Glazurowane skrzydełka z rusztu.doc

(25 KB) Pobierz

·        

 

Glazurowane skrzydełka z rusztu

·         1 kg skrzydełek z kurczaka

marynata:

·         8 łyżek sosu sojowego

·         8 łyżek oliwy

·         sok z ½ cytryny

·         4-5 łyżek miodu

·         ½ łyżeczki soli

·         kilka małych cebulek

sałatka:

·         1 kapusta pekińska

·         ½ łyżeczki chili

·         1 ząbek czosnku

·         ½ łyżeczki soli

·         2-3 łyżki oliwy

Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasne, np. z akacji, lipy lub wielokwiatowy). Następnie dodać sos sojowy, sól i oliwę. Energicznie wymieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję. Do marynaty włożyć skrzydełka, dodać kilka małych cebulek obranych z łupin, przełożyć do zamykanego pojemnika i zostawić na kilka godzin w lodówce - najlepiej przygotować wszystko dzień wcześniej, a w chłodziarce od czasu do czasu przemieszać.

Ruszt wysmarować olejem - by mięso nie przywarło. Ułożyć skrzydełka i cebulki. Gdy się lekko podpieką, posmarować marynatą - to właśnie ona pięknie glazuruje kurczaka. Upieczone skrzydełka i cebulki podać z drobno posiekaną kapustą pekińską wymieszaną z solą, chili, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin