 28384914.239.png 28384914.240.png 28384914.241.png 28384914.242.png 28384914.244.png 28384914.245.png 28384914.246.png 28384914.247.png 28384914.248.png 28384914.249.png 28384914.250.png 28384914.251.png 28384914.252.png 28384914.253.png 28384914.255.png 28384914.256.png 28384914.257.png 28384914.258.png 28384914.259.png 28384914.260.png 28384914.261.png 28384914.262.png 28384914.263.png 28384914.264.png 28384914.266.png 28384914.267.png 28384914.268.png 28384914.269.png 28384914.270.png 28384914.271.png 28384914.272.png 28384914.273.png 28384914.274.png 28384914.275.png 28384914.277.png 28384914.278.png 28384914.279.png 28384914.280.png 28384914.281.png 28384914.282.png 28384914.283.png 28384914.284.png 28384914.285.png 28384914.286.png 28384914.288.png 28384914.289.png 28384914.290.png 28384914.291.png 28384914.292.png 28384914.293.png 28384914.294.png 28384914.295.png 28384914.296.png 28384914.297.png 28384914.299.png 28384914.300.png 28384914.301.png 28384914.302.png 28384914.303.png 28384914.304.png 28384914.305.png 28384914.306.png 28384914.307.png 28384914.308.png 28384914.310.png 28384914.311.png 28384914.312.png 28384914.313.png 28384914.314.png 28384914.315.png 28384914.316.png 28384914.317.png 28384914.318.png 28384914.319.png 28384914.321.png 28384914.322.png 28384914.323.png 28384914.324.png 28384914.325.png 28384914.326.png 28384914.327.png 28384914.328.png 28384914.329.png 28384914.330.png 28384914.332.png 28384914.333.png 28384914.334.png 28384914.335.png 28384914.336.png 28384914.337.png 28384914.338.png 28384914.339.png 28384914.340.png 28384914.341.png 28384914.343.png 28384914.344.png 28384914.345.png 28384914.346.png 28384914.347.png 28384914.348.png 28384914.349.png 28384914.350.png 28384914.351.png 28384914.352.png 28384914.354.png 28384914.355.png 28384914.356.png 28384914.357.png 28384914.358.png 28384914.359.png 28384914.360.png 28384914.361.png 28384914.362.png 28384914.363.png 28384914.365.png 28384914.366.png 28384914.367.png 28384914.368.png 28384914.369.png 28384914.370.png 28384914.371.png 28384914.372.png 28384914.373.png 28384914.374.png 28384914.376.png 28384914.377.png 28384914.378.png 28384914.379.png 28384914.380.png 28384914.381.png 28384914.382.png 28384914.383.png 28384914.384.png 28384914.385.png 28384914.387.png 28384914.388.png 28384914.389.png 28384914.390.png 28384914.391.png 28384914.392.png 28384914.393.png 28384914.394.png 28384914.395.png 28384914.396.png 28384914.398.png 28384914.399.png 28384914.400.png
Rola Produktów Regionalnych
Lokalnych i Tradycyjnych
w rozwoju regionu
na świecie. Rozwój środków transportu spra-
wił, że podróżowanie jest szybsze, coraz
tańsze i powszechnie dostępne. Świat stał się jakby
mniejszy. Odwieczna ciekawość tego co nieznane,
tak mocno związane z naturą ludzką powszechne
prawo do wypoczynku, a więc wolny czas do
zagospodarowania i coraz bogatsze społeczeństwa
znakomicie rokują ruchowi turystycznemu. Na glo-
balnym i europejskim rynku toczy się bezwzględna
walka o turystę. Wszyscy starają się przygotować jak
najlepsze oferty turystyczne, tworzyć jak najlepsze
produkty turystyczne i wykroić jak największy kawa-
łek z tego turystycznego tortu dla siebie.
Europa i jej regiony to wielkie bogactwo i różno-
rodność, to wspaniałe dziedzictwo kulturowe, w tym
kulinarne. To właśnie ten fakt stanowi o atrakcyjności
Europy jako regionu turystycznego
Wbrew powszechnej opinii, a w oparciu o dane
statystyczne, mieszkańcy Unii Europejskiej tylko
w nieznacznym procencie wyjeżdżają poza granice
Europy. Społeczeństwo europejskie się starzeje, co
sprawia, że coraz bardziej cenione są produkty ofe-
rujące przyjazny klimat, ciszę, spokój, wypoczynek
w pięknych pod względem przyrodniczym miej-
scach, możliwość odnowy, rekreacji i co najważ-
niejsze smaczną, zdrową, regionalną kuchnię.
A przecież to właśnie tym charakteryzuje się więk-
szość ofert turystycznych z naszego kraju. Dzie-
dzictwo kulinarne jest nie do przecenienia w budo-
wie marek turystycznych. Przy podejmowaniu
decyzji o celu podróży i wyborze oferty, dobra
i oryginalna kuchnia często decyduje stając się
języczkiem u wagi. Tradycyjne produkty, stanowiące
ofertę wysoko jakościowej żywności w sklepach, jak
i w restauracjach metropolii świata to najlepsza
wizytówka, najlepszy i najbardziej efektywny spo-
sób promocji i reklamy. Sprzedaż takich produktów
turystom przyjeżdżającym, odwiedzającym Europę,
to najbardziej opłacalny sposób sprzedawania
produktów rolnych. Niektóre z tych produktów są
tak mocno związane z krajami swojego pochodze-
nia, iż stają się niemal ich synonimem. Cóż warta
byłaby francuska restauracja w Sydney, Tokio czy
Nowym Jorku bez francuskiego wina, serów czy
pasztetu z gęsich wątróbek? Czym grecka bez fety?
A włoska bez szynki parmeńskiej czy parmezanu? Te
oryginalne produkty, reprezentujące tradycyjną żyw-
ność wysokiej jakości, są ogromnie ważne dla rol-
nictwa tych krajów, a co za tym idzie dla rozwoju
obszarów wiejskich i dobrobytu ich mieszkańców.
Trzeba sobie zadać pytanie – a co z Polską, z naszymi
regionami? Przecież mamy tyle do zaoferowania.
Przed sobą możemy się wytłumaczyć naszą trudną
historią, pół wiekiem socjalizmu, ale jednocześnie,
jeśli uświadomimy sobie prawdę, że tylko te narody,
których kuchnia jest licznie reprezentowana przez
restauracje w metropoliach świata są obecne w świa-
domości świata, wiemy jak dużo mamy do nadro-
bienia.
Unia Europejska, a szczególnie kraje „starej
Unii”, ma na swoim rynku dwa rodzaje żywno-
ści. Żywność przemysłową, produkowaną przez
wysokowydajne rolnictwo, które powszechnie
stosuje organizmy modyfikowane genetycznie, w og-
romnych ilościach nawozy sztuczne, środki ochrony
roślin i w wielkoobszarowych gospodarstwach pro-
dukując dużo i tanio. Przemysłowy chów zwierząt
odbywa się w obiektach, które bardziej przypomi-
nają fabryki niż budynki inwentarskie, żywienie
opiera się o pełnoporcjowe pasze przemysłowe, za-
wierające ogromne ilości różnego rodzaju dodatków
chemicznych. Surowce wytworzone na poziomie
produkcji podstawowej są przez nowoczesny prze-
mysł przetwórczy przetwarzane z zastosowaniem
tzw. nowoczesnych, innowacyjnych technologii,
które pozwalają uzyskiwać ogromne wydajności,
ale stosuje całą gamę chemicznych dodatków i su-
rowce zastępcze. Dzisiejszy przemysł nie potrzebuje
mięsa, by wyprodukować parówki, ani wiśni – żeby
zrobić napój wiśniowy, czy pomidorów – żeby
wyprodukować ketchup. Przeciwnością żywności
przemysłowej jest coraz bardziej poszukiwana żyw-
ność naturalna, tradycyjna, w tym żywność produko-
wana metodami ekologicznymi. To właśnie z tym
sektorem produkcji żywności Unia Europejska wią-
że największe nadzieje na przyszłość. Dziś zarówno
w skali globalnej i europejskiej zapotrzebowanie na
tę żywność rośnie. Unia Europejska stworzyła
specjalny system ochrony produktów tradycyjnych,
należących do sektora żywności wysokiej jakości.
Wspiera rozwój rolnictwa ekologicznego przez
4
PODKARPACKIE ZAPRASZA SMAKIEM
T urystyka to najlepiej rozwijający się przemysł
28384914.401.png
dotacje oraz ochronę i wyróżnianie znakiem produk-
tów ekologicznych. Wprowadziła system europejski
wyróżniania i ochrony produktów regionalnych oraz
tradycyjnych. Są to: „Chronione Oznaczenia Geo-
graficzne”, „Chronione Nazwy Pochodzenia”, „Naz-
wy Specyficznego Charakteru”.
Jest to najlepszy dowód na to, jak wielkie
znaczenie dla Unii Europejskiej ma dziedzictwo
kulinarne, tradycja. To właśnie dziedzictwo kuli-
narne jako wartość dodana pozwala nie tylko na
uzyskiwanie wysokiej opłacalności produkcji rolnej,
ale stanowi przewagę konkurencyjną na rynkach
światowych, pozwala na budowę silnych marek
turystycznych i w najbardziej pełny oraz smaczny
sposób promuje Europę i jej regiony.
W naszym kraju dopiero w tym roku powstał
krajowy system wyróżniania i ochrony żywności
tradycyjnej „Jakość i Tradycja”. System stworzony
przez Polska Izbę Produktów Regionalnych Lokal-
nych i Tradycyjnych wspólnie ze Związkiem Woje-
wództw RP odpowiadający w pełni wymogom
unijnym. Cześć regionów przystąpiła do europej-
skiej sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Są więc narzędzia do wykorzystania.
W Polsce przez dwa pokolenia obowiązywały
zasady ekonomii socjalistycznej. Zgodnie z nimi
w gospodarce centralnie sterowanej, tzw. socjali-
stycznej na rynku miał być tylko jeden rodzaj
żywności, produkowany zgodnie z jedynie słusz-
nymi normami – państwową lub branżową. Tradycja
we wszystkich swoich formach była zwalczana
ideologicznie, gdyż przeszkadzała budować socjali-
styczne społeczeństwo jednoklasowe. Do oznaczeń
geograficznych nie przywiązywano żadnej wagi, tak
więc kiełbasa śląska nie musiała być wcale produ-
kowana na Śląsku, a toruńska w Toruniu. W tych
trudnych czasach próbowano z pamięci społeczeń-
stwa całkowicie wymazać ogromny dorobek w za-
kresie wykwintnej kuchni, ziemiaństwa, burżuazji,
a nawet bogatych chłopów. Dziś naród odzyskuje
pamięć. Zaczynamy na nowo odkrywać to wszystko,
co z zakresu dziedzictwa kulinarnego pozostawiły
nam przeszłe pokolenia. Kiedy nie było Polski na
mapach świata, a był naród to ogromnie ważnym
stało się zachowanie tożsamości narodowej. Nasi
przodkowie znaleźni na to znakomity sposób,
smaczny i niebywale skuteczny przez wspaniałą,
narodową, regionalną, ziemiańską, szlachecką, wło-
ściańską, postną, wegetariańską, myśliwską... kuch-
nię. To właśnie dlatego, w tak ciekawy dla innych
i oryginalny sposób obchodzimy Wigilię, święta
Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. To właśnie dziś
– kiedy zapotrzebowania na naturalną żywność
gwałtownie rośnie, kiedy polityka Unii Europejskiej
zakłada rozwój pro-
dukcji i przetwórstwa
żywności naturalnej,
gdy staje się pow-
szechną świadomo-
ścią wśród decyden-
tów, że aktywna walka
z bezrobociem na
obszarach wiejskich
może być tylko sku-
teczna poprzez rozwój
lokalnej żywności
i przetwórstwa, żyw-
ności naturalnej wy-
sokiej jakości, przede
wszystkim tradycyj-
nej – jest najlepszy
czas na wykorzystanie
spuścizny pokoleń.
Poprawa opłacalno-
ści w rolnictwie, jak
i wykorzystanie dzi-
siejszej struktury pol-
skiej wsi, której pod-
stawową jednostką
jest gospodarstwo ro-
dzinne i małoobsza-
rowe, pozwala na
uruchomienie rynku
takich produktów.
Polska stoi przed niebywałą szansą, aby dzisiejsze
negatywne strony struktury polskiej wsi i polskiego
rolnictwa, umiejętnie i zgodnie z tendencjami świa-
towymi zamienić na pozytywy. Polskie przebogate
dziedzictwo kulinarne wykorzystać w budowie lo-
kalnych produktów turystycznych. Potrzebna jest do
tego zmiana świadomości społecznej i to zarówno
po stronie konsumentów, jak i producentów oraz
całego przemysłu turystycznego. Pierwszym i naj-
ważniejszym etapem zmiany jest jak najpełniejsza
identyfikacja dziedzictwa kulinarnego na poziomie
lokalnym i regionalnym i konsekwentne wykorzy-
stanie tego, co przeszłe pokolenia w sztafecie po-
koleń wypracowały i nam pozostawiły – przebogatej
tradycji w praktyce życia gospodarczego.
dr Grzegorz Russak
prezes Polskiej Izby
Produktu Regionalnego
PODKARPACKIE ZAPRASZA SMAKIEM
5
Fot. Andrzej Wierzbieniec
28384914.402.png 28384914.403.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin